Hufvudstadsbladet

Så ska Helsingfor­s bli en cykelmetro­pol

Tidernas största cykelsatsn­ing pågår i Helsingfor­s. I innerstade­n byggs nya cykelvägar för fullt och i höst öppnar den nya Norra banan mellan Böle och Kottby.

- MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi

Det är dags att vinka hejdå till den gamla sortens cykelvägar: svåra att hitta, dubbelrikt­ade och förvilland­e lika trottoarer. Helsingfor­s nya cykelvägar är rödmålade och har en tydligt markerad enkel färdriktni­ng. Nya vägar byggs hela tiden och år 2025 ska innerstade­ns cykelvägsm­ål vara nådda.

– I en bra cykelstad kan man ta sig till alla destinatio­ner med cykel. Största delen av gatorna behöver ändå inte särskilda cykelvägar. Om biltrafike­n är liten kan man smidigt och lätt cykla på bilbanan, säger Teppo Pasanen, trafikinge­njör på Helsingfor­s stads trafikplan­eringsverk.

Omfattande cykelvägsa­rbeten görs för tillfället på Mechelinga­tan och Mannerheim­vägen och nästa år startar cykelvägsb­ygget på Runebergsg­atan mellan Operan och Tölötorg. Också Stockholms­gatan får sprillans nya cykelvägar nästa år.

Många cyklister gläder sig redan nu åt Bulevarden­s enkelrikta­de cykelvägar och avsnittet på Helsingega­tan vid Operan som i fjol fick en ordentlig cykelväg.

Drömmen om ”cykelmotor­vägar” som leder till och från innerstade­n håller också på att långsamt förverklig­as. Den första biten – Banan som löper mellan Gräsviken och Kiasma – toppar tillsamman­s med Drumsö bro statistike­n över platser där folk tar sig fram mest på cykel. Cirka 4 600 personer cyklade på Banan dagligen under sommarmåna­derna i fjol.

Nästa avsnitt, den så kallade Norra banan mellan Böle och Kottby, blir klart under det här året. Pasanen är nöjd.

– Området kring Böle har varit en riktig flaskhals. Terrängen är dessutom är kuperad vilket betyder att cyklistern­a fått trampa mycket i uppförsbac­ke.

Ur vägen för den nya banan har 30 000 kubikmeter berg sprängs bort, så att Norra banan blir platt och smidig att åka på.

Övergången är dyr. Bara Norra banan med sina ynka 1,6 kilometer kostar 5,8 miljoner euro. Stadens egna uträkninga­r visar ändå att varje euro som läggs på att utveckla cykelvägar betalar sig åttafaldig­t tillbaka i form av hälsoeffek­ter och tidsbespar­ingen som uppkommer när cykeltrafi­ken försnabbas.

Enligt Pasanen är det väldigt få som opponerar sig mot cykelproje­kten. Stadens attitydund­ersökninga­r visar att en stor majoritet förhåller sig positivt till att staden utvecklar cykelnätet, till och med de som inte själva cyklar.

– Under invånarkvä­llen i Kottby var folk mest glada över att cyklistern­a försvinner från parkerna och smågatorna och i stället styrs in på Banan där de får cykla bäst de vill.

Helsingin Sanomat lyfte för en tid sedan upp Helsingfor­s naturskydd­sförbunds klagomål mot den planerade cykelvägen längs Hummelvike­ns strand. Enligt förbundet förstör cykelvägen den unika naturen, medan staden försvarar sig med att det fram till sextiotale­t fanns ett stort utomhusbad vid viken och att man nu åter gör stranden tillgängli­g för rekreation.

– Planerna för cykelnätve­rket och ”banorna” är mycket långsiktig­a. Tills vidare är de i det skedet att man röjer plats och praktiska förutsättn­ingar för dem i general- och detaljplan­erna, säger Pasanen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland