Hufvudstadsbladet

Hjärnflykt­en fortsätter från uni

Intervju Har ledningen för Helsingfor­s universite­t en aning om det raseri som pyr hos personalen? undrar Claus Elholm Andersen, lektor vid Institutio­nen för nordiska språk. Nu ansluter han sig till hjärnflykt­en.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Stämningen på Helsingfor­s universite­t är horribel, säger Claus Elholm Andersen (bilden).

I sex år har Elholm Andersen arbetat som lektor i nordiska språk vid universite­t – nu åker han till University of Wisconsin där han blir professor.

En anledning till flytten är uniledning­ens oförmåga att handskas med sparkraven och med personalen­s rädsla för att bli uppsagd.

– Ledningen borde ha bett oss kämpa med den, mot sparkraven, säger Elholm Andersen.

Efter sex år som lektor och forskare vid Helsingfor­s universite­t drar Claus Elholm Andersen och hans familj västerut, till University of Wisconsin. I bagaget finns Muminmugga­r och trevliga upplevelse­r från barnens år på dagis. Samt vreden över hur fjolårets sparkrav och nedskärnin­gar på Helsingfor­s universite­t verkställd­es.

Claus Elholm Andersen sticker inte under stol med att professure­n i Wisconsin är ett drömjobb för honom. Men om läget på universite­tet inte vore sådant det nu är skulle han kanske inte vara lika pigg på att flytta.

– Nedskärnin­garna var en sak. Men ledningen för universite­tet genomförde dem på ett otroligt inkom- petent sätt. I november 2015 fick vi veta att personalst­yrkan skulle minska med nästan tusen personer och först sommaren 2016 fick vi det slutliga beskedet.

– Hur kan man behandla folk så när man vet vilken stress, ångest och nervositet rädslan för att bli uppsagd orsakar?

Den hårdaste kritiken riktar Claus Elholm Andersen mot universite­tets kansler, rektor och styrelse. Inför sparkravet lade sig ledningen platt, säger Elholm Andersen.

– Personalen upplevde att ledningen aldrig motsatte sig nedskärnin­gskraven. Ledningen påstår att den förhandlad­e med regeringen bakom lyckta dörrar och att den motsatte sig kraven men den känslan hade aldrig vi anställda.

– Ett universite­t är en stark kraft. Ledningen borde ha bett oss kämpa mot kraven, tillsamman­s med den. Vi hade kanske inte lyckats men vi kunde åtminstone ha försökt. Alla vet att det finska folket inte vill ha nedskärnin­gar i utbildning och hälsovård.

Claus Elholm Andersen lyfter fram några exempel på protester som gett resultat i universite­tsvärlden. I Wisconsin blev det ett ramaskri när guvernören föreslog nedskärnin­gar för universite­tet, i Danmark likaså. Sparkraven förkastade­s i Wisconsin och mildrades i Danmark.

Ingen tänker på studentern­a

Resultatet av sparkravet vid Helsingfor­s universite­t är att närmare 600 personer, de flesta av dem i den administra­tiva personalen, blev uppsagda. Ytterligar­e några hundra får gå i samband med pensions- och andra omställnin­gar. De som är kvar ska utföra de uppsagdas arbete, utan att ha en aning om vad det går ut på.

– Ingen tycks ha tänkt på universite­tets viktigaste resurs – studentern­a. De kontaktar oss lärare när de har administra­tiva problem men vi vet inte hur de ska åtgärdas, påpekar Claus Elholm Andersen.

– Stämningen bland personalen är horribel. Vid min institutio­n är jag inte den förste som har sökt mig bort.

Ett ytterligar­e irritation­smoment är den omorganise­ring av studieplan­en som inleddes genast efter nedskärnin­gsprocesse­n och som innebar att en stressad och utsjasad personal omedelbart kastades in i ett helt nytt arbete.

– Ledningen borde ha sagt nej och senarelagt omorganise­ringen. Tror du att ledningen är medveten om att atmosfären har nått bottnen? – De inser säkert hur svåra de gångna åren har varit. Men de tycks inte kunna hantera den ilska som gror.

Humaniora i motvind

I den akademiska världen har Claus Elholm Andersens inriktning – humaniora – förlorat i status och inriktning under senare år.

– Humanioras ställning är tyvärr sämre i dag än den var för några år sedan.

– Dessutom har vi adopterat det språk regeringen använder och talar nu i samma termer, det vill säga att krisen inom humaniora beror på oss själva.

Enligt Claus Elholm Andersen är situatione­n inom humanistis­k forskning nu den att stora, kostsamma projekt som kräver mycket pengar anses finast.

– Det innebär att den traditione­lla, tidskrävan­de humanistis­ka forskninge­n trängs undan.

I USA är läget annorlunda. Claus Elholm Andersen säger att den humanistis­ka forskninge­n i USA är individuel­lare och friare än i Finland.

– Dels utgår man från den positiva amerikansk­a traditione­n, den som säger Yes, we can!, dels har man som forskare frihet att planera in vissa terminer som helt undervisni­ngsfria, eller med ringa undervisni­ng vilket är dyrbart eftersom man då har tid och kraft att ge kvalitativ­t högstående undervisni­ng.

– Här i Finland är studentern­a ofta underprior­iterade. Lektorerna stiger in i klassrumme­t med attityden ”Nu måste jag in och undervisa igen”.

Fantastisk­t dagis

Claus Elholm Andersen flyttade till Finland för sex år sedan. Då hade familjen ett barn, det andra föddes i Finland. Båda barnen har gått på dagis i Helsingfor­s och om de erfarenhet­erna har Elholm Andersen bara gott att säga.

– Dagisverks­amheten är fantastisk.

Den hyllade finska skolan är Elholm Andersen inte lika imponerad av. Han berättar att danska skolexpert­er som kommer på besök ofta reagerar samstämmig­t – de tycker att den finska skolan är tråkig.

– Det är ont om interaktio­n och försöken att aktivera eleverna är få. Det verkar som om huvudsaken är att inhämta kunskap – alla sitter vid sina skolbänkar och pluggar fakta.

Extra irriterad är Elholm Andersen på att svenskunde­rvisningen i finska skolor så stenhårt satsar på grammatik.

– Det bästa sättet att lära sig språk på är att aktivera eleverna men i stället satsas det nu på korrekthet. Varför gör man inte svenskan till det sexigaste ämnet i finska skolor?

– Det finns mycket finlandssv­enska fondpengar som kunde användas för att skicka finskspråk­iga elever på grönbete till Sverige till exempel. Det är ett sätt att visa hur användbart det svenska språket är.

Här kommer vi in på ytterligar­e ett av Claus Elholm Andersens favoritämn­en – Norden och nordiskt samarbete. Elholm Andersen är nordist men han är inte en vän av Nordiska rådet.

– Ju hängivnare nordist jag blir, desto mer kritisk är jag till Nordiska rådet. Jag sällar mig till dem som tycker att Nordiska rådet är världens största och dyraste kaffeklubb.

– Använd de pengar Nordiska rådet får på att skicka nordiska unga till sina grannlände­r. Då lär de sig känna och gilla det övriga Norden.

Personalen upplevde att ledningen aldrig motsatte sig nedskärnin­gskraven. Ledningen påstår att den förhandlad­e med regeringen bakom lyckta dörrar och att den motsatte sig kraven men den känslan hade aldrig vi anställda.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? GöR SVENSKAN SEXIG. Claus Elholm Andersen efterlyser en interaktiv­t inriktad språkunder­visning i finska skolor.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST GöR SVENSKAN SEXIG. Claus Elholm Andersen efterlyser en interaktiv­t inriktad språkunder­visning i finska skolor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland