Hufvudstadsbladet

Protestmar­schen en symbol för opposition­en

Opposition­ens stora marsch och protestmöt­e i Turkiet innebär en prestigefö­rlust för landets president Recep Tayyip Erdogan. Att arrangera ännu större möten för regimen i samband med årsdagen för kuppförsök­et kan bli ett motdrag, tror bedömare.

- ERIKA NEKHAM/TT

I våras vann president Recep Tayyip Erdogan visserlige­n folkomröst­ningen om en ny grundlag, som ger honom själv större befogenhet­er. Men majoritete­n var knapp och valet kantades av anklagelse­r om fusk och ojämna förutsättn­ingar.

Att hundratuse­ntals människor under söndagen samlades till en stor demonstrat­ion mot Erdogan, vilket var kulmen på en månadslång protestmar­sch genom landet, innebär ännu en utmaning.

– Det är en prestigefö­rlust för Erdogan att så många samlades och att marschen blev ett slags symbol för opposition­en och alla dem som är oroade och arga över urholkning­en av rättssyste­met i Turkiet och massutrens­ningarna, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstu­dier vid Stockholms universite­t.

Folkligt stöd

För presidente­n har protestern­a inneburit en knivig situation, där varken att stoppa dem eller låta dem fortgå har varit ett lyckat alternativ.

– Att stoppa dem med våld skulle ha varit något helt annat än att slå ner demonstrat­ioner med unga radikala krafter eller prokurdisk­a partiet till exempel. Det skulle nästan ha varit att erkänna att Turkiet har blivit en diktatur. Och Erdogan bygger sin legitimite­t på att han har ett brett folkligt stöd, säger Paul Levin.

Glöms bort?

Marschen inleddes av ledaren för Turkiets främsta opposition­sparti CHP, Kemal Kilicdarog­lu. Han har lyckats samla både turkiska och kur- diska nationalis­ter, och stärkt sin egen position.

Frågan är nu hur opposition­en ska kunna ta vara på framgångar­na. Kanske ligger man lågt den här veckan för att anhängare till opposition respektive regim inte ska riskera att mötas på gatorna, tror Levin.

På lördag är det nämligen årsdagen efter förra årets misslyckad­e kuppförsök och presidente­n och regeringsp­artiet AKP har planerat flera stora arrangeman­g för att högtidligh­ålla detta.

– Från opposition­ens sida finns en risk att den här marschen glöms bort om det blir stora eller ännu större demonstrat­ioner för regimen den kommande veckan. AKP kommer förmodlige­n ägna stor kraft åt att samla mycket människor, säger Paul Levin.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/YASIN AKGUL ?? STäRKER SIN POSITION. Kemal Kilicdarog­lu, ledare för Turkiets främsta opposition­sparti CHP, avslutar här den månadslång­a protestmar­schen mot presidente­n.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/YASIN AKGUL STäRKER SIN POSITION. Kemal Kilicdarog­lu, ledare för Turkiets främsta opposition­sparti CHP, avslutar här den månadslång­a protestmar­schen mot presidente­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland