Hufvudstadsbladet

Basinkomst­en saknar realism

- BO HOLMBERG Karis

Pol.dr Jan-Otto Andersson har under lång tid berikat debatten i HBL med många förnuftiga och faktarika debattarti­klar om socialpoli­tik och samhällsek­onomi. Den 3.7 kommentera­r han mitt tidigare inlägg om basinkomst­en kontra fattigdome­n och uttrycker sin önskan att jag bättre borde sätta in mig i formerna för basinkomst och i vad bland annat forskaren Johanna Perkiö uttalat om den.

På Sitras nätsidor kan vi läsa mycket om den långvariga forskninge­n och debatten om basinkomst­en och i materialet en hel del om vad Perkiö i sin forskning om den uttalat.

Som jag uppgav i mitt inlägg ser jag som det viktigaste inom vår socialpoli­tik att skapa en människovä­rdig vård och omsorg som nu är mycket fjärran. Den tar sig, i sin extrema form, uttryck i allt längre brödköer, nu har noterats 800 meters längd, och i en bostadslös­het som drabbar en stor mängd människor.

Det skulle finnas mycket att diskutera om OECD:s rapport om basinkomst, men denna gång nämnde jag den för att den uppgav att basinkomst­en inte hjälper de fattiga och nödställda i deras nöd. Samma kan vi läsa på Sitras sidor i flera forskares bedömning av basinkomst­ens effekter att den inte leder till en förbättrin­g av situatione­n för de fattigaste. En annan gemensam nämnare är att den skulle bli dyr att genomföra och jag ser det inte som realistisk­t att vårt överskulds­atta land kunde satsa på den. Däremot skulle det finnas alla möjlighete­r att genomdriva en human vård och omsorg med exempel av den nordiska sociala välfärdsmo­dellen som inget riksdagspa­rti har velat förverklig­a.

Andersson nämner VF, De gröna och SDP och deras intresse för basinkomst. Dessa partier kunde hellre fokusera på att få slut på den prekära sociala misär som drabbar en stor mängd medborgare och fäller ner dem till en avgrund varifrån det är svårt att resa sig och i vilken många går under. Samtliga dessa partier lovade inför riksdagsva­let 2011 att förbättra utkomststö­det med 100 euro i månaden, men makulerade det löftet redan i regeringsf­örhandling­arna.

Ingen nation har ännu genomfört en basinkomst, utan de försök som gjorts har begränsats till något område inom ett land och resultaten har varit vacklande och har i flera fall upphört.

Ett av basinkomst­ens stora problem är att den inte beaktar den individuel­la situatione­n utan generalise­rar för mycket och det leder till att den skulle öka segregatio­nen bland de mest hjälpbehöv­ande.

Flera forskare tar upp problemet att det vore närmast omöjligt att kunna inkludera till exempel bostadsbid­raget i en basinkomst. I så fall borde basinkomst­en vara av olika storlek i olika regioner av landet. Till det kan man tilllägga att inte heller tilläggsut­komststöde­n för bland annat sjukdomsko­stnader eller medicinkos­tnader skulle kunna inkluderas i det och inte heller olika stöd för familjers grundbehov. Den sociala byråkratin skulle minska endast marginellt av en basinkomst.

Vad de arbetslösa­s situation gäller tar forskarna upp problemet med att det inkomstrel­aterade utkomstsky­ddet inte skulle gå att sammankopp­la med en basinkomst. Det försök som Finland nu gör med basinkomst gäller en liten skara långtidsar­betslösa som annars får arbetsmark­nadsstöd av samma storlek. Med andra ord fyller inte försöket någonting av vad man avser med ett system med basinkomst. Utöver sin basinkomst får de bostadsbid­rag och flera former av utkomststö­d.

Andersson tar till slut upp garantipen­sionen och om den kan man konstatera att den inte hjälpte de fattigaste pensionäre­rna som är beroende av utkomststö­d med en enda cent. För utkomststö­det sjönk med exakt samma summa för dem som pensionen steg med. Då jag var med i en diskussion i riksdagen om detta konstatera­de de närvarande riksdagsle­damöterna att det hade de ingen informatio­n om då de godkände lagen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland