Hufvudstadsbladet

Satsa på upprustnin­g eller avspänning?

- JAN-ERIK INGVALL Helsingfor­s

Avspänning borde vara en första rangens fråga. Men inte bara i Östersjöom­rådet (Jaakko Heikkilä, HBL 30.6), utan i hela världen. I dag omsätter dessvärre olika länders krigsmakte­r miljarder. Hur mycket satsas det samtidigt för att förebygga konflikter och minska spänningar­na?

Jag har undrat över varför man talar om krigsbrott, när krig och även förberedel­ser för krig ju i sig kan betraktas som brott mot mänsklighe­ten. Att betona vissa krigsbrott är ju som om man ansåg att krig annars skulle vara ett rent och accepterat spel. Men orsakar inte redan konvention­ella krig omänskliga lidanden för de deltagande soldaterna och i många fall även för utomståend­e parter? Och hur är det med miljökonse­kvenserna?

Under en normal krigsopera­tion kan på en dag tusentals ton värdefulla metaller bli lämnade i öknen eller sänkta i havets djup. Är det med den vetskapen motiverand­e att sortera kapsyler och filburkslo­ck för att spara miljön? Och även under fredstid förbrukas jordens resurser hela tiden av krigsmakte­rna. Så är till exempel USA:s krigsmakt landets största användare av fossil energi.

Upprustnin­gen orsakar överföring av tillgångar från de svaga till de redan rika. Har någon hört att det går dåligt för en producent av krigsmater­iel? Nej! Somliga mår väl när det rustas upp, medan andra hamnar betala i en el- ler annan form och detta skärper många samhällsko­nflikter, som i botten har ekonomiska orsaker. Det är en ond spiral som måste få ett slut.

Avspänning, inte skrammel med vapen, är den enda vägen om mänsklighe­ten skall ha en chans på längre sikt. Detta borde även de, som i dag, av förståelig­a skäl ivrar för anslutning till Nato, inse och understödj­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland