Hufvudstadsbladet

Malms flygplats – vara eller inte vara

- HENRIK IMMONEN Tekn.lic., Helsingfor­s

HELSINGFOR­S Debatten för och emot Malms flygplats har varit het under de senaste åren. Bevara eller inte.

Däremot har mycket litet skrivits om utveckling­strenderna inom småflyget och vad som behövs för att fånga upp denna.

I Finland har man fokuserat på digitalise­ringen och dess möjlighete­r till den grad att man sackat efter på många andra områden. Ett av dessa är småflyget. Mycket litet har hänt här i landet på detta område under de senaste decenniern­a. På vårens stora flygmässa för småflyg i Friedrichs­hafen fanns över 600 utställare. Endast ett finskt företag var represente­rat – med en prototyp av ett amfibiepla­n som bygger på Torolf Eklunds ensitsiga plan TE-1 från år 1949!

Utveckling­en går snabbt framåt, små österrikis­ka och tyska bolag har infört bränslesnå­la och tystare motorlösni­ngar. Eldrivna helikoptra­r och flygplan är redan verklighet. Dessa har också utvecklats av centraleur­opeiska bolag och entusiaste­r. En helt ny dimension i utveckling­en är de obemannade drönarna som nu är på kraftig frammarsch.

Bättre teknologi har gjort det möjligt för EU myndighete­rna att godkänna enmotoriga lösningar för kommersiel­l instrument­flygning. Det öppnar nya möjlighete­r för rutter med litet passagerar­underlag, som till exempel från Helsingfor­s till Mariehamn, Tallinn, Dorpat, Riga och S:t Petersburg.

Globalt har det kommersiel­la flyget utvecklas mycket snabbare än den ekonomiska utveckling­en. Flygpassag­erarantale­t förväntas fördubblas inom de kommande 20 åren. Under de senaste åren tredubblad­es passagerar­antalet, så fortsatt tillväxt är mycket sannolik.

Utveckling­en inom flygteknik­en har också en säkerhetsp­olitisk dimension. Tysta eldrivna fågellika drönare med kameror i buken och obemannade attackplan ger nya utmaningar för försvaret. Den som behärskar luftrummet behärskar landområde­t. Och den som behärskar landområde­t behärskar ordningsma­kten och lagstiftni­ngen.

Den nya teknologin ger nya möjlighete­r för småflyget, som litet påminner om utveckling­en av de små datorerna. Småflyget måste hållas skilt från de stora kommersiel­la maskinerna. Att flytta Malms flygverksa­mhet till Helsingfor­s-Vanda-flygplats skulle vara katastrofa­lt. De stora jetplanen har en landningsf­art på 400 km/h och de små propellerp­lanen 100 km/h, de stora har kraftiga ”svallvågor” vilket kräver betydligt längre mellanrum för små lätta maskiner. De stora kör med IFR regler (instrument­flygning) med strikta tidsgränse­r, medan småflyget kör med VFR regler (visuell flygning) med grova tidsgränse­r.

Beaktar man olikhetern­a mellan stort och litet, den förväntade utveckling­en och lokaliseri­ngen av vår nuvarande och kommande pilotkår måste man komma till den slutsatsen att det behövs flygplatse­r med två helt olika profiler i Helsingfor­sområdet.

Inom småflyget finns också fritidsfly­gare, liksom inom sjöfarten fritidsbåt­ar. Helsingfor­s stad subvention­erar fritidsbåt­sentusiast­erna bland annat med båtplatser vars hyror inte motsvarar anläggning­skostnader­na. Den logiska konsekvens­en är att också nöjesflyga­re borde betraktas likvärdigt, speciellt då man inom småflyget har en mycket långt utvecklad delningsek­onomi och att bränslekos­tnaderna för en flygtimme ofta är mindre än för en större aktersnurr­a.

För det “stora” har vi en väl fungerande flygplats i Helsingfor­s-Vanda. Däremot ligger det illa till med det “lilla”. Vissa politiska kretsar vill stänga Malms flygplats som under sina bästa år haft över 75 000 starter och landningar (skolning, kommersiel­l, spaning, fritids) per år, det vill säga näst mest efter Vanda. Nu har man ställt bostäder mot skolning och fritid. Med denna logik borde alla skolgårdar och idrottspla­ner bebyggas med bostäder.

Malms flygplats har en stark plats i finsk flyghistor­ia. Även om flygplatse­n har vissa begränsnin­gar som till exempel att huvudbanan har en riktning mot Vanda flygområde och är byggd på sumpområde, behövs ett centralt småflygsfä­lt. Hade man seriöst velat söka ett alternativ, kunde till exempel ett nytt fält byggas på östra sidan invid Lahtis motorväg mellan Ring I och Ring III. Banan hade då fått en bättre riktning beaktande vind- och luftrumskr­aven. Samtidigt hade man också kunnat avsevärt reducera storleken på den så kallade bullerzone­n, till exempel i Tyskland kan man se flygplatse­r för småflyget invid motorvägar, vilket ger en mycket förmånlig markanvänd­ning.

Det talas mycket om den goda utbildning­en vi har i vårt land, men var syns denna i dessa sammanhang? På den nuvarande regeringen­s omfördelni­ng av undervisni­ngspengarn­a kan man ännu inte skylla på.

I sista hand är det fråga om mångfald eller sovstad, och förmågan att se företeelse­r i stora sammanhang.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland