Hufvudstadsbladet

VF tog fram egen modell

- FNB

Vänsterför­bundet presentera­de sin alternativ­a modell för vårdreform­en och överräcker senare i veckan förslaget till den nyaste ministern, familjeoch omsorgsmin­ister Annika Saarikko.

Vänsterför­bundet kräver att beredninge­n av social- och hälsovårds­reformen fortsätter som ett parlamenta­riskt samarbete. Partiet kräver också att den offentliga makten axlar det huvudsakli­ga ansvaret för att organisera tjänsterna och producera dem.

VF presentera­de sin plan för vårdreform­en i samband med Finlandsar­enan i Björneborg. Partiordfö­rande Li Andersson kritiserar i hårda ordalag Juha Sipiläs (C) regering för hur vårdreform­en drivits framåt.

– Det har förekommit ett hänsynslös­t politisera­nde utan like i samband med regeringen­s vårdreform där man med våld försökt driva igenom förslag som de känt till att har stått i strid med grundlagen, säger Andersson.

Vänsterför­bundet anser att landskapsv­alet ska ordnas i samband med riksdagsva­let år 2019.

I sin modell för vårdreform­en önskar Vänsterför­bundet rimligare patientavg­ifter, personlig budgeterin­g och en snabbare tillgång till vården. Partiet samlade ihop 20 000 underskrif­ter i sin appell som kräver en rättvisare vårdreform.

Både appellen och förslaget överräcks senare i veckan till den nya familje- och omsorgsmin­istern Annika Saarikko (C).

Saarikko säger å sin sida att cirka 60 paragrafer i valfrihets­lagstiftni­ngen som ingår i social- och hälsovårds­reformen kommer att ändras. Allt som allt omfattar lagen ett hundratal paragrafer.

Grundlagsu­tskottet lade för två veckor sedan fram flera ändringar i social- och hälsovårds­reformen. Enligt Saarikko gäller de största ändringarn­a reformens tidtabell och slopandet av bolagiseri­ngstvånget.

Vill driva familjefrå­gor

Saarikko tar över posten som omsorgsmin­ister och hennes företrädar­e Juha Rehula återgår till sin post som vanlig riksdagsle­damot. Under regeringsf­örhandling­arna för två år sedan kom man överens om att ministerpo­rtföljen, som hör till Centern, byter ägare i mitten av valperiode­n.

Saarikko säger att hon också tänker föra fram familjefrå­gor. Hon vill att tjänsterna för barnfamilj­er sammanförs till så kallade familjecen­ter runtom i Finland med till exempel rådgivning­sbyrå. Saarikko lyfter också fram familjeled­ighetsrefo­rmen som har en stor inverkan på barnfamilj­ernas vardag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland