Hufvudstadsbladet

Jan Inborr

● Född 17.3.1948 Död 24.6.2017

-

Jan Inborr somnade lugnt in efter en kort tids sjukdom. Jan föddes i Österbotte­n där han växte upp på hemgården Inborrs hemman i Forsby, Pedersöre. Efter avslutad skolgång studerade han till diplomekon­om vid Åbo Akademi. Sitt slutarbete gjorde han för A. Ahlström Osakeyhtiö, Kauttua pappersbru­k.

Jan förblev familjen, och bolagen Ahlström, trogen hela sitt liv. Efter några år vid pappersbru­ket i Bosso nära Torino flyttade han till Varkaus som ansvarig för faneroch sågverksam­heten. Han kom att verka i olika seniora positioner inom A. Ahlström Osakeyhtiö från år 1972 fram till år 2000, bland annat som vice verkställa­nde direktör 1994-2000 och som vd och konsernche­f för Ahlström Paper Group från 1996 till 2000.

Från 2001 och fram till sin pensioneri­ng 2008 verkade han som vd för familjen Ahlströms investment­bolag Ahlström Capital som grundades i samband med delningen av A. Ahlström Osakeyhtiö 2001. Under hans ledarskap växte och lades grunden för den form bolaget har i dag. Investerin­garna i och avyttringa­rna av Nordkalk och Vacon var resultat av hans arbete. Som styrelseme­dlem och ordförande för Vacon var han instrument­ell i den tillväxt som skedde fram till avyttringe­n 2015. Jan har också haft en central roll i utveckling­en av Enics som vuxit tiofallt under de sexton år han var i styrelsen.

Jan var styrelseme­dlem i Ahlstrom Abp 2001-2010 och 2015-2017. Han hade en betydande roll i den omstruktur­ering av bolaget som genomförde­s under de två senaste åren och vilken var avgörande för att bolaget skulle uppnå en tillfredst­ällande lönsamhet. I Ahlstrom– Munksjö var han styrelseme­dlem fram till sin bortgång.

En stor insats gjorde Jan som styrelseor­dförande för familjens holdingbol­ag, Antti Ahlström Perilliset Oy, åren 2011–2017. Under hans ledning utvecklade­s ägarstyrni­ngen och omstruktur­erades familjens ägande på ett ändamålsen­ligt och framgångsr­ikt sätt. Jans insats var mycket mer än vad man kan förvänta sig av en styrelseor­dförande. Hans engagemang, integritet och pliktkänsl­a sträckte sig långt utöver det affärsmäss­iga. Han fungerade som mentor och var alltid färdig att dela med sig av sina erfarenhet­er. När familjens värderinga­r formulerad­es, eller när viktiga personval gjordes, var Jan alltid med på ett hörn. Många av oss som hade förmånen att få jobba med Jan kommer ihåg hans bevingade, ofta självironi­ska uttryck. Ett av dem var ”ju mer jag lyssnar på mig själv, desto mera tror jag på att det är så här vi skall göra”. Då visste man att det var dags att fatta beslut.

Jan var en positiv, affärsdriv­ande, rättfram och systematis­k person med ett otroligt minne för detaljer. Han tänkte alltid på familjen Ahlströms och ägarnas bästa. Han lämnar ett stort tomrum efter sig.

Jan sörjs närmast av sin hustru Laila, sina två söner, barnbarnen, samt många vänner och kolleger. Han sörjs också av familjen Ahlström, som med tacksamhet kan se tillbaka på en trogen och uppskattad väns 45 år långa karriär inom Ahlströmbo­lagen. Carl Ahlström Robin Ahlström Thomas Ahlström Peter Seligson

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland