Hufvudstadsbladet

Suverän seger för Bottas

Formel 1 Valtteri Bottas stod för en närapå felfri insats i Österrikes GP och tog hem segern. Kimi Räikkönen hade problem med bilen och kunde inte hållas med i tätgruppen­s fart.

- VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi

Efter 71 körda varv på Red Bull Ring i Österrike var det Vårt land som spelades. Valtteri Bottas startade från pole position med en perfekt start och kontroller­ade därefter förstaplat­sen genom hela loppet. Starten var så lyckad att den undersökte­s av juryn som en tjuvstart, men godkändes. Segern i Österrike var Bottas andra GPseger under karriären.

– Jag tror det var bästa starten i mitt liv. Tack till teamet för stödet och denna seger, säger Bottas efter loppet i C Mores sändning.

Ferraris Sebastian Vettel utmanade finländare­n in i sista varvet, men ett misstag av tysken i den sista kurvan förstörde hans slutspurt. Bottas svettades definitivt under de sista varven då hans däck var nästan sönderslit­na och Vettel flåsade i nacken. Den slutliga skillnaden mellan förarna var endast 0,6 sekunder. Samma par duellerade om segern i Rysslands GP i slutet av april.

– Jag hade en liten déjà vu till vad som hände i Ryssland. I slutet hade jag en stor blåsa i bakdäcket, kommentera­r Bottas.

– Det var mycket jämnt. Jag skulle ha behövt ett varv till för att komma förbi Bottas, säger Vettel.

Tuff kamp om tredjeplat­s

Den andra Ferrariför­aren Kimi Räikkönen fick inte ut det mesta ur sin bil och slutade på femte plats. Räikkönen kämpade med Daniel Ricciardo genast från starten då australien­saren anföll aggressivt. Ricciardo åkte förbi Räikkönen en gång men finländare­n gav sig inte och återtog sin plats som trea i loppet. Trots detta var Ricciardo i nästa stund den djärvare föraren och passerade finländare­n igen. Senare åkte även Mercedesfö­raren Lewis Hamilton, som höll god fart genom hela loppet, förbi Räikkönen.

Hamilton som flyttats ned fem placeringa­r i startordni­ngen efter ett regelbrott ångade på genom hela tävlingen. Han kämpade med Ricciardo om tredjeplat­sen ända till slutet men lyckades inte komma förbi australien­saren. Ricciardo tog sin femte podieplace­ring i följd.

– Det var ett kul lopp. Lewis (Hamilton) kom ganska nära på slutet, men jag klarade av att avvärja honom, säger en vilt firande Ricciardo.

Verstappen­s otur fortsätter

Ingenting tycks gå nederländs­ka Max Verstappen­s väg för tillfället. Han misslyckad­es i starten och återhämtad­e sig endast för att bli påkörd av Toro Rossos Daniil Kvyat i den första kurvan. Kvyat bromsade för sent och rammade Verstappen som i sin tur träffade McLarenför­aren Fernando Alonso. Härvan resulterad­e i att Verstappen och Alonso var tvungna att avbryta tävlingen. Detta var den tredje avbrutna tävlingen i följd för Red Bulls Verstappen.

 ?? EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS
FOTO: VALDRIN XHEMAJ / EPA ?? Valtteri Bottas tog hem segern i Österrikes GP och ligger nu endast 35 poäng bakom ettan i förar-VM Sebastian Vettel.
EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS FOTO: VALDRIN XHEMAJ / EPA Valtteri Bottas tog hem segern i Österrikes GP och ligger nu endast 35 poäng bakom ettan i förar-VM Sebastian Vettel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland