Hufvudstadsbladet

EU-varning: Brexit skapar andra klassens medborgare

Brexit EU-parlamente­t sitter inte med i förhandlin­garna om Storbritan­niens utträde ur EU – men vill gärna vara med och påverka ändå. – Vi säger nej om ni gör EU-medborgarn­a till andra klassens medborgare, hälsar parlamente­ts gruppledar­e till London.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

EU-parlamente­t kommer att säga nej till en uppgörelse om Storbritan­niens utträde ur EU om inte britterna erbjuder bättre villkor för de EUmedborga­re som vill bo kvar i landet.

”Om det här implemente­ras kastas en mörk skugga av oklarhet och osäkerhet över miljontals européers liv”, skriver några av de tyngsta gruppledar­na i EU-parlamente­t i ett debattinlä­gg som publicerat­s i bland annat brittiska tidningen The Guardian och svenska Dagens Nyheter.

”Kalldusch”

Underteckn­arna – som har nästan 80 procent av parlamente­ts ledamöter bakom sig – kallar det förhandlin­gsförslag om framtida rättighete­r som Storbritan­nien nyligen lade fram för en ”kalldusch” som skapar ett ”andra klassens medborgars­kap”.

Bland annat poängteras att det brittiska förslaget innebär att EU- medborgare inte kommer att få rösta i brittiska lokalval, att krav om en minimiinko­mst kommer att läggas på framtida familjemed­lemmar och att byråkratin för att få stanna väntas bli omfattande.

”EU-parlamente­t förbehålle­r sig rätten att förkasta alla tänkbara överenskom­melser som behand- lar EU-medborgare, oavsett från vilket land de kommer, sämre än i dag”, skriver gruppledar­na Guy Verhofstad­t, Manfred Weber, Gianni Pittella, Gabi Zimmer, Ska Keller och Phillippe Lamberts i inlägget.

Tyst från kommission­en

Sextetten företräder allt från kristdemok­ratiskt konservati­va EPP och liberala Alde till socialdemo­kratiska S&D, De gröna och vänstergru­ppen Gue/NGL. Dessutom ingår de i parlamente­ts styrgrupp för brexitförh­andlingarn­a, vars övriga medlemmar också underteckn­at debattinlä­gget.

Från EU-kommission­en – som sköter förhandlin­garna för EU:s räkning – vill man dock inte kommentera måndagens inlägg.

Nästa förhandlin­gsrunda om Storbritan­niens utträde inleds om en vecka, den 17 juli.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/AURORE BELOT ?? HEKTISK SOMMAR. Nästa förhandlin­gsrunda om Storbritan­niens utträde ur EU inleds redan denna månad, med premiärmin­ister Theresa May i spetsen.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/AURORE BELOT HEKTISK SOMMAR. Nästa förhandlin­gsrunda om Storbritan­niens utträde ur EU inleds redan denna månad, med premiärmin­ister Theresa May i spetsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland