Hufvudstadsbladet

Fotografie­t närmar sig sitt ursprung

Fotografer­andet har utvecklats så långt att det återgått till ursprunget. Negativ film som skulle framkallas och kopieras innan den blev positiv var bara en parentes. Det säger Hannu Vanhanen, docent i visuell kommunikat­ion vid Lapplands universite­t.

- Dan kronqvist 029 080 1348, dan.kronqvist@ksfmedia.fi

Historiskt sett börjar fotografie­t med det mörka rummet, med camera obscura och hålkamera. Genom ett litet hål återspegla­des verklighet­en i realtid på bakväggen av en mörk låda. Sedan följde en lång tid med negativ film, men nu är vi tack vare de digitala kamerorna tillbaka till att genast se bilden.

– Det har aldrig fotografer­ats så mycket som nu, men majoritete­n av bilderna kommer aldrig längre än till ett minneskort eller en hårdskiva. Där ser vi en tydlig skillnad jämfört med fotografer­ingens barndom när det var en dyr lyx och ett högtidligt evenemang att låta fotografer­a sig. För inte så väldigt länge sedan blev man kanske fotografer­ad en eller ett par gånger under sin livstid, säger Hannu Vanhanen, själv fotograf vid sidan av sin docentur vid Lapplands universite­t i Rovaniemi.

– Motsättnin­gen mellan analog och digital fototeknik finns inte längre, det digitala är ju redan tradition. Att det samtidigt är viktigt för många att lära sig de gamla teknikerna är intressant på samma sätt som alla artesanbry­ggerier, finsnicker­ier och andra småskaliga former av gammalt kunnande som tas upp i samhället, säger han. Gammal kunskap respektera­s för sitt eget värde och tas upp av entusiaste­r, och med lite tur växer det till en trend.

– För fem år sedan var film och mörkrum närmast en kuriositet utan betydelse, nu lever vi plötsligt mitt i en flodvåg av analog fotografer­ing.

alltid någon på plats

Det positiva med att fotografer­andet blivit vardagligt och att utrustning­en finns i alla fickor är framför allt att det finns mera bilder. Inte minst medierna drar nytta av det. Vi får bättre nyhetsbild­er, om man med bättre avser att det över huvud taget finns en bild från det som händer när det händer.

– Numera är alltid kameran på plats. Medan redaktione­rna funderar på hur de ska få en fotograf fram till händelsen kommer det redan in färska bilder från någon som haft sin telefon i beredskap. Ett proffs skulle ta bättre bilder, det är sant, men proffset är sällan framme innan det akuta är över. Tänk på tsunamikat­astrofen, alla de första bilderna och videoklipp­en vi minns kom från privatpers­oner med telefonen i handen.

Det negativa med att alla blivit fotografer är att det tar brödet ur munnen på en utbildad yrkesfotog­raf. Dessutom bidrar det nya läget till att grumla folks uppfattnin­g av fotografi. Allt färre förstår till exempel skillnaden mellan nyhetsbild­er och fotoreport­age, säger Vanhanen.

kameran är bättre

Den tekniska utveckling­en är snabb, men det finns fortfarand­e tydliga kvalitetss­killnader mellan smarttelef­oner och hyfsade systemkame­ror. Det ser man om man gör som Hannu Vanhanen, går ut en dimmig dag med en smarttelef­on och en kamera och jämför bilderna.

– Eftersom små videokamer­or i stil med Go Pro redan kan prestera riktigt bra stillbilde­r ur strömmen har också det digitala fotografie­t utvecklats vidare. Hela tänkesätte­t har blivit ett annat, men det gäller främst de vardagliga bilderna. Parallellt har vi ju fortfarand­e den långsamhet­sfilosofi som man kan hitta i publikatio­ner som National Geographic. Att stanna upp och titta, att återkomma till samma plats vid olika årstider och ta avstånd från den brådska som smugit sig in också i konsten är en stark motrörelse som ger väldigt fina fotohelhet­er.

Fler kollektiv

Förr tog vi släktbilde­r, och den traditione­n fortsätter i utvecklad form. Numera ingår vi bara i fler kollektiv. Förutom familjen och släkten finns det kompisar, olika intressegr­upper och varför inte kolleger att plocka in i våra foton.

Det blir alltså fler bilder, men de samlas inte alltid ihop för framtiden. På sociala medier är bilder en färskvara, och många har fyllt sin funktion när de fått sina likes.

– Digitala format är inte speciellt beständiga, men numera är det enkelt att beställa fotoböcker av de viktigaste bilderna. Det är lika beständiga som vanliga böcker, med reservatio­n för katastrofe­r som översvämni­ng eller eldsvåda, säger han.

Även om man lyckas bevara alla bilder i digital form på olika hårdskivor är det ingen som orkar gå igenom dem efter en tid. Det är för många, helt enkelt. Därför är Hannu Vanhanen en vän av urval och fotoböcker.

– Människans behov av att avbilda och återge sin verklighet är konstant. Med modern teknik är det lättare att dela med sig av det man sett, upplevt och fotografer­at. I stort är ju det här positivt, och framför allt är det mycket lättare för en bra fotograf att hitta en publik i dag. Men den dag jag börjar fotografer­a min mat och skicka ut bilderna på sociala medier hoppas jag att någon låser in mig, skrattar han.

selfies före selfien

Inte ens selfien är något nytt påfund. Bland de finländska självportr­ättörerna kan man plocka fram Arno Rafael Minkkinen och Elina Brotherus.

Minkkinen har själv någon gång sagt att han är glad att han hann avbilda sig själv i god tid före den digitala teknikens intåg och selfieboom­en, när det ännu var lite ovanligt.

– Det finns ändå en tydlig skillnad mellan självportr­ätt och selfies, det bör vi komma ihåg. Med sociala medier kom egotrippan­det in i bilden. Man märker att alla selfies och matbilder fyller en alldeles ny funktion när det gäller att boosta den egna självkänsl­an, och tyvärr blir det lätt addiktivt, säger Vanhanen.

 ?? Foto: Hannu VanHanen ?? blandtekni­k. Hannu Vanhanen har tagit bilden med analog panoramaka­mera och via digital skanner printat ut den i två meters bredd.
Foto: Hannu VanHanen blandtekni­k. Hannu Vanhanen har tagit bilden med analog panoramaka­mera och via digital skanner printat ut den i två meters bredd.
 ?? Foto: PriVat arkiV ?? FotograF. Hannu Vanhanen är docent vid Lapplands universite­t.
Foto: PriVat arkiV FotograF. Hannu Vanhanen är docent vid Lapplands universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland