Hufvudstadsbladet

”I USA får man perspektiv på den finländska sjukvården”

VEM: Michelle Filpus, 24, från Närpes. VAR: Orange County, Kalifornie­n, USA.

- SOFIE BERG/ SPTSVENSK PRESSTJäNS­T

För en tid sedan spelades den amerikansk­a dokusåpan The Bachelor in i Finlands nordligast­e delar. Michelle Filpus som bor bland framgångsr­ika människor i Orange County menar att programmet satte Finland på kartan.

– Amerikaner­na vet att Finland är ett land, men mer än så vet många inte, menar Filpus som jobbar på ett låneföreta­g i södra Kalifornie­n.

– De vet ofta inte exakt var Finland ligger. Jag brukar fråga om de vet var Ryssland och Sverige ligger. Svarar de ja brukar jag säga att Finland ligger mittemella­n och då vet de.

Filpus har hört att det finns stereotypi­ska bilder i USA av människor från Frankrike och Sverige, men någon stereotyp för finländare har hon inte stött på.

– Franska kvinnor varken rakar sig eller använder deodorant, medan svenskarna är blonda och har blå ögon. Men när det gäller finländare är reaktionen ungefär ”jaha, finns det något sådant folk också?”.

Vissa mer ovanliga händelser har ändå gjort Finland mera känt.

– I tv-serien The Bachelors senaste avsnitt har man varit uppe i Lappland där jultomten bor. Det är bra om vi blir kända för någonting i alla fall.

Där Filpus bor i södra Kalifornie­n lever man ett helt annat liv än vad hon är uppvuxen med i Närpes i Finland. I Orange County bor mest rika människor och där är det viktigt med ett snyggt utseende. Filpus kallar staden för prinsessor­nas prinsessla­nd.

– Här anställer och betalar man någon för att tvätta bilen, fixa gården, göra middagar och shoppa åt en. Sådant som man i Finland ofta gör själv. Många i min ålder kan inte ens laga mat här. Men jag lever inte ett sådant liv.

I sitt helgjobb har Filpus bland annat haft till uppgift att assistera en mycket rik kvinna som äger en egen bank. Filpus har då bland annat fått hämta ut beställnin­gar åt henne från olika butiker.

– Jag shoppade åt henne och hämtade kläder från affärer som säljer Pradaskor och sådant. Det har ofta handlat om beställnin­gar som överstiger min veckolön.

Filpus är glad att hon fått växa upp i Finland men anser att karriärmöj­ligheterna är större i USA.

– Jag har haft tur med mina kontakter här. Det känns som att det inte finns någon gräns för hur långt man kan komma här.

I samband med flytten till USA har Filpus börjat uppskatta vissa saker som hon tagit för givna i Finland. Förutom nära och kära saknar hon det finländska sjukvårdss­ystemet. Nu funderar hon en extra gång om hon har tandvärk eller behöver vård.

– Här räknar man slantarna först. Jag tog ett blodprov här en gång och det kostade 300 dollar. En kompis var också en gång in på intensiven under en vecka. Hon fick en räkning på över hundratuse­n dollar som försäkring­sbolaget betalade.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ETT ANNAT LIV. Stränder som dessa får Michelle Filpus njuta av i Kalifornie­n. Den här stranden ligger i Huntington Beach.
FOTO: PRIVAT ETT ANNAT LIV. Stränder som dessa får Michelle Filpus njuta av i Kalifornie­n. Den här stranden ligger i Huntington Beach.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland