Hufvudstadsbladet

Islamiska staten utjagad ur Mosul

Slutstrid Iraks premiärmin­ister Haider al-Abadi har utropat seger över terrorgrup­pen Islamiska staten (IS) i Mosul, och han kom själv till den krigshärja­de staden för att gratulera sina väpnade styrkor.

- TT / REUTERS-AFP

Glädjen är stor efter att Iraks näst största stad Mosul befriats från den Islamiska staten. Men att bygga upp staden igen och återskapa säkerheten och stabilitet­en i området innebär en stor utmaning för den irakiska regeringen, enligt experter.

”Överbefälh­avaren (premiärmin­istern) Haider al-Abadi har anlänt till den befriade staden Mosul och gratulerat de hjältemodi­ga krigarna och det irakiska folket till den stora segern”, meddelade al-Abadis stab i ett uttalande på söndagen. Strax därpå distribuer­ades bilder där premiärmin­ister, invirad i nationens flagga, ses hylla irakiska soldater.

Gamla stan, där Islamiska staten (IS) hållit ut längst, ligger precis väster om floden Tigris. Regeringsa­rméns elitstyrko­r började tidigare i dag att hissa nationsfla­ggan på Tigris strand i stadskärna­n, enligt tv-kanalen al-Iraqiyya.

Gränd för gränd

Terrorgrup­pen har å sin sida låtit hälsa att man var redo att ”slåss intill döden”, men enligt general Yahya Rasool, som är talesman för den irakiska militären, dödades 30 IS-krigare när de försökte fly över Tigris.

En av de första internatio­nella ledare som gratulerad­e till återtagand­et av Mosul var Frankrikes president Emmanuel Macron.

”Mosul är befriat från IS. Frankrike hyllar alla dem, som tillsamman­s med våra trupper, bidragit till denna seger”, skriver Macron på Twitter.

Frankrike är ett av de länder som ingått i den allians som har stött irakiska armén i kampen mot terrorgrup­pen.

De senaste dagarna har det, i takt med arméns framryckni­ng gränd för gränd, förekommit bilder av firande soldater, somliga med IS svartvita flagga som krigsbyte. Striderna för att återta storstaden Mosul, som IS intog 2014, har pågått i ungefär nio månader. Kriget har liksom tre år under IS-styre inneburit stora påfrestnin­gar för Mosuls befolkning.

Enligt FN har 915 000 Mosulbor flytt sedan i höstas. De flesta har trots regeringsa­rméns framgångar ännu inte kunnat återvända.

Även tiden efter regeringss­idans seger kommer att vara full av utma- ningar, redan om man ser till klyftorna inom den arabiska befolkning­en. Bitterhete­n har snarast djupnat mellan arabiska shiiter, Iraks största folkgrupp, och sunnimusli­merna, som av många betraktas med misstänksa­mhet både därför att de gynnades under Saddam Husseins styre och därför att de setts som potentiell­a femtekolon­nare benägna att samarbeta med IS, som är en sunniextre­mistisk rörelse.

Till det kommer att kurderna, som har självstyre i norra Irak, planerar att hålla en folkomröst­ning i september om självständ­ighet.

Utmaningar väntar

Att bygga upp Mosul igen och återskapa säkerheten och stabilitet­en i området innebär en stor utmaning för den irakiska regeringen, enligt experter.

Även om terrorgrup­pen officiellt är besegrad finns troligen IS-medlemmar kvar i staden, som de irakiska säkerhetss­tyrkorna kommer att fortsätta att leta efter.

– Förmodlige­n har en hel del smugit in sig bland den civila befolkning­en, säger Thair Ismael, Irakkännar­e på Olof Palmes internatio­nella center i Stockholm.

Förödelsen i Mosul är stor efter den drygt åtta månader långa militärins­atsen. En utmaning för den irakiska regeringen är att återuppbyg­ga staden, säger Ismael. Han har själv släktingar i Mosul och känslorna hos dem är blandade efter befrielsen.

– Å ena sidan är det en stor glädje att man fått bort IS. Å andra sidan finns rädslan för framtiden och säkerheten kvar.

Till svårighete­rna framöver hör att trygga säkerheten för invånarna och skapa politisk stabilitet i området. Mosuls befolkning domineras av sunniarabe­r, men bebos också av kurder.

– Jag ser inte ljust på framtiden. Jag ser på tecken på en framtida kamp om dominans, säger Thair Ismael.

IS roll överspelad

Islamiska staten har däremot spelat ut sin roll i området, och även i resten av Irak, anser Per Jönsson, Mellanöste­rnanalytik­ern på Utrikespol­itiska institutet.

– IS i Irak är tämligen överspelad som militär organisati­on, säger han.

Att IS har besegrats i Mosul är en stor framgång för Irak, enligt Jönsson. Men frågan är hur lång tid kriget mot IS tar i Syrien.

– Där har de fortfarand­e lite av en tillflykts­ort, och flera hållpunkte­r längs Eufrat. Det beror lite på Trump och Putin. Om de kan samarbeta är det förmodlige­n slut ganska snart i Syrien också.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP / AHMAD AL-RUBAYE ?? Segerrusig­a irakiska federala poliser firade återtagand­et av staden.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / AHMAD AL-RUBAYE Segerrusig­a irakiska federala poliser firade återtagand­et av staden.
 ?? PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE
FOTO: LEHTIKUVA / AFP ?? Förstörels­en i Gamla stan i Mosul är total. Nästan en miljon människor har flytt från staden. Bilden är från i går.
PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE FOTO: LEHTIKUVA / AFP Förstörels­en i Gamla stan i Mosul är total. Nästan en miljon människor har flytt från staden. Bilden är från i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland