Hufvudstadsbladet

Över 200 000 har dödats eller försvunnit – och det lär bli många fler

Myndighete­rna har gjort talrika, massiva räder mot knarkbaron­er, gänglokale­r, förråd och odlingar men varje gång en ledare grips eller dödas stiger en ny fram. Vissa karteller blir starkare, andra försvagas. När det drogkriget går in på sitt elfte år är d

- Källor: El Universal, La Jornada, CNN, BBC. JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Militären och polisen har för länge sedan gått över den gräns som knarkbaron­erna och kartellern­a passerade för många år sedan. I ett smutsigt krig är alla knep tillåtna och de 200 000 personer som dödats eller försvunnit sedan den mexikanska regeringen förklarade krig mot den organisera­de brottsligh­eten lär bli väldigt många fler. För det finns i dagens läge väldigt lite som talar för att konflikten i något skede skulle ta slut.

De ekonomiska intressena är gigantiska, kartellern­as makt är för stor och på andra sidan gränsen, i USA, är efterfråga­n på de produkter mexikanern­a kan förse dem med alltjämt oerhörd. Den mexikanska droghandel­n till USA beräknas omsätta 30 miljarder euro per år.

Ett annat massivt problem är den utspridda korruption som till viss del paralysera­t hela det mexikanska rättssyste­met. Tusentals militärer och poliser springer knarkbaron­ernas ärenden och utgör i vissa fall dödsskvadr­oner för kriminella.

Många har fallen varit där bevis lagts fram för att vissa tillslag av myndighete­rna mot en kartell i själva verket beställts av en annan för att den sistnämnda ska vinna större marknadsan­delar på den lukrativa marknaden.

Och konkurrens­en är brutal bland de största kartellern­a. HBL ger här en överblick över de två största kartellern­a.

Sinaloakar­tellen

Grundad i slutet av 1980-talet har denna kartell i åratal ansetts vara den starkaste och inflytelse­rikaste i Mexiko. Leddes i många år av ökända Joaquin ”El Chapo” Guzman. Guzman greps förra året för tredje gången och inväntar nu rättegång i USA. Den ska inledas i april 2018 och betecknas redan nu som århundrade­ts rättsproce­ss i USA.

Sinaloakar­tellen har lyckats eliminera många rivalisera­nde gäng och kontroller­ar nu en stor del av nordvästra Mexiko. Kartellen tjänar miljarder på att smuggla in narkotika till USA, Europa och Asien.

Frågan är hur fängslande­t av Guzman påverkar kartellen? Håller den ihop eller splittras den av inre strider om makt?

Maktkampen förs mellan Guzmans söner, Ivan Archivaldo och Jesus Alfredo mot ”El Chapos” tidigare affärspart­ner Damaso Lopez Nunez och dennes son Damaso Lopez Serrano.

Jalisco new Generation-kartellen

Tidigare Sinaloas väpnade vinge men under senare år har kartellen lösgjort sig från Sinaloa och utma- nar nu ”storebror” i många regioner. Kartellen vill i synnerhet åt Tijuana och hamnen i Manzanillo.

Anklagas för upprepade attacker mot säkerhetss­tyrkor och tjänstemän. Ska år 2015 ha skjutit ner en av arméns helikoptra­r.

Har under senare år roffat åt sig en stor del av marknaden, främst på bekostnad av Los Zetas.

vem har förlorat?

Los Zetas har förlorat både territoriu­m och makt i takt med att många av organisati­onens toppnamn dödats eller fängslats vilket lett till inre dispyter. Samma gäller för Gulfkartel­len.

Knights Templar-kartellen och La Familia-kartellen försöker ge sken av att arbeta i guds namn men är precis lika hänsynslös­a som alla andra organisati­oner. Båda har ändå tappat marknadsan­delar då rivalisera­nde gäng tagit över.

De en gång mäktiga Juarezoch Tijuana-kartellern­a har marginalis­erats. Främst på grund av Sinaloakar­tellens framfart.

mest efterlysta

Många tunga namn har gripits, dömts eller dödats i det ursinniga krig som rasat i elva år. 200 000 människor, lika många som bor i Uleåborg, har fått sätt livet till i våldsorgie­rna som inte verkar ta slut.

Guzman har gripits men många tunga namn är alltjämt fria. Bland de mest efterlysta finns Ismael ”El Mayo” Zambada som är en tungviktar­e från Sinaloakar­tellen och en av Guzmans förtrodda. Honom letar myndighete­rna efter med ljus och lykta. En belöning på en dryg miljon euro är utfäst av den mexikanska staten till den som kommer med informatio­n som leder till hans gripande.

Den amerikansk­a federala narkotikap­olisen DEA är i första hand ute efter Rafal Caro Quintero, en gång grundare av nu upplösta Guadalajar­kartellen. Satt 28 år för att ha kidnappat, torterat och mördat DEA-agenten Enrique Camarena år 1985. Frigavs med stöd av juridiska teknikalit­eter som hans slipade försvarsad­vokater kunde påvisa inför en domstol.

Ruben Oseguera, El Mencho, leder Jalisco New Generation-kartellen och håller på att jobba upp sig till toppen av den mexikanska droghierar­kin. Jobbade tidigare som polis och acovadoför­säljare.

Det amerikansk­a utrikesmin­isteriet utlovar fem miljoner dollar för informatio­n som leder till gripandet av dessa tre.

Kartellern­as makt grundar sig på fyra hörnstenar. 1. Pengar. De kan köpa och muta sig till det mesta. 2. Våld. Halshuggni­ngar och tortyr är vardag då tjallare och andra oönskade personer möter sina öden. 3. Rädsla. Majoritete­n av människorn­a är rädda för kartellern­a som under årens lopp visat sig totalt hänsynslös­a. 4. Inflytande. Med sina ekonomiska muskler kan de köpa sig in i politiken.

Kartellern­a räds inte att slå till mot journalist­er, politiker och aktivister som reser sig till kamp mot dem. Sådana personer elimineras så snabbt som möjligt.

 ?? Foto: EPA/PEdro PArdo ?? försvunna personer. Mammor till kidnappade och försvunna barn och släktingar kräver rättvisa i Mexiko City.
Foto: EPA/PEdro PArdo försvunna personer. Mammor till kidnappade och försvunna barn och släktingar kräver rättvisa i Mexiko City.
 ?? Foto: EPA/josE mEndEz ?? väntar på rättegång. Ökände Joaquin Guzman kommer aldrig att gå på stadens gator som en fri man igen.
Foto: EPA/josE mEndEz väntar på rättegång. Ökände Joaquin Guzman kommer aldrig att gå på stadens gator som en fri man igen.
 ?? GuzmAn
Foto: EPA/mArio ?? enorma pengar. Droghandel­n i Mexiko omsätter tiotals miljarder euro varje år, kanske till och med hundratals miljarder. Här har polisen konfiskera­t 15 miljoner dollar av Sinaloakar­tellen.
GuzmAn Foto: EPA/mArio enorma pengar. Droghandel­n i Mexiko omsätter tiotals miljarder euro varje år, kanske till och med hundratals miljarder. Här har polisen konfiskera­t 15 miljoner dollar av Sinaloakar­tellen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland