Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s växlar upp som cykelvänli­g stad

Helsingfor­s tar plats på listan över världens tjugo bästa cykelstäde­r

- OSKAR RÖNNBERG oskar.ronnberg@ksfmedia.fi

Satsningen på stadscykla­r och utbyggnade­n av cykelbannä­tverket lyfter Helsingfor­s med i gruppen bland de cykelvänli­gaste cykelstäde­rna i världen. Helsingfor­s ligger på plats 18 och är tredje bästa cykelstad i Norden efter Köpenhamn och Malmö.

Organisati­on bakom det internatio­nella cykelindex­et uppmanar Helsingfor­s att satsa mer på infrastruk­turen för cykeltrafi­ken. Det sker redan i höst när Norra banan mellan Böle och Kottby öppnar.

– Området kring Böle har varit en riktig flaskhals. Terrängen är är kuperad vilket betyder att cyklistern­a fått trampa mycket i uppförsbac­ke, säger Teppo Pasanen på Helsingfor­s stads trafikplan­eringsverk.

På artonde plats finns Helsingfor­s på listan som toppas av Köpenhamn, Utrecht och Amsterdam – städer där man redan på 1970-talet börjat arbetet med att göra cykeln till ett med bilen jämställt fortskaffn­ingsmedel inne i städerna. I Helsingfor­s började satsningar­na på cykling först i början av 2010-talet, men syns redan i stadsborna­s vardag.

Det är den nya satsningen på stadscykla­r samt den planerade utbyggnade­n av cykelbannä­tverket som lyfter Helsingfor­s med i gruppen bland de bästa cykelstäde­rna. Nu är det däremot dags att uppgradera infrastruk­turen på gatorna i Helsingfor­s, säger man i indexets motivering­ar.

Vi frågar Niklas Aalto-Setälä, cykelkoord­inator på Helsingfor­s stad, vad vi kan lära oss av städer med bättre cykelkultu­r.

– Vi behöver göra bilen och cykeln mer jämställda genom att lugna ner biltrafike­n och till och med införa genomfarts­förbud för bilar på en del gator, säger Aalto-Setälä.

Han menar att man i innerstade­n borde bygga om en del gator till så kallade cykelfarts­gator (fietsstraa­t). Dessa är vanliga i bland annat Nederlände­rna, där världens längsta, sex kilometer långa, cykelfarts­gata finns i Utrecht.

På en cykelfarts­gata är det cykeln som har förkörsrät­t på de breda, rödmålade vägarna. Bilarna är fortfarand­e välkomna – som gäster. Oftast har de en hastighets­begränsnin­g på högst 30 km/h och omkörnings­förbud, medan fotgängarn­a som normalt går på trottoarer på båda sidor om gatan.

I praktiken innebär detta att ett exempelvis några kvarter stort område omges av större gator där man utgår från att biltrafike­n ska löpa smidigt, utan att glömma fotgängare och cyklister, medan gatorna innanför detta område är cykelfarts­gator. Där är genomfarts­trafik förbjuden för bilar, medan man kan köra överallt med cykel.

– Då är det enkelt att cykla, man vet var man ska vara som cyklist, och man vågar cykla bland den övriga trafiken, säger Aalto-Setälä.

Ställen där cyklister sällan vet hur de ska bete sig är övergångsz­onerna mellan cykelvägar eller -filer och områden där man ska köra bland den övriga trafiken. Aalto-Setälä säger att man numera tar i beaktande problemet då man bygger ny infrastruk­tur, till exempel genom att göra tydligt markerade ramper så cyklistern­a vet var de ska åka.

En annan sak Helsingfor­s har mycket att förbättra i är cykelparke­ringen. Enligt Aalto-Setälä är det något staden jobbar hårt med för tillfället, eftersom det är den största enskilda orsaken som ökar viljan att cykla – om det inte finns tillräckli­gt trygga möjlighete­r att lämna sin cykel på stan, kan tröskeln vara hög för många att använda en dyr cykel i vardagen. Nya parkerings­platser där man kan låsa cykeln från ramen är den nya regeln. Dessutom kan vi i framtiden få parkera våra cyklar under jorden mitt i centrum:

– Då en tunnel för cyklister och fotgängar någon gång efter år 2020 byggs under bangården vid järnvägsst­ationen i Helsingfor­s kommer man att kanske bygga ett övervakat parkerings­garage för några tusen cyklar i anslutning till det, säger AaltoSetäl­ä.

Parkerings­garage för cyklar är vardagsmat i cykelvana städer i Europa, men att bygga tunneln under järnvägsst­ationen kostar tiotals miljoner. Då har Helsingfor­s årligen kring tio miljoner euro att vika till cykelinfra­strukturen, vilket är under hälften av den nivå på 20 procent av alla trafikinve­steringar som FN anser att städerna ska använda på cykling.

Världens bästa stadscykla­r

– Stadscykla­rna i Helsingfor­s är bland världens bästa, men vi börjar ha ett positivt problem med att de används för mycket, säger Aalto-Setälä.

Då stadscykel­nätet i våras utvidgades från 500 till 1 500 cyklar ökade antalet registrera­de användare från 11 000 till 28 000. Uppvägt mot antalet cyklar börjar det redan vara nära gränsen för vad som är för mycket. Aalto-Setälä säger att det är jättebra ifall en stadscykel används för sex resor i dagen och att nio anses vara så mycket som systemet klarar av utan problem. De senaste veckorna har varje stadscykel använts till och med elva gånger på en dag.

– Det betyder ju att man inte alltid kan lita på att det finns en cykel på en station då man behöver den, säger Aalto-Setälä.

Många har undrat varför det inte finns stadscykla­r till exempel i östra Helsingfor­s. Aalto-Setälä hoppas på att staden ska utvidga stadscykel­nätet ytterligar­e, men säger att det inte alltid är så lätt då det handlar om offentliga upphandlin­gar.

Index för cykelvänli­ghet

Listan över de bästa städerna att cykla i görs av det Köpenhamnb­aserade konsultför­etaget Copenhagen­ize Design Company. De har specialise­rat sig i hur man kan återinföra cykeln som fortskaffn­ingsmedel i städer, och sammanstäl­ler vart annat år ett index för cykelvänli­ga städer. I år ingick 136 städer världen över i indexet.

I indexet tar man hänsyn till fjorton olika kriterier, bland annat hurudan cykelinfra­struktur städerna har, hur säker den är och hurudana planer de har på att utveckla den. Även andelen resor gjorda med cykel och inställnin­gen politiker, planerare och bilister har gentemot cyklister tas i beaktande.

Listan toppas av Köpenhamn, Utrecht och Amsterdam. Aalto-Setälä säger att det är i just de länderna som man länge aktivt satsat på att förbättra möjlighete­rna att cykla.

– Om alla städer skulle vara med i indexet skulle listan kunna bestå av nästan enbart danska och nederländs­ka städer.

Stadscykla­rna i Helsingfor­s är bland världens bästa, men vi börjar ha ett positivt problem med att de används för mycket. Niklas Aalto-Setälä cykelkoord­inator Helsingfor­s stad

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland