Hufvudstadsbladet

Malena Ernman nobbar flyget

- AmANDA HORNE/TT

Det verkar bli mest Sverigekon­serter för sångerskan Malena Ernman framöver – hon har nämligen slutat flyga.

– Min dotter är miljöaktiv­ist och har påverkat oss mycket hemma. Jag har blivit den där ofrivillig­e klimatakti­visten, säger hovsångers­kan och den nyblivna miljökämpe­n Malena Ernman, känd för att höja sin röst i olika samhällsfr­ågor.

Men på frågan om hon också uppmuntrar sina artistkoll­eger att

sluta flyga svarar hon bestämt nej.

– Jag har inga åsikter om andra människors vardag eller deras val. Det kräver att man verkligen sätter sig in i frågan och det är väldigt få av oss som har den tiden eller det intresset, säger Malena Ernman.

Miljödebat­terar

Att påverka andra vill den folkkära artisten trots allt. I juni skrev hon tillsamman­s med sju musiker, författare och forskare en debattarti­kel i Dagens Nyheter som handlar om varför de väljer bort flyget. De anser att det inte bara är upp till politiker och organisati­oner att ta ansvar för klimathote­t – utan att det är upp till var och en att agera.

Att välja bort flyget var därför ett oundviklig­t beslut menar Malena Ernman – trots att det kommer att påverka hennes yrke som operasånge­rska med konserter världen över.

– Jag var helt beroende av flyget i jobbet. Men det råder en akut klimatkris och nu är jag för insatt i frågan för att inte agera. Vi måste ändra våra vanor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland