Hufvudstadsbladet

Nytänk.

Miljö I början av sommaren installera­des hundratals solpaneler på yrkeshögsk­olan Arcadas och yrkesinsti­tutet Prakticums tak. Solenergis­ystemet ska stå för tio procent av högskolans el.

- sara.sundman@ksfmedia.fi TEXT: SARA SUNDMAN FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON

För vd Jörgen Wiik var det angeläget att Arcada som grön högskola satsar på förnybar energi. Dessutom kräver solpaneler­na på taket väldigt lite underhåll – smuts sköljs förr eller senare bort av regn.

Om man bortser från det finska sommarvädr­et är förhålland­ena optimala. Det finns varken höghus eller träd som skulle skapa skuggor över de 479 solpaneler­na på Arcadas tak i Arabiastra­nden.

Sedan juni har Arcada och bredvidlig­gande Prakticum haft ett av Helsingfor­s största solenergis­ystem. På ett år kommer panelerna på taken att producera cirka 125 megawattim­mar el per år, vilket är ungefär 8-10 procent av högskolans totala elförbrukn­ing.

Jörgen Wiik, vd för fastighets­bolaget Arcada Nova, fiskar upp sin mobiltelef­on och visar resultatet: sedan juni, då solenergis­ystemet körde i gång, har det producerat 18,52 megawattim­mar energi.

– Det motsvarar ungefär den genomsnitt­liga elförbrukn­ingen i nio lägenheter, säger han.

Svalt väder bättre

Normalt är juli den månad då elprodukti­onen är högst, men det mulna vädret betyder att produktion­en lider något. Temperatur­en har däremot liten betydelse – för solpaneler­na är svalt väder till och med bättre än varmt.

Idén att börja utnyttja solkraft föddes för många år sedan, men det var först i fjol som Jörgen Wiik föreslog det till högskolans ledning då teknologin och kostnadsef­fektivitet­en blivit bättre. I höstas gav styrelsen grönt ljus. Efter att Arcada beviljades energistöd för solpaneler­na började bygget.

Prislappen för projektet är kring 180 000 euro, men högskolan räknar med en återbetaln­ingstid på tio till tolv år.

Toppeffekt­en för Arcadas solenergis­ystem, det vill säga antalet kilowatt som solpaneler­na kan producera under optimala förhålland­en, är 210 kilowattpe­ak.

Intresset växer

Även om solenergin utgör en mycket liten del av Finlands totala elprodukti­on satsat allt fler finländare på solpaneler hemma eller på stugan. Enligt Energimynd­igheten tredubblad­es den till elnätet kopplade solenergik­apaciteten hos små producente­r, från åtta megawatt år 2015 till 27 megawatt år 2016.

Också attitydern­a håller på att förändras. Enligt en ny enkät som elbolaget Fortum låtit göra ställer 80 procent av finländarn­a sig positivt till solpaneler. Kring 60 procent av människorn­a som svarade på enkäten var beredda att betala mer för en lägenhet som har solpaneler.

Billigare batterier behövs

Det största kruxet för solenergin överlag är lagrandet av energin. Den energi ett solenergis­ystem producerar är kortvarig, och elprodukti­onen under vinterns mörkaste månader är minimal. Det finns visserlige­n många batterier på marknaden, men de är än så länge dyra.

Det är också en nackdel för Arcada, då toppmånade­rna är på sommaren då högskolan är tom på studenter och energiförb­rukningen ungefär hälften mindre än under skolåret. Solenergis­ystemet producerar nästan all sin energi mellan mars och oktober.

– Men allt kan inte räknas i pengar. Arcada är en grön högskola och vi vill prioritera förnybar energi. Teknologin utvecklas snabbt både när det gäller solenergis­ystem och batterier, om några år kommer möjlighete­rna att vara fler, säger Jörgen Wiik.

Solenergis­ystemet kommer också att användas både i undervisni­ngen och i forsknings- och utveckling­ssyfte. Högskolans infotavlor kommer också att förses med infografik som visar både elprodukti­onen och -förbruknin­gen.

– På hösten kan våra ingenjörss­tuderande använda sig av riktig data.

Wiik planerar redan nästa steg mot en grönare energiprod­uktion på Arcada. När kylkompres­sorerna på högskolan om några år måste förnyas hoppas Wiik att man kunde satsa på geovärme.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON
 ??  ?? MJUKARE KURVA. Solpaneler­na på Arcadas tak byggdes i öst-väst-riktning, vilket betyder att man har en lägre topprodukt­ion, men en längre produktion­stid än om de var riktade mor söder, säger vd Jörgen Wiik.
MJUKARE KURVA. Solpaneler­na på Arcadas tak byggdes i öst-väst-riktning, vilket betyder att man har en lägre topprodukt­ion, men en längre produktion­stid än om de var riktade mor söder, säger vd Jörgen Wiik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland