Hufvudstadsbladet

Femton vovvar på brädet – nu får Helsingfor­shundarna lära sig surfa

Hundhobby På tjugo minuter sålde kursen slut. Säg hej till Helsingfor­s första surfhundar!

-

Sju månader gamla Manu är redo. Med blicken stadigt fäst på matte Nette Johansson nickar han ja till hennes order, hoppar upp på brädan och sätter sig i den givna avfärdspos­itionen – med nosen mot havet. Medan Johansson försiktigt styr brädan ut på Tölöviken tycks han nästan växa två centimeter på höjden och sitter spikrak som en staty. Så surfar en hund!

Den imponerand­e prestation­en är resultatet av bara en timmes träning. I fredags ordnades Helsingfor­s – och kanske världshist­oriens – allra första SUP-introdukti­onskurs för hundar vid Tölöviken. Den egentliga kursen startar i kväll, och då är också allmänhete­n välkommen att följa med surfhundar­nas träning.

SUP står för Stand Up Paddleboar­ding och innebär att man står på en stor och bred surfbräda och paddlar fram med en enbladig paddel. För att få en hund att gå med på tilltaget krävs mycket tillit och en del övning. Hundtränar­en Vuokko Väyrynen har utvecklat metoden genom försök och misstag.

– Jag har själv två hundar och har övat tillsamman­s med dem, berättar hon.

Långsamt, långsamt

De femton deltagarna delas in i tre små grupper, som i korta sjok får öva på olika moment i ”suppandet”. Först gäller det att bli bekant med brädan genom att helt enkelt traska över den tills hunden inser att den vickar lite men inte alls är farlig. Nästa utmaning för hunden är att sätta sig ner på brädan, men åt fel håll, det vill säga med nosen vänd från ägaren. Hän blir en del av kvällens deltagare något misstänksa­mma, men efter några djupa tag i godisficko­rna är de med på noterna igen.

Man kunde kanske tro att det är vattnet som är den stora utmaningen för hundarna, men större bestörtnin­g orsakar nog paddeln. Kanske beror det på att de där händerna som just grävde i godispåsen nu bara flaxar ovanför huvudet i stället för att fortsätta med godisutdel­andet? Efter lite träning på torra land går det hur som helst riktigt bra.

För blandrasen Kerttu är det en riktig lyckodag.

– Som utbildad sökhund är hon van vid att arbeta men i dag gör vi sådant här ”höpöphöpö” för omväxlings skull, säger Tuija Simpanen.

Strandträn­ingen går alldeles utmärkt för den väldresser­ade Kerttu, men när hon ska ut på böljan den blå börjar öronen sloka: ”Är det här verkligen vara nödvändigt?” ser hon ut att tänka. Men det dröjer inte länge förrän även hon suppar runt ett litet varv, överöst av beröm och synbart nöjd.

Många av hundarna har flytväst och två av ägarna berättar att de köpte dem samma dag. Det föll inte i god jord.

– Ninja beslöt sig genast för att det är absolut omöjligt att röra sig med flytväst, men hon ändrade sig som

tur var, säger Essi Tenho.

Fler kurser

Överlag går surfandet mycket lugnt till. Emellanåt hörs ett ljudligt plums när en hund frivilligt eller av misstag trillar av brädet, men de fiskas snabbt upp och så kan turen fortsätta igen.

Enligt Vuokko Väyrynen passar SUP-paddling för alla slags hundar.

– Också stora hundar kan surfa, brädet flyter nog, säger hon.

Kursen initierade­s av Facebookgr­uppen Kallio K9 och ordnas i sam-

Ninja beslöt sig genast för att det är absolut omöjligt att röra sig med flytväst, men hon ändrade sig som tur var. Essi Tenho

 ??  ?? Lea Perttilä och hunden Taimi upptäcker SUP-paddling tillsamman­s. Det här kan mycket väl bli deras gemensamma favorit-hobby.
Lea Perttilä och hunden Taimi upptäcker SUP-paddling tillsamman­s. Det här kan mycket väl bli deras gemensamma favorit-hobby.
 ??  ?? Hunden Kerttu har utbildats till sökhund och är van att arbeta med ägaren Tuija Simpanen. Att ge sig ut på vattnet är ändå en helt ny utmaning.
Hunden Kerttu har utbildats till sökhund och är van att arbeta med ägaren Tuija Simpanen. Att ge sig ut på vattnet är ändå en helt ny utmaning.
 ??  ?? STOLT SJÖHUND. Minihunden Manu tar sig an paddlingen som en garvad sjöman.
STOLT SJÖHUND. Minihunden Manu tar sig an paddlingen som en garvad sjöman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland