Hufvudstadsbladet

Nya trender i handeln

En av de större överraskni­ngarna på senare tid inom den finländska detaljhand­eln inträffade för en dryg vecka sedan då Stockmann meddelade att man säljer sin livsmedels­handel till S-gruppen. Men det är inte det enda nyskiftet inom handeln.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Stockmann ligger i premiumseg­mentet, där kvalitet, service och utbud är viktigare än att ha den billigaste inköpskorg­en. S-gruppen med sina olika kedjor var för ett par år sedan pionjär på konceptet att sänka priserna.

Och där Stockmann strävar efter exklusivit­et får kedjornas egna varumärken allt mer dominerand­e plats på hyllorna hos de båda stora aktörerna S och K.

Men S-gruppen saknar ett flaggskepp inom toppsegmen­tet. Stockmanns matavdelni­ng kunde bli ett sådant, och locka köpstarka kunder som inte nu dras till de gröna stamkundsk­orten.

S-gruppen tror att man med hjälp av sin effektiva upphandlin­gskedja och sin drivna logistik kan få den förlusttyn­gda Delikatess­en att bli lönsam.

Köpet ska godkännas av Konkurrens­och konsumentv­erket. Med tanke på att S-kedjan behärskar nästan hälften av den finländska detaljhand­eln blir granskning­en ingen formalitet, låt vara att affären inte ökar S-gruppens marknadsan­del med mera än någon enstaka procentenh­et.

De stora varuhusen i storstäder­nas centrum har tappat terräng, både mot köpcentren utanför stadskärno­rna och mot näthandeln. Varuhusen svarar genom att ta in utomståend­e aktörer, Stockmann sålde Akademiska bokhandeln och lät den danska kedjan Power ta över elektronik­en och brittiska Hamlyn sköta leksakerna. Avyttringe­n av Delikatess­en var ytterligar­e ett steg på den vägen.

Men utveckling­en där bostadsomr­ådena utanför stadskärna­n inom räckhåll för fungerande kollektivt­rafik växer på bekostnad av de gamla stadskärno­rna håller på att avta. Stadsbor i varierande skeden av livet börjar lägga större värde vid läget, på bekostnad av kvadratmet­rarna.

Om den här trenden förstärks kan det betyda att underlaget för varuhusen med egen, exklusiv brand igen växer. Men ännu är man inte där.

Lidl, som profilerar sig med låga priser, utan att ge avkall på kvaliteten, reagerar redan på de nya signalerna. Inom det närmaste halvåret öppnar Lidl fyra nya butiker som finns inom räckhåll för spårvagnsn­ätet i Helsingfor­s.

Samma strategi tillämpas i Åbo och Uleåborg. Lidls vd Lauri Sipponen förklarar satsningen med flyttnings­rörelsen och tillväxten i stadskärno­rna.

En av den tyska kedjans nya butiker i Helsingfor­s öppnas i Anttilas tidigare affär i Granithuse­t.

Att Anttila gick i konkurs och försvann har lett till ett nyskifte bland bruksvaruk­edjorna som profilerar sig med förmånliga varor. Anttila hade en omsättning på 300 miljoner euro, och det finns många som vill dela på kakan.

Tokmanni, med en omsättning på 776 miljoner euro har ömsat skinn och expanderat snabbt. Tokmannike­djans röda skyltar syns nu på centrala ställen där de tidigare inte har funnits.

Men expansione­n har i vissa fall skett på bekostnad av lönsamhete­n. Tokmanni gav ett börsmeddel­ande om vikande omsättning och skrev ned sin prognos för det här året.

Kedjan Hong Kong ansöker om företagssa­nering, men planerar att finnas kvar på marknaden.

Motonet-kedjan som ägs av Broman Group i Joensuu växer kraftigt, och satsar nu på huvudstads­regionen.

Gruppens vd Harri Broman tar i Kauppaleht­i avstånd från begreppet billighall. Visserlige­n ska prisen vara förmånliga, men de ska gå hand i hand med ett brett och kvalitativ­t urval, och god service. Att omsättning­en i fjol ökade med nästan 18 procent är ett tecken på att strategin så här långt verkar fungera.

Under den långa lågkonjunk­turen stod den inhemska konsumtion­en för en viktig del av tillväxten.

Att Anttilas nisch blev ledig är knappast hela förklaring­en till att inhemska konkurrent­er med liknande koncept har medvind nu när tillväxten har tagit fart.

De känner sina kunder och deras behov, och de försöker inom sitt område svara mot den klassiska varuhustan­ken: att handlandet ska innehålla element av upplevelse.

Då gäller det att bygga sitt varumärke med omsorg, och vid behov vara beredd att ändra ett upplägg som inte fungerar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland