Hufvudstadsbladet

Populär prinsessa fyller jämna år

Victoria, här med drottning Silvia, var den första svenska prinsessa att födas på drygt 30 år. I dag är hon favoriten i det svenska kungahuset. På fredag blir det salut och kortege genom Stockholm.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Den klassiska frågan är förstås Hur känns det nu då?

– Jag känner mig inte som 40 men ja... det känns väl bra då, svarade kronprinse­ssan Victoria då hon fick frågan i den tvådelade dokumentär TV 4 sände tidigare i somras.

Därefter kom en eftertänks­am fundering:

– Jag ser det som ett tillfälle att stanna upp och reflektera, med möjlighet att kanske strukturer­a upp sin tillvaro och framtid och ta sig an de nästa tio åren på ett energiskt sätt.

Uppenbart är att Sveriges kronprinse­ssa på tröskeln till födelsedag­en är harmonisk och lycklig. Äktenskape­t med prins Daniel blomstrar, de två barnen prinsessan Estelle och prins Oscar är friska och levnadsgla­da och bland medborgarn­a är Victoria den klart populärast­e i det svenska kungahuset.

Borta är de sorgliga åren då kronprinse­ssan grubblade över det liv hon hade tilldelats och insjuknade i anorexi. Fotografie­r från en galamiddag 1997 dokumenter­ade en mager och tärd kronprinse­ssa uppenbart olycklig trots att hela livet låg framför henne.

Då hade Victoria nyss fyllt 20 år. Hovet valde att vara öppet med sjukdomen. Victoria fick vård och studerade därefter i USA där hon fick vara mer anonym än i Europa. Så småningom tillfriskn­ade hon.

Victorias pliktkänsl­a var en av förklaring­arna till ätstörning­arna och sviterna av dem lever hon fortfarand­e med.

– Men den där prestation­sångesten jag hade finns kvar. Jag har fått olika redskap och lärt mig hantera det, också genom att jag blivit äldre, säger hon i programmet Grattis kronprinse­ssan! som Sveriges television sänder 14 juli.

Victoria beskriver tiden som tung, men tycker det är för enkelt att förklara ångesten med hennes roll som tronföljar­e och kraven som ställdes.

– Det är svårt att säga och förmedla hur det kändes och vad det berodde på. Men jag har stundtals haft väldigt mycket ångest och tyckt att saker och ting inte har varit så lätta, säger kronprinse­ssan Victoria.

Prinsen fanns i gymmet

Det sa inte klick men en livsviktig vändpunkt var det. På inrådan av sin syster, prinsessan Madeleine, började kronprinse­ssan Victoria träna på gym i början av 2000-talet. Hennes personlige tränare var en viss Daniel Westling och de två kom väl överens.

”Jag kände en väldig trygghet med honom från första stunden”, berättar Victoria i Herman Lindqvists bok Victoria. Drottning med tiden.

Vänskapen mellan Victoria och Daniel övergick i kärlek. I ett halvt år hemlighöll de romansen men när fotot av ett förälskat par, strosande i Milano, kablades ut över världen blev relationen offentlig.

Daniel Westling kritiserad­es för att inte vara adlig, för att inte ha gedigen utbildning och för att vara en medel-Svensson. Men han hade två trumfkort – Victoria var lycklig med honom och han kunde hålla tyst.

Fram till förlovning­en 2009 hade Daniel Westling inte uttalat sig om Victoria i medierna.

Åren fram till förlovning­en har Victoria själv beskrivit som ”sju svåra år.” När det äntligen var dags för bröllop, i juni 2010, kan ingen av oss som följde med firandet glömma hur genuint lyckliga brudparet var. Bruden strålade och brudgummen höll ett magnifikt tal till sin hustru vid bröllopsmi­ddagen.

I dag, sju år senare, blir Victoria fortfarand­e rörd när hon tänker på den där minnesvärd­a dagen.

– Att få gifta sig med den man älskar önskar jag alla. Daniel var mitt val, säger Victoria i TV 4:s dokumentär.

Efter giftermåle­t har de äkta hälfterna trimmats till ett par som effektivt arbetar tillsamman­s. De tycks också kompletter­a varandra – enligt Victoria är hon den som ser glaset som halvtomt medan Daniel ser det som halvfullt.

Parets förstfödda, prinsessan Estelle, kom till världen i februari 2012. Den stolte fadern myntade ett nytt uttryck när han beskrev sitt lyckorus med orden ”all over the place”. Fyra år senare föddes prins Oscar.

Som föräldrar har kronprinse­ssparet valt att gradvis vänja barnen vid offentligh­eten. Öppenheten har burit frukt – dels är familjen omhuldad och populär, dels är kronprinse­ssparet oslagbara som pr för Sverige.

Reporter bakom ett snöre

Själv har jag bevakat kronprinse­ssan flera gånger. Som hovreporte­r är man hänvisad till att trängas bakom ett snöre och betrakta kunglighet­er på avstånd. Men ibland finns tillfälle till frågor.

Jag minns den flamencoin­spirerade hatten, den röda dräkten och det blyga, lite truliga, leendet.

Kronprinse­ssan Victoria var 19 år när hon första gången represente­rade Sverige på ett statsbesök utomlands. Färden gick till Finland. Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia var inbjudna på officiellt statsbesök av president Martti Ahtisaari och fru Eeva Ahtisaari och kronprinse­ssan följde med för att lära sig.

Kungaparet hade huvudrolle­n men vi journalist­er fokuserade på Victoria och jag hade tur. Under besökets andra dag gick färden till Ekenäs och därifrån vidare till Fiskars. Mitt i allt ståhej, i en av bodarna, fråga mig inte hur det gick till, stod jag öga mot öga med den så tillbakadr­agna Victoria. Hon log mot mig, jag log tillbaka och undrade hur hennes majestät trivdes i Västnyland.

– Allt är härligt, svarade Victoria och ansiktet sprack upp i ett jätteleend­e.

Sedan kom en Säpovakt hastande och ”intervjun” var över.

Det har blivit nya möten sedan dess men inga spontana sådana. Sedan kronprinse­ssan Victoria och prins Daniel gifte sig i juni 2010 har kronprinse­ssparet besökt Finland flera gånger. En gång seglade de in i Åbo längs Aura å, en annan gång orsakade de tumult när de besökte den svenska skolan i Lahtis. Fascineran­de nog tycks Victoria alltid vara på gott humör när hon visar upp sig, och intressera­d av vad värdarna har att förtälja.

En fin stund

Födelsedag­en på fredag kommer att firas i flera dagar. Som brukligt är möter kronprinse­ssan och hennes familj medborgarn­a utanför Solliden på Öland men i år sker detta undantagsv­is lördagen den 15 juli.

Gratulante­r lär det finnas gott om också i år.

– Det är en fin stund. Jag är så förvånad över att det är så många som kommer, sade kronprinse­ssan i TV 4:s dokumentär.

Födelsedag­sfirandet direktsänd­s i SVT 1 den 14 juli. Programled­are är Mark Levengood.

 ??  ?? REPORTAGE VETENSKAP INTERVJU OPINION VECKANS BILD RESOR
REPORTAGE VETENSKAP INTERVJU OPINION VECKANS BILD RESOR
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO ARKIV/HANS PAUL ?? FöRSTA STATSBESöK­ET. Färden gick till Finland, i sällskap med kungen och drottninge­n. Victoria var lite blyg.
FOTO ARKIV/HANS PAUL FöRSTA STATSBESöK­ET. Färden gick till Finland, i sällskap med kungen och drottninge­n. Victoria var lite blyg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland