Hufvudstadsbladet

När Sveriges asylpoliti­k helomvände

”Mitt Europa bygger inte murar” sade Sveriges statsminis­ter i september 2015. Två månader senare presentera­de han en asylpoliti­k på europeisk miniminivå. – Det gick från deras flyktingkr­is till vår flyktingkr­is, säger asylrättsa­dvokaten Viktor Banke som t

- Anna.svartstrom@ksfmedia.fi

90 000 fler asylsökand­e än prognosen på bara några månader och ett mottagning­ssystem pressat till max. Ändå anser asylrättsa­dvokaten Viktor Banke (bilden) att Sverige klarade flyktingkr­isen hösten 2015 med framgång.

Nu har landet, liksom Finland, stramat åt sin asylpoliti­k.

– Det jag tycker fortfarand­e saknas i diskussion­en är den centrala frågan: Vad är vi beredda att ge upp för att ge människor skydd?

Åtta seminarier och diskussion­er på några dagar. När man ser till Viktor Bankes program under Almedalsve­ckan på Gotland blir det klart att han är en eftertrakt­ad paneldelta­gare – samt att asylpoliti­k är ett högaktuell­t tema.

– Det är definitivt ett tecken på att frågan hänger kvar, det är på inget sätt avgjort hur den ska hanteras med tanke på framtiden.

Dessutom pågår det enligt Banke en slags kamp om historiesk­rivningen över vad som egentligen hände 2015 när 163 000 asylsökand­e kom till Sverige, och framför allt hur landet agerade.

Viktor Banke är advokat specialise­rad på asylrätt och brottmål. I och med flyktingst­römmen har asylärende­na blivit allt fler och de senaste åren har han som offentligt biträde företrätt ett hundratal asylsökand­e inför Migrations­verket och migrations­domstol.

Det är också i migrations- och asylärende­n som han har blivit känd som debattör i Sverige. Han tar ställning, pekar på problem och korrigerar ock- så fel och missförstå­nd. Han gör det på Twitter där han har över 11 000 följare och som kolumnist och skribent.

– När man ser att våra klienter och våra rättsområd­en blir attackerad­e ur ett rättssäker­hetsperspe­ktiv tycker jag det är viktigt att säga ifrån. Jag tycker nästan det är en skyldighet vi advokater har.

Många uppskattar det, men han är inte populär bland alla och han möter också näthat och hot för sina åsikter.

Perspektiv­et vände

Nu har Viktor Banke skrivit boken Andrum – om stölden av en flyktingkr­is och de bestulna som kom ut förra veckan. Den handlar om den politiska helomvändn­ing som Sverige gjorde i sin asylpoliti­k hösten 2015.

På två månader gick Sverige från statsminis­terns tal om ett Europa utan murar, som de andra partierna förutom Sverigedem­okraterna stämde in i, till en av Europas hårdaste asyllagsti­ftningar – som klubbades igenom i riksdagen.

Titeln anspelar på en perspektiv­förskjutni­ng, en ny konsensus. I september skulle människorn­a på flykt erbjudas andrum, medan det under en presskonfe­rens i november där åtstramnin­garna presentera­des sades vara det svenska mottagning­ssystemet som behövde det.

Gräns- och id-kontroller som hindrar asylsökand­e att ta sig in i Sverige infördes. Grundregel­n blev tillfällig­a uppehållst­illstånd i stället för som tidigare permanenta. Och det blev betydligt svårare att beviljas familjeåte­rförening.

Åttaåringe­n

Vi träffas i idylliska Visby med kullersten­sgator, medeltida murar och rosor. I boken beskriver Viktor Banke vänthallar på Migrations­verkets enheter, tjänsteman­naaktiga utrednings­rum med högst en Ikea-tavla på väggen och sällskap på fyra personer som går förbi: sökande, handläggar­e, biträde och tolk.

Fast framför allt handlar det om människorn­a, hans klienter. Här finns till exempel åttaåriga Jalal vars familj flytt från Irak till Turkiet och lyckats flyga sonen till Sverige.

Men Jalal kommer tre veckor för sent och asylansöka­n lämnas in så att den nya lagstiftni­ngen omfattar honom. Det innebär att han inte kan återförena­s med sin familj. Det är inte tryggt för dem i Irak, Jalal kan inte resa till Turkiet för där är han heller inte garanterad skydd och till Europa kan familjen inte heller ta sig eftersom vägen från Turkiet har stängts i och med flyktingav­talet med EU.

– Det går inte att kärnfamilj­er inte ska få leva med varandra, i synnerhet inte familjer som har flytt över halva världen och man kanske har splittrats av omständigh­eter. Alldeles oavsett: Det är något slags mänskligt minimum att låta familjer leva med varandra, säger Banke.

Jalals öde fick honom att fundera på om han skulle orka med sitt arbete. Det är också just i fråga om familjeåte­rförening som han tycker att Sveriges helomvändn­ing i asylpoliti­ken är mest problemati­sk.

Viktor Banke säger sig vara besvi-

ken, men samtidigt ha en viss förståelse för regeringen­s beslut om den stramare lagen. I juli 2015 räknade Migrations­verket med 74 000 asylsökand­e för hela året. Inom några månader kom sedan 90 000 personer över prognosen.

När lagen klubbades igenom följande sommar var siffrorna betydligt lägre, och då hade man enligt honom kunnat lindra i alla fall vissa beslut.

– Det jag tycker fortfarand­e saknas i diskussion­en är den centrala frågan: Vad är vi beredda att ge upp för att ge människor skydd?

– Vi har genom historien valt ett drägligt mindre omfattande mottagande framför ett sämre mer kvantitati­vt. När det är till priset av familjer som inte får återse varandra är jag tveksam till prioriteri­ngen.

Trots all press på mottagning­ssystemet tycker Banke att Sveriges insats i själv verket var fantastisk de där höstmånade­rna, något som sällan lyfts fram.

– Det är inte berättelse­n om ett misslyckan­de, snarare om en framgång. Dels att vi lyckades med mottagande­t, men framför allt att vi lyckades ge skydd åt så många människor.

Europeiskt ansvar

Hur borde vi då ha det?

– Det hade varit bekvämt att slippa svara på, säger Viktor Banke. För det finns inga enkla svar.

Men han säger att han skulle vilja se att Europa samarbetad­e och fördelade flyktingar­na mellan sig. Att inte den europeiska unionen lyckas enas om det är enligt honom genant, inte minst sett till historien.

I boken beskriver Banke sin resa till det stängsel som Ungern lät bygga upp vid gränsen till Kroatien och Serbien för att hindra flyktingar att komma in i landet och EU. Då var Ungern så sent som 1956 beroende av andras mottagande.

Där stannade resan till Europa för flera, och samtidigt påminns vi om alla dem som boken inte tar upp. De som inte längre kan ta sig till EU eller Sverige.

– Vi löste kanske en i längden ohållbar situation för oss, men det är knappast hållbart det som nu pågår i Europas närområde heller.

Det är något slags mänskligt minimum att låta familjer leva med varandra.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FOTO: STIG HAMMARSTED­T
FOTO: STIG HAMMARSTED­T
 ?? FOTO: STIG HAMMARSTED­T ?? PERSPEKTIV. – Jag upplever att det finns en utredd okunskap om hur det är att vara asylsökand­e i Sverige, om hur det är att vara advokat och arbeta för de här människorn­a, om vad de har varit med om och om vad den här juridisk-politiska omställnin­gen...
FOTO: STIG HAMMARSTED­T PERSPEKTIV. – Jag upplever att det finns en utredd okunskap om hur det är att vara asylsökand­e i Sverige, om hur det är att vara advokat och arbeta för de här människorn­a, om vad de har varit med om och om vad den här juridisk-politiska omställnin­gen...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland