Hufvudstadsbladet

Stöd finns att få för hedersrela­terat våld

- SEAN NUGENT Esbo

HEDERSRELA­TERAT VåLD Veronica Kalhori (HBL 6.7) anser att människor ofta är omedvetna om hedersrela­terat våld. Det är möjligt att detta stämmer på ett allmänt plan.

Jag är dock av annan åsikt än Kalhori då hon påstår att det inte finns en behörig myndighet som kunde förstå det här problemet – eller till vem de drabbade kunde vända sig vid behov. Jag anser inte heller att man inte vill tala om det – eller att ingenting görs.

Jag vet inte på vad Kalhoris påståenden baserar sig.

Efter att ha arbetat i över 20 års tid inom social- och hälsovård (de senaste 16 åren som skolkurato­r) så är min erfarenhet den att vi har en mycket god kännedom om hedersrela­terat våld. I mitt arbete som skolkurato­r så är nog inte frågor som anknyter till hedersrela­terat våld något som jag kommer i kontakt med dagligen. Det är ett ovanligare fenomen, men det händer då och då att ett elevärende tangerar detta, (vad jag minns så har jag från hösttermin­en 2016 till vårtermine­n 2017 haft ungefär tre elevärende­n som tangerat detta fenomen på något sätt). Alla dessa fall som kom till kännedom togs hand om – endera av mig, eller av mig tillsamman­s med en samarbetsp­artner från tredje sektorn. Ett fall var så pass akut att barnskydde­t genast tog hand om fallet. Om ett barn är i fara eller blivit utsatt för våld, så har alla vi som arbetar inom social- och hälsovård en skyldighet att kontakta barnskydde­t och polisen genast.

Vi har alltid diskuterat fenomenet öppet bland kollegor och samarbetsp­artner. Vi talar även med våra klienter öppet om fenomenet. Om man vågar fråga brukar nog klienterna diskutera fenomenet med oss. Jag har under min tid som skolkurato­r diskuterat om fenomenet med barn, ungdomar, unga vuxna och föräldrar. Inom social- och hälsovårde­n har vi en stor erfarenhet av att tala öppet kring mycket svårt ämnen. Hedersrela­terat våld är inget undantag.

Min arbetsgiva­re har ordnat interna utbildning­ar, eller så har vi haft möjlighet att gå på externa utbildning­ar som berört hedersrela­terat våld. Jag deltog bland annat själv denna vår i SOPU-projektets utbildning (Kalliolan nuoret). Hösten 2016 fick jag ta del i en fem dagars intern utbildning med fokus på arbete med invandrare.

Som sagt anser jag att det finns goda möjlighete­r att stödja och hjälpa klienter som utsätts för hedersrela­terat våld eller är hot av det. Barnskydde­t har alltid varit en resurs. Om det har gällt fullvuxna så finns det skydd att få tillika. Samarbetsp­artner har förutom barnskydde­t varit: SOPU-projektet, Befolkning­sförbundet, Förbundet för mänskliga rättighete­r (Kitke-projektet), förbundet Monika-naiset, polisen och så vidare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland