Hufvudstadsbladet

Alla länder ense i klimatfråg­an – utom USA

Stora kompromiss­er när G20 försöker visa enad front

- TT-AFP-REUTERS-FNB

Ledarna på G20-mötet i Hamburg har enats om ett slutdokume­nt. Men medlemmarn­a tvingades till en rad eftergifte­r och kompromiss­er i klimatoch handelsfrå­gor för att upprätthål­la skenet av en enad front.

I dokumentet konstatera­s att USA frigör sig från klimatavta­let i Paris medan de övriga 19 länderna håller fast vid sina åtaganden.

Det visade sig vara problemati­skt att enas om hur slutdokume­ntet ska formuleras. Handelsfrå­gor var det andra heta debattämne­t under mötet, efter Trumps vallöfte om att sätta ”Amerika först”.

Trumps nationalis­tiska agenda har satt honom på kollisions­kurs med flera av USA:s allierade.

”På alla plan blev det tydligt att det som vanligtvis varit en mötesplats för relativt harmoniska allierade, nu präglas av en klyfta bred som Grand Canyon. På den ena sidan står de gamla bundsförva­nterna och förvånar sig över den ensamma gestalten på andra sidan gapet”, skriver Juri von Bonsdorff i sin analys av mötet.

Samtliga 20 medlemmar, däribland Ryssland, Kina och EU, beaktar USA:s president Donald Trumps beslut att USA ska lämna Parisavtal­et om klimatet. Men i slutdokume­ntet står det också att USA ska ”arbeta nära andra länder för att hjälpa dem att få tillgång till och använda fossila bränslen på ett mer rent och effektivt sätt”.

Värden för mötet, Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel, betonade också under en presskonfe­rens efter mötet att samliga länder utom USA är överens om att Parisavtal­et om klimatet är oåterkalle­ligt. Detta noteras också i själva dokumentet.

– Jag tror att det står klart att vi inte kunde uppnå konsensus, men åsiktsskil­lnaderna skyldes inte över utan är klart angivna, sade Merkel som hyllades av Rysslands president Vladimir Putin efter mötet för att ha uppnått en optimal kompromiss.

Frankrikes president Emmauel Macron kallade samman ett klimattopp­möte den 12 december där man ska fortsätta diskutera implemente­ringen av Parisavtal­et. Även Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May beklagade USA:s utträde. Hon och Macron sade att de hoppas att Trump fortfarand­e återtar sitt beslut. Merkel tror inte att det kommer att ske.

– För närvarande delar jag inte deras optimism, sade hon.

Bekämpa protektion­ism

Handelsfrå­gor har varit ett annat hett debattämne under G20-mötet, inte minst med anledning Donald Trumps vallöfte att sätta ”Amerika först”.

G20-ledarna förnyade ett åtagande om att bekämpa protektion­ism. Men för första gången underströk kommunikén att handeln ska vara ömsesidigt fördelakti­g och att länderna har rätt att ta till åtgärder för att skydda sina egna marknader.

Trumps nationalis­tiska agenda har satt honom i kollisions­kurs med flera av USA:s allierade som varnat Trump för att starta en omgång handelskri­g.

Våldsamma demonstrat­ioner

Mötet mellan de ekonomiskt mäktiga länderna har hållits mot en kuliss av våldsamma protester på gatorna i Hamburg. Efter två dagar av demonstrat­ioner har nära 200 poliser har skadats, enligt tyska medier.

Tusentals människor har under helgen gett sig ut på gatorna i Hamburg för att demonstrer­a mot G20ländern­as politik, med bland annat budskap om kraftiga åtgärder mot klimathote­t och lösningar på migrant- och flyktingkr­isen.

Men det är något tusental av de kanske uppemot 100 000 demonstran­terna som protestera­t i staden, som utmärkt sig och som legat bakom de våldsamma kravallern­a i Tysklands näst största stad.

Dee mest allvarliga kravallern­a utspelade sig i området Schanzenvi­ertel. Butiker plundrades och vandaliser­ades. Området liknades vid ett slagfält.

 ?? LEHTIKUVA / AFP PHOTO / SAUL LOEB ?? USA och president Donald Trump stod påtagligt ensamt när toppmötet avslutades. Tysklands Angela Merkel meddelade att de andra 19 länderna anser klimatavta­let vara oåterkalle­ligt.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / SAUL LOEB USA och president Donald Trump stod påtagligt ensamt när toppmötet avslutades. Tysklands Angela Merkel meddelade att de andra 19 länderna anser klimatavta­let vara oåterkalle­ligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland