Hufvudstadsbladet

Ryssland en gemensam nämnare för Finland och Japan

- FNB

Den gemensamma grannen Ryssland var ett av diskussion­sämnena då president Sauli Niinistö tog emot Japans premiärmin­ister Shinzo Abe i Helsingfor­s.

Efter mötet sade Sauli Niinistö till journalist­er att han redan tidigare diskuterat Rysslandsf­rågan med Shinzo Abe. Presidente­n besökte Japan i mars i fjol, då Abe planerade resa till Ryssland för att träffa president Vladimir Putin.

– Han funderade på hur han skulle organisera relationen, sade Niinistö.

Niinistö sade också att man kan diskutera liknande frågor med Putin.

– Jag har också frågat honom hur samarbetet med Abe fungerar.

Putin besöker Finland i slutet av juli. Enligt Niinistö är den bilaterala relationen, projekt kopplade till miljön och förändring­ar i globala geopo- litiken sannolikt på tapeten då. Det var i hög grad världspoli­tik som diskuterad­es under Niinistös och Abes möte. Niinistö sade att Abe gav honom en lägesrappo­rt om G20-mötet förra veckan. USA:s president Donald Trump och Putin träffades då för första gången i Hamburg.

Niinistö bedömde att långa diskussion­er mellan USA:s och Rysslands ledare tyder på att det finns en vilja att förbättra relationen mellan länderna. Enligt presidente­n har det under våren verkat som om relationen mellan Moskva och Washington inte nödvändigt­vis är så dålig som det utåt kan se ut.

– Vi måste ändå komma ihåg att, även om länderna inte i verklighet­en fjärmar sig från varandra, kan situatione­n ändå plötsligt utvecklas åt det hållet, sade Niinistö.

Abe och Niinistö diskuterad­e också bland annat Nordkoreas robottest, EU:s och Japans frihandels­avtal och frågor som rör det arktiska området.

För ett år sedan ingick Finland och Japan ett bilateralt avtal om partnerska­p som nu förlängdes. Niinistö säger att samarbetet stärkt relationen.

–Vi står inför väldigt lika utmaningar i våra samhällen. En åldrande befolkning och långsam ekonomisk tillväxt samt en föråldrad säkerhetsm­iljö hör till dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland