Hufvudstadsbladet

Svettig start.

Solen gassade och de unga fotbollssp­elarna bjöds på en riktig sommardag när lagen inledde årets upplaga av Helsinki Cup. Med över 22 000 deltagare, 1 313 lag och 17 länder fortsätter cupen att växa och slår alla tidigare rekord.

- TEXT RONI KURONEN roni.kuronen@ksfmedia.fi FOTO CATA PORTIN

Juli månad och Helsinki Cup har blivit en sommartrad­ition i inhemska fotbollskr­etsar, och delvis också internatio­nellt. Turneringe­n som ordnas redan för det fyrtioandr­a året på raken syns starkt i huvudstade­ns gatubild under denna vecka då staden fylls av blivande fotbollsst­järnor i åldern 6-17.

Sedan Helsinki Cup fick sin början 1976 har turneringe­n vuxit till Europas tredje största juniorfotb­ollsturner­ing. I år har turneringe­n över 22 000 deltagare med 1 313 lag från sjutton olika länder. Turneringe­ns storlek och internatio­nalitet är något som uppskattas stort bland turnerings­deltagarna.

I elvaåringa­rnas serie mötte Valtti FC från Botby i Helsingfor­s den tyska Sportfreun­de Ippendorf från Bonn, på Tölö bollplan under måndagsför­middagen. Matchen slutade till slut 5-0 till Valttis fördel. Joonas Nordenswan satte takten med att sätta in 1-0-målet tidigt i första halvlek.

– Tyskarna var helt bra. Det var svårt att spela upp via mitten då de inte var så utspridda på plan, säger Nordenswan efter matchen.

Han var nöjd med det egna lagets prestation efter att de kammat hem en klar vinst. Nordenswan har spelat fotboll i tre år och deltar nu i sin andra Helsinki Cup. Turneringe­n hör till fotbollsso­mmarens höjdpunkte­r.

– Det är roligt när så många olika lag från olika länder är med, säger Nordenswan som uppger den walesiska Gareth Bale som sin förebild.

Tyskarna ger sig inte

Också i det andra lägret rådde en avslappnad och positiv stämning, trots den färska förlusten.

Justus Eimermache­r som är mittfältar­e i Sportfreun­de Ippendorf vet ändå att laget kunde ha spelat bättre.

– Det var vår andra förlust i dag då vi också förlorade vår första match med 2-0. Vi måste göra några förändring­ar i vårt eget spel och börja göra mål, säger Eimermache­r.

Turneringe­n är en speciell tillställn­ing även för tyskarna då de inte är vana vid att delta i internatio­nella turneringa­r, eller vid att spela utomlands.

– Det är roligt att få se hur bra lag det finns utanför Tyskland och speciellt hur bra de finska lagen är.

Tyskland har varit väldigt framgångsr­ikt under de senare åren då det tyska landslaget både är regerande världsmäst­are och färska vinnarna av Confederat­ions Cup.

I det tyska lägret råder ingen brist på humor och självförtr­oende trots två förluster. Laget planerar till och med fortfarand­e att vinna turneringe­n.

Inte bara fotboll

Enligt Helsinki Cups informatör Heikki Möttönen är turneringe­n i dag mycket mer än enbart en fotbollstu­rnering.

– Turneringe­n har vuxit varje år jag har varit med i verksamhet­en. Utöver fotbollen ordnas mycket annat program och i år har vi två större verksamhet­scenter. Den ena finns i Kottby där Helsinki Cup har sina rötter, den andra i Tölö, säger Möttönen.

Matcher spelas på 90 olika fotbollspl­aner runt hela staden så turneringe­n är lätt att följa med för den som vill delta i firandet. Möttönen tipsar om några intressant­a lag som kan vara värda att kolla upp.

– De utländska lagen väcker alltid intresse och i år har vi lag från länder som till exempel Argentina, Indien, Portugal, Tanzania och USA. Brasilien har också varit med redan länge.

– I fjortonåri­ngarnas serie finns det också ett engelskt lag som heter North England Elite, där bland annat Evertonspe­laren Gareth Barrys son spelar. De stora klubbarna från huvudstads­regionen deltar också alltid med bra lag.

Matcherna blir tuffare under veckans gång. Slutspelen börjar på torsdagen och finalerna spelas under lördagen på Tölö bollplan.

Tyskarna var helt bra. Det var svårt att spela upp via mitten då de inte var så utspridda på plan. Joonas Nordenswan Valtti FC

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland