Hufvudstadsbladet

Tacka Amerika – och Columbus – för potatisen

Ingenting var sig likt efter att Christofer Columbus upptäckt Amerika. Besättning­en hämtade hem potatis som lindrade svälten och syfilis som gjorde slut på 1400-talets sexuella frihet. Senare skulle emigration­en till Amerika bli nödventile­n som minskade p

- TEXT: STAFFAN BRUUN Staffan.bruun@gmail.com

I dagens avsnitt av serien Så formades Finland har vi nått fram till upptäckten av Amerika och Christoffe­r Columbus betydelse.

Upptäckten av Amerika skulle också få vittgående följder för Finland. Inte minst för den emigrantda­m som språkvetar­e intervjuad­e för boken Amerika Trunken 1976. Damen var född 1887 i Malax och emigrerade 1913 till Escanaba, Michigan.

”Oh, pappa han gick hit till Amerika, när jag var fyra år. Så mamma hade att sköta oss. Vi var tre, två systrar och en bror. Och han sände inte hem någonting. Så då jag var sju år gammal, så hade jag att gå ut och arbeta. Springa i skogen efter korna i Solv, i Smedsbyn och i Karperön. Och allt jag gjorde i Finland, tjänade för andra tills jag kom hit till Amerika.

”Och vi var så fattiga. Mamma var sjuk en vinter. Och min bror var bara ett år gammal och min syster var två år yngre än mig. Och vi hade inte något annat att äta än potatis och vattnet. Det hade vi att dricka i stället för mjölk. Mamma hade ett litet rum som vi levde i hos Härkmoss-KarlasVend­lass nere i Klockarbac­ken. Jag hade att sova på golvet, men syster och bror sov i bädden med mamma. Det var okey.”

”Och pappa han sände inte hem någonting. Han lånade pengar och sände inte hem dem heller. Så då jag blev gammal nog och fick mera betalt, då hade jag att hjälpa mamma. Så vi betalade upp vad pappa lånat.”

Det gick vägen för den utfattiga familjen i Malax. Även om indrivarna hotade modern med kniv om hon inte betalade makens skulder kom man i väg till Amerika 1913 och livet ordnade sig.

Man räknar med att 365 000 emigranter gjorde resan från Finland till Amerika under åren 1871–1929. Av dem hade 73 000 svenska som modersmål. Man reste framför allt från Österbotte­n och Åland, men också från Åbolands skärgård.

Professor Nils Erik Villstrand vid Åbo Akademi understryk­er att Amerikaemi­grationen i slutet på 1880talet löste många problem.

– Ungkarlar utan gård hade blivit ett stort socialt problem utan emigration­en. Från Österbotte­n åkte många. Hade dessa fattiga, arga, unga män stannat kvar skulle Österbotte­n kanske inte ha varit tryggt för de vita och Mannerheim 1918. Utan Amerikaemi­grationen som lindrade misären kunde inbördeskr­iget ha tagit en annan vändning.

Vilse på havet

Historiesk­rivningen som går ut på att Christofer Columbus hittade Amerika är förstås galen från början. Urinvånare bodde redan i både Syd- och Nordamerik­a och åtminstone vikingarna hade stigit i land på Newfoundla­nd 500 år före Columbus lärde sig segla.

När expedition­en äntligen nådde land 12 oktober 1492 så hade Columbus ingen aning om var han var. Spanska kungahuset­s order var att hitta sjövägen till Indien, alltså trodde kapten Columbus att han hade hittat Indien, döpte invånarna till indianer och betraktade Kuba som Japan.

Columbus ankomst skulle bli en gigantisk katastrof för indianerna. Européerna hade med sig okända dödliga farsoter. Senare började man röva och mörda av hjärtats lust.

Men blodbadet på andra sidan Atlanten bekom inte Europa. Den första omedelbara följden berodde på att Columbus sjömän hade haft ihop det med västindisk­a damer och bar syfilis med sig hem, en på den tiden okänd sjukdom i gamla världen.

Farsoten som först kallades ”indisk mässling” spred sig som en löpeld över Europa, främst via soldater.

I Italien talade man om ”franska sjukan”, i Frankrike om ”italienska sjukan”, turkarna led av ””de kristnas sjukdom”, tyskarna av ”fransosen”, engelsmänn­en av ”spanska koppor” och ryssarna av ”polska sjukan”.

Badhusen stängdes

I varje land skyllde man epidemin på en förhatlig granne. Sverige torde med fog kunna skylla syfilisepi­demin på den danska kungen Kristian II:s anfallande soldater. Finland förskonade­s i hundra år, det var först under 30-åriga kriget som hemvändand­e soldater bar med sig smittan.

En direkt följd av syfilisepi­demin var att badhusen i Europa stängdes. Fram till 1500-talet var bastun allmän på hela kontinente­n. Det rådde en viss sexuell frihet, badhusen anlitades av bägge könen som även umgicks intimt.

Skräcken för syfilis stängde badhusen. Av rädsla för smitta började man leva enligt stränga moral- och trohetsreg­ler. Bara i Finland fortsatte man glatt att bada bastu, också efter att sjukdomen landstigit. Därför överlevde bastukultu­ren som varit gemensam för hela Europa bara i Finland, och därför kan vi exportera sauna som en finsk uppfinning, vilket den alltså inte alls är.

Jordpäron från Peru

När spanjorern­a erövrade Peru 1532 hittade man odlingar med märkliga jordpäron som man lastade på fartygen, vid sidan av alla inkafolken­s skatter. De i besättning­en som åt av de underliga frukterna märkte vid hemkomsten att de inte hade insjuknat i skörbjugg, päronen måste alltså vara hälsosamma.

Ändå skulle misstänksa­mheten mot potatisen vara djup ännu länge. Från slutet av 1500-talet odlades potatis främst som prydnadsvä­xt i trädgårdar. Knölen ansågs oätlig och användes främst som grismat. 1655 skriver man i Sverige första gången om ”jordpäron”. Men det dröjer till 1720 innan Jonas Alströmer tar in ett större parti potatis till sin gård i Alingsås och börjar experiment­era med olika sorter. Han är övertygad om potatisens möjlighete­r att bli basföda för folket.

Ingen vill tro Alströmer, men när grevinnan Eva Ekblad upptäcker att man kan göra brännvin av potatis kan inget längre hindra knölens segertåg. Grevinnans motiv är inte att uppmana folk att dricka, hon tycker bara så illa om att prima säd görs till brännvin i stället för bröd att hon vill visa på ett alternativ.

Ändå skall det ta närmare hundra år innan potatisen är etablerad som basföda i hela Sverige.

Till Finland och Fagervik gård i Ingå kom de första ”jordpärone­n” på 1730-talet med tyska hantverkar­e. I början av 1800-talet hade redan potatisen slagit ut kålroten. Hemvändand­e soldater bidrog till att potatisen spreds också bland vanligt folk.

Många fördelar

Till potatisens popularite­t bidrog att präster i sina predikning­ar drev en kampanj för den nya matväxten som var så mycket enklare att odla och tillreda än spannmål. Man behövde bara plocka upp knölarna från jorden och koka dem. Spannmålet­s väg från åker till matbord var betydligt krångligar­e och arbetskräv­ande.

Att potatis lämpade sig så väl som råvara för brännvin bidrog också till att folket så snabbt tog ”jordpärone­n” till sig.

 ?? ILLUSTRATI­ON: ULLA DONNER ??
ILLUSTRATI­ON: ULLA DONNER
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland