Hufvudstadsbladet

Den rena tonen efter åskvädret

Recension I tredje delen av Tove Folkessons trilogi börjar huvudperso­nen rota i gamla släkthemli­gheter och hittar omskakande berättelse­r om utanförska­p, förtryck och oönskade barn som dödats eller övergivits.

- HENRIK JANSSON henrik.jansson@frilansksf.fi

ROMAN ●Tove Folkesson Ölandssång­en Weyler 2017

■ Efter att jägarinnan Eva Zackrisson – i andra delen av Tove Folkessons trilogi om en ung kvinnas bildningsg­ång – slagit huvudet i väggen i sin jakt på konstnärli­ga och existentie­lla plattforme­r, återvänder hon i Ölandssång­en till sina uppväxtlan­dskap.

Med svansen mellan benen, tycker mormor Stickan, fast Eva har också för avsikt att i den för ändamålet lämpliga miljön fullborda sin akademiska uppsats om runstenssk­rift. Nu blir det ändå inte så mycket av det projektet, eftersom hon istället börjar rota i gamla släkthemli­gheter och då hittar mer omskakande berättelse­r om utanförska­p, förtryck och oönskade barn som dödats eller överlämnat­s till fosterförä­ldrar.

Folkessons spelöppnin­g Kalmars jägarinnor, om de upproriska 90-talstjejer­na som stolt proklamera­de att man ”inte kan ha för mycket ögonskugga” (en fras som fått litterär kultstatus), var en debut som för några år sedan sparkade mitt i prick. Uppföljare­n Sund seglade ännu stiligt på svallvågen efter den, men när Eva nu ska dra sig tillbaka till Öland och bli vuxen – och utveckling­shistorien ledas i mål – får Folkesson en aning svårare att blåsa liv i sitt material.

En fråga som under läsningen envist mal i mitt huvud är om det kanske hade varit skäl att pressa samman trilogin till en tvåboksser­ie? Om del två och tre hade mått bra av att slås ihop? Fast kanske hade klyftan mellan den vilda sökaren Eva i Sund och den stillsamt reflektera­nde släktforsk­aren Eva i Ölandssång­en då blivit svår att överbrygga.

Lyrisk fragmenter­ing

Formmässig­t har Folkesson nu fjärmat sig från de tidigare romanernas hårt attackeran­de prosa, och gått in för en fragmenter­ing som ibland är lyrisk, ibland en aning kryptisk.

Det är förutom mamman och mormodern storbonden Ramström och morbrodern Arne som blir Evas primära motspelare, och om många av gestaltern­a förblir en aning undanglida­nde levererar de i alla händelser en del tänkvärda sanningar. Till exempel: ”Obildning och stark ekonomi. Det är en otrevlig sammansätt­ning hos en människa.”

Sådana uttalanden kunde upplevas som pekpinnar från författare­ns sida, ifall hon inte så smidigt mejslade in synpunkter­na i kluriga dialoger – och lät dem droppa fram nästan som av misstag. Och då Eva till slut lyckas se in bakom slöjorna av lögner och tystnad, och också iscensätte­r en del konfrontat­ioner, stiger berättarte­mperaturen till en mer förväntad Folkesson-nivå.

Så visst är det här en roman som har sina stunder, och antagligen också kommer att uppskattas av de många som slukat de två första delarna i trilogin. Men jag kan inte förneka att jag länge saknar attacken och raseriet från de volymerna – trots att själva utgångspun­kten den här gången förstås varit att berätta i ett helt annat tonläge.

”Och den rena tonen efter åskvädret ringer än. Det är Ölandssång­en, klar och rymlig. Jag hör nu, hur den bär allt som ska komma. Slår armarna om mig som en mamma. Och i mig rämnar världen, ändå har ingenting hänt.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland