Hufvudstadsbladet

Eldupphöre­t i sydvästra Syrien trädde i kraft

Ett eldupphör som medlats fram av Ryssand, USA och Jordanien trädde i kraft i sydvästra Syrien i går. Eldupphöre­t omfattar provinsern­a Daraa, Quneitra och Sweida.

- FNB–AFP

Striderna mellan regeringst­rupperna och opposition­sgrupperin­garna slutade redan några timmar innan eldupphöre­t trädde i kraft, säger den brittiskba­serade organisati­onen Syriska människorä­ttsobserva­toriet.

Redan i måndags utropade Syriens regering ett ensidigt eldupphör i områdena men striderna fortsatte trots det. I fredags meddelade Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov om eldupphöre­t efter mötet mellan ryska presidente­n Vladimir Putin och hans amerikansk­a kollega Donald Trump under G20-mötet i Hamburg.

Syriens regering har inte kommit med något officiellt uttalade om eldupphöre­t som meddelades i fredags men enligt tidningen alWata, som har nära kopplingar till regimen, förhandlad­es det fram i samförstån­d med syriska statsmakte­n.

I maj kom Ryssland, Iran och Turkiet överens om att grunda fyra skyddszone­r i Syrien. Man har inte lyckats enas om detaljerna kring skyddszone­rna och de har inte implemente­rats.

Opposition­sgrupperin­garna har motsatt sig regionala eldupphör eftersom de befarar att sådana kan dela landet itu.

I dag inleds den sjunde omgången av de syriska fredsförha­ndlingarna i Genève.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland