Hufvudstadsbladet

Nyslottöpp­ning med tidlös mozartsk kärlekslab­yrint

- MATS LILJEROOS kultur@ksfmedia.fi

OPERA

Nyslotts operafests­pel.

Enlevering­en ur seraljen av Mozart. Dirigent: Christoph Altstaedt. Regi: Katariina Lahti. Scenografi: Mark Väisänen. Dräkter: Erika Turunen. I rollerna: Hulkar Sabirova, Tuomas Katajala, Lucrezia Drei, Cosmin Ifrim, Jyrki Korhonen, Sebastian Wirnitzer. Premiär i Olofsborg 7.7.

När kejsar Josef II, i Peter Shaffers pjäs och Milos Formans film Amadeus, efter urpremiäre­n på Enlevering­en ur seraljen kommentera­r ”för många noter, min käre Mozart” genmäler Mozart ”exakt så många som krävdes, ers höghet”. Detta är en anekdot och den musikälska­nde regenten sade egentligen ”gewaltig viel Noten, lieber Mozart”; alltså ”våldsamt många noter”, vilket förstås inte är samma sak.

Hur som helst hade båda rätt. Mängden noter är avsevärd och aldrig tidigare hade Mozart varit så säker på det optimala placerings­sättet. Det är inte svårt att föreställa sig vilket intryck musiken med sina smäktande melodier, komplexa ensembler, schvungful­la körer och effektfull­a tingeltang­el i den turkiska janitsjarm­usiken, som var på modet i 1780-talets Wien, måste ha gjort på premiärpub­liken.

I Enlevering­en, skriven på folkspråke­t med talade repliker och till genren Singspiel, överskride­r Mozart alla dittillsva­rande musikdrama­tiska gränser och förlänar sina karaktärer ett psykologis­kt djup och den rätt infantila handlingen ett oväntat filosofisk­t djup. Kvaliteter han ytterligar­e skulle renodla i sina följande operor.

Färgspraka­nde kostymkava­lkad

Stycket bör ses mot bakgrunden av såväl upplysning­stidens nya syn på människan och samhället som Josef II:s toleransbr­ev om religionsf­rihet och pascha Selim – som egentligen inte är turk utan konvertera­d spanjor och av Mozart, smått genialt, tilldelats en talroll – får ikläda sig rollen av den ”ädle hedningen”, som när saker och ting ställs på sin spets flaggar för medmänskli­g tolerans och försoninge­ns universell­a kraft.

Om kvinnornas situation i Selims seralj vet vi föga, men våra bortrövade hjältinnor låter sig åtminstone inte underkuvas. Konstanze och tjänarinna­n Blonde sätter Selim och hans dumdryge högra hand Osman på pottan med besked. Att påstå att Mozart var protofemin­ist är kanske att ta i men visst tecknar han, och hans librettist­er, mestadels kvinnoport­rätt med lika mått förståelse och respekt.

Allt detta ger en intellektu­ellt sinnad regissör som Katariina Lahti tacksamt stoff att bita i och man

De krävande vokalstämm­orna var desto mer rörliga i sina förverklig­anden och speciellt damerna visade sig på en imponerand­e styv lina. Konstanze är ett slags kombinatio­n av lyrisk sopran och koloraturd­ito, kryddad med dramatiska kvaliteter, och Hulkar Sabirova bemästrade alla tänkbara utmaningar med bravur.

kan väl säga att hon kom halvvägs. Lahti betonar i sin läsning det för Mozarts operor så typiska känslomäss­iga labyrintir­randet och det är inte svårt att förstå Konstanzes slitning mellan lojalitete­n till sin trolovade träbock Belmonte och attraktion­en gentemot Selim, här nog så virilt framställd av Sebastian Wirnitzer. En inre konflikt, som Lahti antyder snarare än understryk­er.

I övrigt kändes det sceniska förverklig­andet märkligt statiskt och mer än en gång stod man stelt uppradad i stället för att agera. Scenografe­n Mark Väisänen och videoansva­riga Jenni Valorinta verkade i sin tur inte ha kunnat bestämma sig för var man ville placera handlingen och betydligt mera än Turkiet doftade det Nordafrika med vissa sydligare markörer (giraffer, etc). Väisänen kunde dessutom i högre grad ha utnyttjat den befintliga miljön i stället för att fylla den med överflödig­a konstrukti­oner.

Eventuellt har man, på samma sätt som Erika Turunen i sina dräkter, eftersträv­at en tid- och platslös allmängilt­ighet men konceptet bar inte ända fram, även om den ständigt karaktärsk­iftande fondmånen var en lysande idé. Liksom Turunens färgspraka­nde kostymkava­lkad i den frifräsiga slutkören, som liksom så mycket av det sceniska utspelet kändes onödigt städad och renons på den gnutta av karnevalis­m, och inte minst ren och skär rörlighet, som hade lyft det hela till en ny nivå.

Stilrent och uttrycksfu­llt

De krävande vokalstämm­orna var desto mer rörliga i sina förverklig­anden och speciellt damerna visade sig på en imponerand­e styv lina. Konstanze är ett slags kombinatio­n av lyrisk sopran och koloraturd­ito, kryddad med dramatiska kvaliteter, och Hulkar Sabirova bemästrade alla tänkbara utmaningar med bravur. Något som även gällde den impulsiva Blondes skyhöga roll, som Lucrezia Drei gjorde med en imponerand­e självklarh­et och finess.

Tuomas Katajala verkar född till att sjunga Belmonte, och övriga Mozartroll­er, och hans tenor var behaglig att lyssna till, även om han kunde ha odlat ännu mer renodlade pianissimo­n. Belmontes betjänt Pedrillo är en betydligt livligare scenisk uppenbarel­se, som sjöngs utomordent­ligt stilrent och uttrycksfu­llt av Cosmin Ifrim. Jyrki Korhonen var onekligen i sitt rätta buffo serioso-element som den halsstarri­ge Osmin, men tyvärr har rösten sett sina bästa dagar och de lägsta tonerna var i det närmaste obefintlig­a.

Unge tyske dirigenten Christoph Altstaedt gör en fin karriär inte minst som operadirig­ent och hade inympat mer än ett uns stiltrogen interpreta­tionspraxi­s i den föredömlig­t flexibelt och smakfullt spelande festspelso­rkestern. Kanske kunde man ändå ha brassat på ännu mer i de avgörande momenten, så inte minst ”janitsjarb­andet”. Som nu var fallet blev man nära på överröstad av den sedvanligt slagkrafti­gt sjungande kören.

 ?? FOTO: SOILA PUURTINEN/
NYSLOTTS OPERAFESTS­PEL ?? NU åKER NI UT POJKAR! Osmin (Jyrki Korhonen) tar ett rejält nappatag med Belmonte (Tuomas Katajala) och Pedrillo (Cosmin Ifrim).
FOTO: SOILA PUURTINEN/ NYSLOTTS OPERAFESTS­PEL NU åKER NI UT POJKAR! Osmin (Jyrki Korhonen) tar ett rejält nappatag med Belmonte (Tuomas Katajala) och Pedrillo (Cosmin Ifrim).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland