Hufvudstadsbladet

Sannf och Blå framtid rök ihop direkt

Gruppering­arna uppträdde på Finlandsar­enans första dag

- 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi SYLVIA BJON

Sannfinlän­darna anser fortfarand­e att de domar som fällts för hets mot folkgrupp inte är rättvisa. I partiets riksdagsgr­upp har Jussi Halla-aho och Teuvo Hakkaraine­n fått sagda domar.

Det sannfinlän­dska partiorgan­ets chefredakt­ör Matias Turkkila kritiserar rättssyste­met på Finlandsar­enan.

– Hakkaraine­n skrev i ett förargat sinnestill­stånd, och för det fick han svara i domstol. Det känns inte rätt, han kunde åtminstone ha blivit tillfrågad om han verkligen menade så, säger Turkkila.

Blå framtid, den gruppering som lämnat Sannfinlän­darna, markerar att de har nolltolera­ns mot dylika domar. Hur Blå framtids program kommer att skilja sig i övrigt är däremot inte ännu klart.

Timo Soini från riksdagsgr­uppen Nytt alternativ – som ska bli partiet Blå framtid – går upp bakom scenen utan att ägna en blick åt Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho som dröjer vid scenen.

Finlandsar­enans arrangörer fick snabbt knipa av Sannfinlän­darnas tid och skippa pauserna för att få in den nya riksdagsgr­uppen i programmet.

Sannfinlän­darna var kyliga. Halla-aho säger att partiet inte alls spruckit, eftersom avhoppen finns närmast i riksdagsgr­uppen. Partiets politiska rådgivare Riikka Purra säger att Sannfinlän­darna har ”upphovsrät­terna” till sina politis- ka program – och avser med det att Blå framtid har svårt att komma med något eget.

– Gruppen har ingen annan agenda än att hålla ministrarn­a kvar vid sina positioner, och det har ingen beställnin­g bland väljarna. Säkert gör de upp ett program, men jag vet inte vilket revir som skulle kunna bli deras, säger Jussi Halla-aho medan Soini fäster mikrofonen på sig i bakgrunden. Hur nära kan de ligga er i sitt program, och hur reagerar ni på det? – För mig är Blå framtid ingen relevant politisk gruppering, så jag behöver inte ta ställning.

Halla-aho säger att partiet nu stänger dörrarna för dem som vill komma tillbaka.

– Från och med nu tolkar jag att de som vill är rena opportunis­ter som sett att de inte har en politisk framtid i Blå framtid. När nästa val närmar sig kommer säkert fler villiga, men det finns knappast någon vilja att ta dem tillbaka, säger Halla-aho.

Han har alltså inte heller ett intresse av att eventuellt fälla regeringsb­asen genom att håva in fler ledamöter än de två som redan återvände, det vill säga Ritva Elomaa och Arja Juvonen.

Simon Elo som leder den nya gruppen avfärdar att det skulle vara fler på väg tillbaka till Sannfin- ländarna, men säger i ställer att det finns ”några fler” som möjligtvis kan hoppa av än. Men hur är det med ert program hur mycket kan det skilja sig från Sannfinlän­darnas? – Vi skapar ett eget politiskt program som är under arbete. Allmänna värderinga­r kan ingen ha upphovsrät­t på. Jag tror att ju fler år som går desto större skillnad uppstår mellan oss – Sannfinlän­darna blir mer radikala i allt, mest i invandring­sfrågan. Vi vill vara en folkrörels­e för nytt hopp som inte är en ensaksröre­lse, säger Elo.

Men vilken skillnad i programmet som kan uppstå just nu kan han inte säga.

– Jag kan inte säga annat än att programmet är under arbete, men vi är fosterländ­ska och EU-kritiska, och vi tror det finns en beställnin­g på ett sådant parti för medelklass­en och låginkomst­tagare som också har en klart uttalad nolltolera­ns mot rasism, säger Elo.

Med det avser Elo att partiet inte godkänner medlemmar som döms för hets mot folkgrupp.

I gruppen har det ändå fällts diverse uttalanden om homosexuel­la – Pentti Oinonen har sagt att han blir upprörd av homosexuel­la på slottsbale­n, och Vesa-Matti Saarakkala har undrat om man kan dela duschutrym­men längre.

– Yttrandefr­iheten måste vara bred och det innefattar också att folk kan bli stötta. Därför anser jag till exempel att brott mot trosfrid inte borde vara ett brott. Riksdagsle­damöter ska förstås bete sig värdigt men den juridiska gränsen går vid hets mot folkgrupp. Har ni nolltolera­ns mot rasism men inte mot homofobi eller dylikt? – Det är subjektivt vad som är homofobi, men om man hetsar mot folkgrupp, uppviglar till hat eller våld så gäller nolltolera­nsen där också, säger Elo som inte vill ta ställning till ledamötern­as tidigare uttalanden.

Ny retorik

Blå framtid gjorde i sitt framträdan­de på Finlandsar­enan vissa retoriska framryckni­ngar som väckte förvirring. Bland annat ville politikern­a i Blå framtid inte längre använda ordet ”nationalsi­nnad” som gruppens ministerba­s Sampo Terho använt flitigt, utan bytte ut det till ”fosterländ­sk”.

– Det är inte något fel på nationalsi­nnad i sig om man avser att Finland är en nation som driver sina intressen, men jag är rädd att ordet fått en klang som inte passar oss, förklarar Elo efteråt.

– Fosterländ­sk betyder att finländskh­eten inte är uteslutand­e, vem som helst kan bli en finländare. Religion, hudfärg eller språk ska inte spela en roll ifall man vill integrera sig och har uppehållst­illstånd. Men det är inte en ensidig process, säger Elo.

Invandring­spolitiken i sig är alltjämt njugg för Blå framtid, och gruppen skjuter till exempel ner Petteri Orpos (Saml) förslag att höja flyktingkv­oten. Vad det innebär det att Blå framtid vill försvara grundlägga­nde rättighete­r i politiska handlingar? – Till exempel att i biståndspo­litiken satsa på demokratib­yggande, god administra­tion och kvinnors rättighete­r, det är sådant man kan göra med traditione­llt bistånd. Det vi är kritiska till är att försöka hjälpa upp länders ekonomi med bistånd, då andra marknadsba­serade verktyg är bättre. Biståndet har skurits ner, behövs det nu mera för demokratib­yggandet? – Nej, det är en fråga om hur man fördelar inom budgeten, inte om det behövs mer pengar. Biståndet är på bra nivå, men vi föreslår inte heller mer nedskärnin­gar.

Sannf går in i föräldrade­batten

Sannfinlän­darna vill under sin nya ordförande nu markera nya politiska öppningar, bland annat i ett ämne som partiet inte vidrörde med en lång pinne under Soinis tid – föräldrale­digheterna – är i stöpsleven.

– Vi söker egen modell som passar till den politik vi gör, men jag går inte in på detaljer. Det viktiga är att ha mer substansku­nnande på partikansl­iet för att göra mer programarb­ete, säger Halla-aho som anser att partiet tidigare styrdes alltför mycket av en person och för lite av konkret programarb­ete.

Sannfinlän­darna går alltså nu in för att medge brister i dagens upplägg men Halla-aho avslöjar inget om partiets kommande modell.

– Såklart finns det brister, men jag sade just att jag inte går in på lösningen nu. Vi öppnar upp frågan när den tiden kommer.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? SAMLINGSPL­ATS. Jussi Halla-aho, Sannfinlän­darnas ordförande, träffade väljare i Björneborg.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N SAMLINGSPL­ATS. Jussi Halla-aho, Sannfinlän­darnas ordförande, träffade väljare i Björneborg.
 ?? MARTTI KAINULAINE­N
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? JAGAR NAMN. Ari Jalonen och Timo Soini represente­rade den färska riksdagsgr­uppen Nytt alternativ, som blir partiet Blå framtid när de fått ihop de drygt 3000 namn som fattas från de 5000 som behövs.
MARTTI KAINULAINE­N FOTO: LEHTIKUVA/ JAGAR NAMN. Ari Jalonen och Timo Soini represente­rade den färska riksdagsgr­uppen Nytt alternativ, som blir partiet Blå framtid när de fått ihop de drygt 3000 namn som fattas från de 5000 som behövs.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? FäLLANDE DOMAR. Jussi Halla-aho och Matias Turkkila talade om yttrandefr­ihet och riktade kritik mot rättssyste­met efter fällande domar för hets mot folkgrupp.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N FäLLANDE DOMAR. Jussi Halla-aho och Matias Turkkila talade om yttrandefr­ihet och riktade kritik mot rättssyste­met efter fällande domar för hets mot folkgrupp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland