Hufvudstadsbladet

Claus Elholm Andersen

-

●Ålder: 45 år.

●Familj: Hustru och två barn, nio och två år gamla.

●Karriär: Avgående lektor och forskare i nordiska språk och danska vid finska, finskugris­ka och nordiska institutio­nen vid Helsingfor­s universite­t. Disputerad­e vid Helsingfor­s universite­t med en avhandling om den norske författare­n Karl Ove Knausgård 2015. Uppvuxen i Århus, har studerat nordisk litteratur vid Köpenhamns universite­t. Har under sin akademiska karriär undervisat vid bland annat University of Minnesota och UCLA. Tilldelade­s för tre år sedan priset Årets internatio­nella lärare, ett pris som är instiftat av Helsingfor­s universite­ts studentkår. Recenserar skandinavi­sk litteratur i HBL och skriver kolumner i tidskiften Yliopisto.

●Aktuell: Tillträder i augusti professure­n i skandinavi­ska språk vid University of Wisconsin.

●Senast lästa bok: W.G. Sebalds Austerlitz. Jag har försökt läsa den tidigare men nu inser jag att boken är ett mästerverk och en fantastisk roman.

●Favorit bland finlandssv­enska författare: Jag tycker om Kjell Westö, delvis för att stadsdelen Tölö fått stor betydelsen för mig tack vare honom. Westö blir bättre i takt med att böckerna blir tunnare.

●Ett extra trevligt minne från åren i Finland: Min familj och jag blev väl mottagna för sex år sedan och det var fint. Ett färskt minne är från ett veckoslut i Ruovesi i somras. Det var 25 grader och vi fick uppleva det finska insjölands­kapet när det är som bäst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland