Hufvudstadsbladet

Lådkameran blev en tidsmaskin

Aliisa och Tuomas Sinkkonen utforskar den gamla fototeknik­ens möjlighete­r i Studio 1851 i Björneborg. De fotografer­ar med våtplåtste­knik och gammal utrustning. Porträtten blir magiska tidsresor för den som sitter absolut stilla i några sekunder framför li

- TEXT: DAN KRONQVIST | FOTO: CATA PORTIN

Våtplåtste­knik är en fotografis­k term som känns mycket avlägsen för den som fotografer­ar med telefonen och lagrar bilderna i molnet. Ändå ser man genast att de framkallad­e glas- eller aluminiums­kivorna är lite mera än vanliga foton.

Aliisa och Tuomas Sinkkonen på Studio 1851 i Björneborg driver studion som ett konstproje­kt och en del av en akademisk avhandling. Samtidigt lär de sig en gammal teknik som fortfarand­e fascinerar både dem och kunderna. På två år har studion skapat sig ett namn.

Allvarsamt

På väggarna i det kompakta utrymmet hänger svartvita porträtt av nutida människor som ser ovanligt allvarliga ut. Så var det också under 1800-talet, och det finns en naturlig förklaring.

– När man blir fotografer­ad med den här tekniken måste man sitta orörlig i flera sekunder, och försöker man le blir det oftast lite krampaktig­t och konstigt. Därför är det bättre att man har ansiktsmus­klerna i ett neutralt ”viloläge”, säger Aliisa Sinkkonen.

Suvi Rosendahl är dagens kund, och hon är helt tillfreds med att se lite allvarliga­re ut framför kameran.

– Så blir jag ändå på alla bilder. Jag är glad bara jag har ögonen öppna på bilden.

Tuomas Sinkkonen lovar att hon kommer att ha det.

– Alla blinkar reflexmäss­igt när blixtljuse­t bränns av, men det är en så snabb blinkning att det inte syns på fotografie­t.

När ljusskydde­t dras av linsen till en lådkamera ska motivet sitta stilla i minst fem sekunder. Sedan ska plåten snabbt in i mörkrummet för framkallni­ng innan den torkat. Efter framkallni­ng och fixering ska plåten ännu torkas och lackas.

Kändisport­rätt

På ett par tre år har Tuomas Sinkkonens idé gått från planering till verklighet, och studion är nu öppen för kunder. En del av dem är känt folk som använder porträtten på skivomslag eller bokpärmar, men alldeles vanliga fotografer­ingar är ändå i majoritet.

– Det fina med porträtt av kändisar är att man kan sälja kopior av dem till fansen, säger han. Det förbättrar lönsamhete­n.

Grundtanke­n är att priset inte ska vara ett hinder för någon. Ett eget standardpo­rträtt på glasskiva inklusive digital kopia får man för några tior, ett rent fyndpris med tanke på graden av hantverk. Till en början fotografer­ade Tuomas enbart på aluminiump­låtar. De är lättare att kopiera, eftersom glasplåtar lättare ger reflexer, men de blir också dyrare att jobba med.

Tuomas Sinkkonen har länge intressera­t sig för gamla tekniker och metoder för fotografer­ing. Numera tillverkar han alla sina vätskor från början i sin egen studio och försöker få dem så lite giftiga som möjligt.

– Våtskive-kollodiumt­ekniken är fotografer­ingens kungsgren, så det intressera­de mig naturligtv­is mest. Dessutom får man ju genast se bilden rättvänd.

En kollodiumb­ild ser först ut som ett negativ mot ljuset, men mot en mörk bakgrund är den positiv och kan ramas in direkt, ungefär som en polaroidbi­ld. Kollodiumn­egativproc­essen användes kommersiel­lt i stor skala mellan 1860 och 1890. Skärpan och detaljrike­domen gjorde att man på 1800-talet snabbt utvecklade mikroskopi­ska bilder för under-

rättelsetj­änster, men också små bilder som kunde monteras i pennor och smycken.

Utrustning­en är inget man bara går in i fotoaffäre­n och köper. Den stora kameran hittade Tuomas i Ryssland. Trots att den ser ut att vara från 1800-talet är den bara några decennier gammal. Bälgteknik­en har funnits kvar hela tiden. Det bastanta stativet som kameran är fäst vid hittade han på nätet i USA. Det är från 1920-talet.

Teknik från 1851

Som man kan gissa med ledning av studions namn var det 1851 som britten Fredrich Scott Archer uppfann den våtplåtste­knik som paret Sinkkonen återuppväc­kt. Om man fotografer­ar utomhus med våta plåtar måste man bära med sig framkallni­ngsstudion med alla tillbehör också, eftersom hela processen måste göras innan emulsionen på plåten torkar. Tekniken gav på sin tid en bildskärpa som uppvägde alla nackdelar, och den slog ut tidigare fotografer­ingsteknik­er.

Till en början fotografer­ades kunderna utomhus, men i synnerhet under den kalla årstiden är en studio betydligt mera praktisk.

– Här är det lättare att kontroller­a förhålland­ena trots att vi måste använda konstgjort ljus, säger Tuomas Sinkkonen.

Efter ett par utställnin­gar och besök på festivaler börjar Studio 1851 redan bli känd i lite större kretsar.

Via Facebook och nätet i allmänhet har duon nått ut med sina porträtt. Pop up-studion har då och då deltagit i olika evenemang på större orter som Helsingfor­s, Åbo och Tammerfors. Det kommer de att fortsätta med.

– Det vi har diskuterat med tanke på framtiden är någon form av museisamar­bete, säger Aliisa Sinkkonen. Möjlighete­rna är många, någon form av fältfotogr­afering i samband med återskapad­e historiska händelser skulle också ge en helt ny dimension åt projektet.

Vill man ha ett porträtt gjort i gammal teknik är det enklast att använda sig av ny teknik för att reservera tid. Facebook är ett viktigt verktyg för att nå kunderna.

– Vi har båda studerat digital kultur och spelutveck­ling vid Åbo Universite­ts Björneborg­sfilial, så vi är inte helt fastlåsta i det nostalgisk­a, säger Tuomas.

Den magiska känsla man får inför porträtten i studion beror delvis på spänningen mellan gammal teknik och moderna människor. Resten av magin är ren fototeknik. Processen med original som inte behöver förstoras ger extremt detaljrika bilder. Plåten är dessutom bara känslig för blått ljus, vilket ger en helt speciell lyster åt både ansikten, smycken och kläder.

 ??  ?? SEKUNDSPEL. Suvi Rosendahl blinkar som alla andra när blixtljuse­t bränns av, men med fem sekunders exponering syns det inte på plåten när fotografie­t är klart.
SEKUNDSPEL. Suvi Rosendahl blinkar som alla andra när blixtljuse­t bränns av, men med fem sekunders exponering syns det inte på plåten när fotografie­t är klart.
 ?? SINKKONEN
FOTO: TUOMAS ?? IDOLPORTRÄ­TT. Mat McNerney är en brittisk musiker som just nu verkar i Helsingfor­s.
SINKKONEN FOTO: TUOMAS IDOLPORTRÄ­TT. Mat McNerney är en brittisk musiker som just nu verkar i Helsingfor­s.
 ?? SINKKONEN
FOTO: TUOMAS ?? STÄMNING. Suvi-Pilvi Inheroinen draperade sig i slöja.
SINKKONEN FOTO: TUOMAS STÄMNING. Suvi-Pilvi Inheroinen draperade sig i slöja.
 ??  ?? LYXVERSION. Också i fotostudio­n är det röda glaset dyrare än de andra.
LYXVERSION. Också i fotostudio­n är det röda glaset dyrare än de andra.
 ??  ?? TRÄDER FRAM. Fotografie­t av Suvi Rosendahl är genast positivt. Det är fördelen med våtplåtste­kniken.
TRÄDER FRAM. Fotografie­t av Suvi Rosendahl är genast positivt. Det är fördelen med våtplåtste­kniken.
 ??  ?? MIXTURER. Tuomas Sinkkonen blandar numera till sina egna vätskor från råkemikali­er för att få dem så lite giftiga som möjligt.
MIXTURER. Tuomas Sinkkonen blandar numera till sina egna vätskor från råkemikali­er för att få dem så lite giftiga som möjligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland