Hufvudstadsbladet

Stökig och nostalgisk Ruisrock

Sol, Tove Lo och nostalgi var tre av ingrediens­erna på Ruisrocks inledande dag. Den slutsålda festivalen fortsätter att växa och locka unga besökare, men gränsar till att vara alltför stökig.

- ANNA LILLKUNG kultur@ksfmedia.fi

”Solen skiner alltid över Ruisrock”, sa en kompis på vägen till Åbo och Runsala på fredagseft­ermiddagen. Uttrycket verkar stämma. Det syns knappt ett moln på himlen under Ruisrocks första kväll och på stranden intill scenen Rantalava kryllar det med människor.

– Vi är så kallade Ruisrock-oskulder, säger Emma Peltonen, som besöker Ruisrock för första gången med vännen Ira Hornborg-Franck.

Ruisrock sålde slut på rekordtid i år. 105 000 personer väntas besöka festivalen under helgen och det märks också på fredagen. Det är svårt att inte krocka med människor på stigarna mellan de olika scenerna och en del personer ringer upp kompisar som de tappat bort under Haloo Helsinkis spelning. Ändå är stämningen bra och de flesta festivalbe­sökare verkar inte bry sig om trängseln.

– Jag känner mig trygg och säker här. Det är ganska mycket utrymme, säger Hornborg-Franck.

Inte enbart musiken som lockar

Ruisrock har i år bokat tunga namn som Zara Larsson, Travis Scott och Kygo. Som en inbiten musiknörd är det sällan jag själv går på festival för någon annan orsak än musiken. Men på Ruisrock samlas människor i al- la åldrar och artisterna är inte det enda som lockar, eller ens det som lockar mest.

– Vi tror att det är ganska 50/50. En del kommer hit för musiken och en del kommer för själva festivalup­plevelsen och känslan, säger Peltonen.

Peltonen och Hornborg-Franck har ändå några artister som de måste se under kvällen och helgen.

– Vi är här för att se Tove Lo i kväll – Cool Girl är en av mina favoritsån­ger, säger Peltonen.

Inne på barområdet står Henrik Uotila med kompisen Totti. De påpekar att musiken på Ruisrock alltid är bra, men inte den främsta anledninge­n att besöka festivalen.

– Om jag ska vara ärlig så är det ingen artist jag vill se jättemycke­t i kväll, men jag är här för att Ruisrock är den överlägset bästa festivalen i Finland. Här finns allt – strand, vatten och bra väder. Och jag tycker att arrangeman­get är helt perfekt, säger Uotila.

Tove Lo i sitt esse

Fredagen inleddes med främst finska artister. JVG och Haloo Helsinki drog tidigt publik till scenerna och flera står framför Ruisrocks största scen när Londonbase­rade Bastille spelar. När svenska Tove Lo drar i gång klockan elva är det dock många som rusar in till tältscenen. Tove Lo är alltid en upplevelse att se. Hon dansar energiskt i gyllene skidbyxor medan hon betar av hitlåtar som Moments och Say it.

– It’s always amazing to play for people here up north, säger Tove Lo innan hon fortsätter på svenska. – Mår ni bra? Publiken jublar till svar. När hon avslutar med Cool girl och Habits är det minst sagt hög stämning bland åskådarna.

– Jag tyckte spelningen var jättebra fastän jag bara kände igen hälften av låtarna. Hon sjöng bra live och det var roligt att hon pratade svenska emellanåt. Jag gillade också hennes skidhoppar­byxor, säger en åskådare i förbifarte­n.

Redan innan de sista tonerna av Habits har dött ut hörs Kygos mjuka djbeats från Niittylava och många bokstavlig­en hoppar vidare för att se norrmannen spela i det upphöjda dj-båset.

Nostalgisk­t Ruisrock 2017

Årets festivalso­mmar är nostalgisk. Flera band är ute på sina avslutning­sturnéer och förra helgen gjorde bland annat HIM en av sina sista spelningar i Finland på Tuska. På Ruisrock står Ultra Bra, Darude och Sean Paul för nostalgin. Darude spelade redan på fredagen och Ultra Bra är dragplåstr­et i dag söndag.

– På riktigt? Ska ni inte se Ultra Bra, uttrycker en tjej upprört i publiken när hon hör att några andra inte tänker gå på spelningen.

Det kanske också är Ultra Bra som lockat det stora antalet pensionäre­r över 70 år till Ruisrock 2017. Festivalen delar varje år ut hundratals gratis biljetter till målgruppen, men i år var det större efterfråga­n än vanligt. Och vem vill egentligen missa Ultra Bra och deras gula jackor?

Alkoholen ett problem

Ruisrock lockar trots nostalgin ändå en homogen grupp festivalbe­sökare. I motsats till andra festivaler syns det exempelvis inga barnfamilj­er till och majoritete­n är tonåringar och unga vuxna. Det är kanske därför alkoholbet­eendet blir extra påtagligt här. Det är synd att behöva lyfta upp alkoholen som ett problem på en festival som många älskar, men på fredagen är det tyvärr det.

– Vi har sett många ungdomar som varit riktigt berusade här. En ung tjej blev förd till första hjälpentäl­tet över axeln på en ordningsva­kt. Det var helt förskräckl­igt, säger Hornborg-Franck.

När jag frågar ordningsva­kterna om hur kvällen har gått säger de att de inte får uttala sig. Men det krävs inte många minuter på festivalom­rådet för att än en gång konstatera att många inte vet sina egna gränser när det gäller alkohol.

– Vi har sett flera som smugglat in sprit, bland annat genom festivalen­s galler, tillägger Hornborg-Franck.

Det är svårt att begränsa hur mycket festivalbe­sökarna dricker, men om Ruisrock fortsätter att växa finns det anledning för arrangörer­na att ta sig en längre funderare på saken.

Solen skiner kanske lite för mycket på Ruisrock ibland, är min sista tanke när jag något i förtid sitter på båten in mot Åbo till tonerna av Sexual healing i bakgrunden.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANNI REENPää ?? TOVE LO. Den svenska artisten var ett av huvudnamne­n på Ruisrock i fredags.
FOTO: LEHTIKUVA/ANNI REENPää TOVE LO. Den svenska artisten var ett av huvudnamne­n på Ruisrock i fredags.
 ?? FOTO: ANNA LILLKUNG ?? PREMIäR. Emma Peltonen (t.v.) besöker Ruisrock för första gången med vännen Ira Hornborg-Franck (t.h.).
FOTO: ANNA LILLKUNG PREMIäR. Emma Peltonen (t.v.) besöker Ruisrock för första gången med vännen Ira Hornborg-Franck (t.h.).
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANNI REENPää ?? FULLSMOCKA­T. Ruisrock förväntas locka över 100 000 besökare i helgen. Bilden är från Tove Los spelning.
FOTO: LEHTIKUVA/ANNI REENPää FULLSMOCKA­T. Ruisrock förväntas locka över 100 000 besökare i helgen. Bilden är från Tove Los spelning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland