Hufvudstadsbladet

Höga träd kastar sin skugga över Toppelund

Esbo strandprom­enad Man ska känna till badstrande­n vid Toppelund i Esbo för att hitta dit, den är så väl gömd i den skyddade viken mellan Gäddvik och Westend. Eller så springer man på den av en slump under motionsrun­dan längs strandprom­enaden.

- TEXT PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi FOTO NIKLAS TALLQVIST

Vi tar oss västerut från Westends nyrenovera­de badstrand längs strandprom­enaden mot Sandudd, förbi de stora egnahemshu­sen med havsutsikt och vidare till Toppelund. Längs med havsstrand­en finns flera små sandstränd­er som ligger öde i det svala högsommarv­ädret.

I vindskydd bakom den gamla och numera ganska förfallna vågbrytare­n är vågorna mindre och fyra killar i lågstadieå­ldern leker glatt i vattnet. Utöver dem sitter bara enstaka soldyrkare på sina handdukar på stranden.

Godaste salladen

Inne bland träden skymtar en gammal träbyggnad, grönmålad för att ytterligar­e förstärka intrycket av att den försvinner i den omkringlig­gande frodiga grönskan. Här har Andreas Giatras drivit sitt lilla grekiska Café Bella i sex års tid. Han har invändigt renoverat det tidigare högkvarter­et för strandvakt­er och byggt ut terrassen.

Men han är inte helt nöjd med stället.

– Kunderna klagar, det är för kallt och skuggigt på terrassen! De här stora träden borde fällas, så att folk kan njuta av solsken och havsutsikt, säger Giatras upprört.

Han sveper med handen mot träden som kastar sin svala skugga över terrassen. Strax efter klockan tolv försvinner solen bakom höga tallar och lövträd som under de senaste årtiondena har vuxit sig höga runt kaféet. Man ser inte längre horisonten från uteserveri­ngen, trots att havet ligger mindre än hundra meter ifrån.

Strandprom­enaden går helt intill kaféet och en del motionärer viker in för glass, en kopp kaffe eller en lätt lunch, men de stannar sällan länge, utan söker sig mot soligare platser. Giatras, som också är delägare i den grekiska restaurang­en Tavernaki i Gäddviks köpcenter, blandar själv ihop kaféets grekiska sallad, som antagligen saknar motstycke i hela Esbo. Portionen består av rikligt med

Träd som är i dåligt skick och utgör en fara ska fällas brådskande. När det gäller fullt friska träd längs stranden tänker vi efter flera gånger. Att ett träd skuggar eller tappar sina löv på ”fel” ställe är inte ett kriterium för att det måste fällas. Merja Myyry Produktion­schef vid avdelninge­n för grönområde­n

mogna tomater, gurkor och lök, minimalt med salladsbla­d och en maffig bit fetaost men konstigt nog inga oliver.

Staden vill locka företagare

Andreas Giatras berättar att han upprepade gånger varit i kontakt med tjänstemän på staden, men att de ibland säger att det inte finns pengar för att fälla träda, ibland att han ska vänta och se om problemet kan åtgärdas nästa år.

– Jag har erbjudit mig att själv betala för trädfällni­ngen, men inte ens då får jag tillstånd. Jag är rädd att något träd blåser omkull i nästa storm. Vems är ansvaret om gamla grenar bryts av, faller ned och skadar någon? undrar han.

Strandprom­enadens projektche­f Lennart Pettersson sade i en tidiga- re intervju att det är stadens uppgift att locka företagare till området längs strandprom­enaden, för att de i sin tur ska erbjuda besökarna service. Men han är på semester nu och kan inte kommentera problemet med träden. Däremot är produktion­schef Merja Myyry vid avdelninge­n för grönområde­n på plats. Hon berättar att träd som ska fällas måste tas med i stadens skogsvårds­program, som uppdateras varje år.

– Naturen längs strandprom­enaden värderas högt. Innan grönproduk­tionen fattar några beslut om att fälla träd ska en rad kriterier uppfyllas. Man bedömer trädets skick, ålder, om det utgör en fara för området och vilket dess betydelse är för omgivninge­n som helhet, säger Myyry.

Marken vid Toppelunds­stranden ägs av Esbo stad och området är planlagt som park i detaljplan­en. Det betyder att stadens grönproduk­tion sköter om eventuella fällningar av träd i närheten av kaféet.

– Träd som är i dåligt skick och utgör en fara ska fällas brådskande. När det gäller fullt friska träd längs stranden tänker vi efter flera gånger. Att ett träd skuggar eller tappar sina löv på ”fel” ställe är inte ett kriterium för att det måste fällas, förklarar Myyry.

– De höga träden är ett stort problem, både för mig och för mina kunder. De har vuxit sig för stora. De små träden kan gott få stå kvar, det är de stora jag vill fälla, upprepar Andreas Giatras.

 ??  ?? SALLAD I SKUGGAN. Andreas Giatras serverar saftiga och mättande sallader på Café Bella, men är ledsen över att han inte kan erbjuda solsken ens under vackra dagar.
SALLAD I SKUGGAN. Andreas Giatras serverar saftiga och mättande sallader på Café Bella, men är ledsen över att han inte kan erbjuda solsken ens under vackra dagar.
 ??  ?? HITTA RäTT. Strandprom­enaden ringlar sig längs kustlinjen i Esbo, men viker ganska ofta bort ett par kvarter från den absoluta stranden. Det bruna trafikmärk­et hjälper motionären att välja rätt väg.
I DåLIGT SKICK. Den gamla vågbrytare­n som skyddar...
HITTA RäTT. Strandprom­enaden ringlar sig längs kustlinjen i Esbo, men viker ganska ofta bort ett par kvarter från den absoluta stranden. Det bruna trafikmärk­et hjälper motionären att välja rätt väg. I DåLIGT SKICK. Den gamla vågbrytare­n som skyddar...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland