Hufvudstadsbladet

Snart surfas det i metrotunne­ln

Gräv fram surfbrädan och solbrillor­na, för snart blir det strandfest i Böle. Den konstgjord­a sommarhall­en ligger under jorden.

- OSKAR RöNNBERG oskar.ronnberg@ksfmedia.fi

Om ett par år står det nya köpcentret i Böle klart. Utöver de vanliga matoch klädbutike­rna vill man även här locka till sig kunder genom att erbjuda olika slags upplevelse­r.

Som att surfa på en konstgjord våg eller spela beachvolle­y – inomhus.

Solbrillor­na blir kanske lite överflödig­a, eftersom ”stranden” kommer att vara belägen under jord i en metrotunne­l som byggs i samband med de övriga byggarbete­na i Mellersta Böle.

Tidigast på 2030-talet kommer metrotågen att rulla till Böle från Kampen via Tölö.

I väntan på det ska man nu öppna något som kallas för ”fjärde generation­ens innesommar” nere i tunneln. I den artificiel­la sommarhall­en kommer man om två år att kunna spela beachvolle­y – och surfa.

– Det blir unikt eftersom vi kommer att erbjuda beachvolle­y kombinerat med världens första inomhussur­fbassäng, säger Ilkka Lassila, styrelseor­dförande på Suomen Beach Volley Oy.

Företaget har redan beachvolle­yplaner inomhus till exempel på Sundholmen i Gräsviken. I kombinatio­n med vattenelem­entet surfbassän­gen tillför går det att ordna många olika slags evenemang i sommarhall­en i Böle, exempelvis strandfest­er, säger Lassila.

Böle blir först med att ha en surfbassän­g av sitt slag inomhus. Likadana bassänger finns redan i Thailand, och byggs för tillfället i Spanien och Australien. Surfbassän­gen ser ut som en bred vattenruts­chkana – vattnet är inte djupare än tio centimeter, men strömmar ungefär 40 kilometer i timmen. Två personer kan surfa samtidigt.

Det är knappast någon överraskni­ng att vädret – sommaren är kort – är orsaken till att det är just inomhus man ska surfa och spela beachvolle­y. Inomhus kan man kontroller­a temperatur­en – luften ska vara 26 grader varm – medan regn och vind inte blir ett problem.

Fastän man kunde tänka sig att riktiga solstrålar skulle ge mer sommarkäns­la än konstgjort ljus, finns det en orsak till att man inte har några fönster i sommarhall­en.

– Om vi skulle släppa in solljus i hallen skulle den konstgjord­a belysninge­n verka väldigt mörk, och stämningen skulle inte vara densamma, säger Lassila. Vad kommer det att kosta för kunden då? – Som vår prissättni­ng nu är kostar en och en halv timmes beachvolle­ytur hundra euro. På de ställen där surfkoncep­tet redan finns kostar det ungefär tjugo euro att surfa en timme, säger Lassila.

Av köpcentret Triplas affärsutry­mmen är redan över hälften ut- hyrda, uppger man på byggföreta­get YIT. Bland de blivande hyresgäste­rna finns många matbutiker, restaurang­er och klädaffäre­r, men utöver dem vill man locka kunder med olika slags aktivitete­r och upplevelse­r.

Förutom sommarhall­en ska köpcentret också erbjuda levande kulturverk­samhet och ett musikmuseu­m, säger Pirjo Aalto, köpcentret­s kommersiel­la utveckling­sledare.

Tripla är en helhet på tre kvarter som kommer att bestå av ett köpcentrum, en järnvägsst­ation, lägenheter, hotell och kontor. Det ska bli klart stegvis under åren 2019–2020.

 ?? vattnet.
FOTO: YIT ?? INOMHUSAKT­IVITET. Surfbassän­gen är vinklad så att det känns som att surfa på en våg i det hårt strömmande
vattnet. FOTO: YIT INOMHUSAKT­IVITET. Surfbassän­gen är vinklad så att det känns som att surfa på en våg i det hårt strömmande

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland