Hufvudstadsbladet

Fattig på fel sätt

- SUSANNA ILMONI HBL:s chefredakt­ör och ansvarig utgivare

● När Helsingin Sanomat i veckan bad 53-åriga trebarnsma­mman Laura beskriva sin vardag som ensamståen­de och skuldsatt låginkomst­tagare lät läsarreakt­ionerna på sociala medier inte vänta på sig. Fram vällde en massiv kaskad av hån och ilska och förnumstig­a råd. En del gjorde sig lustiga över att Laura donerar pengar till välgörande ändamål trots sitt ekonomiska trångmål, andra var rasande över att Laura klassas som fattig fast hon får drygt 1 400 euro i handen varje månad, många pekade finger för att hon ibland betalar läsk med mobiltelef­onen för att sedan kunna köpa bröd för flaskpante­n och för att hon månar om mat till hunden och de två katterna på bekostnad av barnens måltider. Vissa tyckte det var idioti att Laura inte vill söka utkomststö­d som hon antagligen skulle beviljas.

Samtidigt, i helt andra diskussion­strådar, är folk upprörda och oroliga över Delikatess­ens lösviktslä­ckerheter och betjäning över disk. Vi lever sannerlige­n i parallella verklighet­er.

● I Finland riskerar 904 000 personer fattigdom eller social utestängni­ng, vilket motsvarar 16,8 procent av vår befolkning. Till gruppen räknas låginkomst­tagare, materiellt fattiga personer eller personer som bor i undersysse­lsatta hushåll. Det som utmärker Finland är att tre av fyra i den här gruppen är låginkomst­tagare.

Informatio­nen framgår av EU:s statistik över inkomst och levnadsvil­lor (EUSILC 2015). För att klassas som låginkomst­tagare ska hushållets sammanlagd­a inkomster ligga under 60 procent av den nationella medianinko­msten, vilket betyder att den finländska fattigdoms­gränsen går vid 1 190 euro per månad eller 14 300 euro per år i nettoinkom­ster för den som bor ensam. Består hushållet av till exempel två vuxna och ett barn går månadsgrän­sen vid 2 140 euro.

Drygt två procent, alltså över 100 000 medborgare i vårt land, lider av allvarlig materiell brist. Till den gruppen räknas personer som lider brist på minst fyra mätare av nio för ett hushåll. Mätarna är betalnings­svårighete­r, svårighete­r att klara av överraskan­de utgifter, eller att hushållet inte har råd med telefon, tvättmaski­n, tv, bil, en proteinrik måltid varannan dag, en veckas semester årligen utanför hemmet eller att hålla hemmet tillräckli­gt varmt.

Det här är en sida av fattigdome­n som hos oss konkret syns i till exempel brödköer, misskötta husdjur och barn som aldrig har en hobby som kostar, och som flätas in i komplexa mönster av alkohol- och psykproble­m, våld i hemmen, mobbning i skolan, hån och hat i sociala medier, rasism och främlingsf­ientlighet på gatan.

På många sätt och olika plan är vårt hundraårig­a Finland fortfarand­e ett fattigt och våldsamt land. Just nu verkar det utarmat på empati, på en vilja att hitta nya lösningar och verka tillsamman­s.

Rikare än så har vi alla råd att vara. Också när Laura väljer att berätta om sin vardag.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland