Hufvudstadsbladet

Bottas startar från första rutan

- HBL-FNB

FORMEL 1 Valtteri Bottas tog karriärens andra pole position i tidskvalen i Österrike. Romain Grosjeans söndriga bil förstörde slutspurte­n för Kimi Räikkönen som startar från tredje rutan.

Tidskvalet inför dagens lopp på Red Bull Ring i Österrike var lyckat ur finländskt perspektiv. Mercedesfö­raren Valtteri Bottas stod för gårdagens snabbaste varv och tog en välförtjän­t pole position. Hans tid 1.04,241 är även banrekord. Ferraris Sebastian Vettel kom på andra plats endast fyra hundradela­r efter Bottas.

– Bilen har blivit bättre hela helgen när fästet på banan så småningom förbättrat­s. Varvet som gav mig pole positionen var helt okej men inte speciellt bra, sade Bottas i en intervju för C More Max.

Finländare­n har allt i egna händer, men Ferrariduo­n Vettel och Kimi Räikkönen kommer definitivt att sträva efter att göra livet jobbigt för Bottas.

– Jag är nöjd med tidskvalet. Bilen var bra men jag var inte tillräckli­gt snabb. Tävlingen i morgon är lång och mycket kan hända, säger Vettel.

Kimi Räikkönen kom inte att utmana Bottas men gjorde en stabil prestation och startar från tredje rutan bakom Bottas och Vettel. Under sista stunderna av tredje kvalrundan gick Haasförare­n Romain Grosjeans bil sönder och stannade mitt på banan strax innan tredje kurvan. Detta resulterad­e i gul flagga och ingen av förarna kom åt att satsa på ett sista försök.

– Vi hade problem på fredagen. Vi kom över dem i dag men vi var ganska långt efter i programmet och jag hamnade i rusning under kvalet, säger Räikkönen.

– Under den sista tidskvalss­essionen körde jag bara ett varv och också då hade jag tre bilar framför mig. Det underlätta­de inte körandet alls.

Lewis Hamilton körde den tredjesnab­baste tiden, men på grund av att han bytt växellåda och därmed begått regelbrott degraderad­es han fem startrutor. Detta betyder att britten inleder dagens lopp från åttonde plats.

– Gratulatio­ner till Valtteri. Han har kört bra hela helgen. Jag gör mitt bästa för att komma så nära honom som möjligt på söndag, säger Hamilton.

Österrikes GP startar i dag klockan 15.00.

 ?? FOTO: CHRISTIAN BRUNA / EPA ?? POLE POSITION. Mercedes Valtteri Bottas körde banrekord på Spielbergb­anan och startar från första rutan till dagens lopp.
FOTO: CHRISTIAN BRUNA / EPA POLE POSITION. Mercedes Valtteri Bottas körde banrekord på Spielbergb­anan och startar från första rutan till dagens lopp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland