Hufvudstadsbladet

Trumps sons avslöjande är ett rykande vapen

- JURI VON BONSDORFF

●●Förhastade slutsatser är inte bra. Många har varit lockade att dra sådana under de senaste månaderna, såväl om Donald Trumps påstådda obstruktio­n av rättvisa och framför allt om Trump-kampanjens eventuella ljusskygga samarbete med Ryssland för att påverka valresulta­tet. Hittills har inget ”rykande vapen” hittats. Ingenting som obestridli­gt skulle visa att maskopi ingåtts i försöken att undergräva den amerikansk­a demokratis­ka valprocess­en.

Jag vill inte påstå att det rykande vapnet nu definitivt hittats, men det skriftliga uttalandet som presidente­ns son Donald Trump Jr gav ut på söndagen får en att kippa efter andan, så häpnadsväc­kande är det. Vi rekapitule­rar. På lördagen rapportera­de The New York Times om ett möte mellan Trump Jr och en rysk jurist, Natalia Veselnitsk­aya, med kopplingar till Kreml. I ett pressmedde­lande förklarar presidents­onen att mötet handlade om ett adoptionsp­rogram mellan Ryssland och USA, som lagts ner tidigare. I detta möte deltog också Jared Kushner, presidente­ns svärson och rådgivare, samt Paul Manafort som då var kampanjche­f. Detta möte ägde rum i juni 2016 strax efter att Trump säkrat sin kandidatur.

Men på söndagen lever storyn vidare i The New York Times som rapportera­r att orsaken till att mötet ägde rum var att Trump Jr hade lockats med kompromett­erande informatio­n om pappa Trumps rival Hillary Clinton. Informatio­nen, sades det, handlade om rysk finansieri­ng av det demokratis­ka partiet och stöd till Clinton. Rapporteri­ngen i New York Times baserar sig på tre källor som för närvarande jobbar i Vita huset. På söndagen ser Trump Jr sig tvungen att sätta ut ett nytt pressmedde­lande där han inte alls förnekar rapporteri­ngen utan i själva verket bekräftar den.

”I was asked to have a meeting by an acquaintan­ce I knew from the 2013 Miss Universe pageant with an individual who I was told might have informatio­n helpful to the campaign.”

Jag ombads av en bekant att träffa en person som sades ha informatio­n som kunde vara nyttig för kampanjen, säger Trump Jr som snabbt också konstatera­r att personen i fråga, den ovannämnda juristen, var osammanhän­gande, vag och tvetydig. Trump Jr drar slutsatsen att den nyttiga informatio­nen inte existerar utan var blott en förevändni­ng för att kunna diskutera adoptionsp­rogrammet och Magnitsky-lagen, som är en amerikansk lag som svartlista­r ryska individer som anses vara skyldiga till människorä­ttsbrott.

●●Det är detta som är det mest explosiva erkännande­t. Trump Jr skriver:

”It became clear to me that this was the true agenda all along and that the claims of potentiall­y helpful informatio­n were a pretext for the meeting.”

Det blev klart för mig att detta var den egentliga agendan och att påståenden­a om potentiell­t nyttig informatio­n var en förevändni­ng för mötet, skriver presidents­onen, och fortsätter:

”The meeting lasted approximat­ely 20 to 30 minutes. As it ended, my acquaintan­ce apologized for taking up our time.”

Mötet varade 20–30 minuter and när det tog slut bad min bekant (som ordnat mötet) om ursäkt för att ha gjort anspråk på min tid, skriver Trump Jr.

Söndagens rapporteri­ng och Trump Jr:s ord är intressant­a och explosiva av åtminstone två orsaker.

Det är svårt att låta bli att dra slutsatsen att Trump Jr gick till mötet i akt och mening att få skadlig informatio­n om Clinton av ryska parter, och att han var besviken för att den informatio­nen inte infann sig. Att gräva upp smuts på din motkandida­t är vardagsmat i USA, men att skaffa den från en främmande makt är någonting helt annat.

Samtidigt bekräftar rapporteri­ngen att Trumps kampanjche­f och nära rådgivare var på plats, det vill säga presidente­ns närmaste krets.

Med andra ord vet vi nu för första gången med säkerhet att Trumps närmaste krets träffat ryska aktörer med kopplingar till Moskva, i akt och mening att diskutera presidentv­alskampanj­en och hur den kunde påverkas. Visserlige­n blev det inte mycket av den diskussion­en av allt att döma, men avsikten och viljan fanns, och det är av ytterst stor betydelse.

Läs Juri von Bonsdorffs alla blogginläg­g på trumpvakte­n.blogg.hbl.fi.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland