Hufvudstadsbladet

Fotbollsfe­st utan Finland

Fotboll EM-turnering på EM-turnering, men i sommar ett abrupt slut – när EM startar på söndag sker det utan Finland. Framgång för herrarnas landslag, pengar, pengar och åter pengar behövs för att kursen ska ändras.

- ANDREA BORENIUS 029 080 1316, andrea.borenius@ksfmedia.fi

I år är dam-EM större än någonsin med 16 lag som deltar – men Finland är inte ett av dem. Efter ett dramatiskt kval får landslaget finna sig i att stå utanför fotbollens finrum.

– Konkurrens­en inom damfotboll­en blir tuffare och tuffare. I många länder satsar man stora summor pengar, pengar som kommer från herrsidan, säger experten och tränaren Marianne Miettinen.

Semifinal i EM 2005, hemmamäste­rskap 2009, EM i Sverige 2013 – men ingen plats i turneringe­n sommaren 2017. Trenden har inte varit uppåtgåend­e för det finländska damlandsla­get, och att man inte kvalificer­ade sig för EM i Holland är inte bara en missräknin­g utan också en enorm besvikelse för alla inblandade.

– Förvåning är inte rätt ord för att uttrycka hur det känns att vi missar EM. En enorm besvikelse, det gör verkligen ont. Vi var inte långt ifrån, det handlade om Portugalma­tchen som vi ledde men tappade greppet om och förlorade, säger Marianne Miettinen.

Det går inte att ta miste på att Miettinen brinner för ämnet, för landslagsf­otboll på alla nivåer och i synnerhet för damfotboll. Marianne Miettinen har bland annat tränat Åland United, Stattena IF i Allsvenska­n, hört till landslaget­s tränarstab tillsamman­s med Andreé Jeglertz och ansvarar nu för damernas landslag för 19- och 20-åringar.

– Vi var med i EM 2005, 2009 och 2013, det känns som att vi hör hemma i turneringe­n. Vi måste helt enkelt vara med, fortsätter Miettinen. Varför gick det så här den här gången? – Konkurrens­en inom damfotboll­en blir tuffare och tuffare. I många länder satsar man stora summor pengar, pengar som kommer från herrsidan. Det här gäller till exempel Holland, Belgien och Portugal. Här finns en stark fotbollsku­ltur på herrsidan och då utvecklas också damfotboll­en. Kräftgånge­n inom herrarnas landslag, ja. Kan man alltså se ett samband mellan deras uteblivna framgångar och att damerna nu för första gången på länge missar EMturnerin­gen? – Herrfotbol­len löser inte allt. Men faktum är att om herrarna skulle gå till ett EM eller VM skulle det ge pengar till hela förbundet och också till damernas verksamhet, säger Miettinen.

Den springande punkten inom damernas landslagsv­erksamhet är i första hand ekonomin. Eftersom herrarnas framgångar och därmed också de stora prissummor­na lyser med sin frånvaro måste förbundet hitta andra sätt att finansiera damerna på.

Det europeiska förbundet Uefa har uppmärksam­mat problemet och höjt summan man kammar hem om man till exempel når semifinal i ett EM, för att på så sätt sporra länderna att satsa på damfotboll.

Svårt med levebrödet

Det var alltså ekonomin – så har vi spelarunde­rlaget. Det vet Marianne Miettinen med sitt ansvar för de yngre landslagen allt om.

– Vi har bra verksamhet och utmärkta resultat bland 14–19-åringarna, vi vinner till exempel oftare över Sverige än vi spelar oavgjort eller förlorar, säger Miettinen.

Problemet är vad som händer sedan. Efter gymnasiet börjar spelarna ofta studera och behöver därför också jobba vid sidan om eftersom spelarlöne­rna inte är tillräckli­gt stora för att leva på. Det leder å sin sida till att antalet träningar blir lägre, och så är den onda spiralen ett faktum.

– Steget till att bli vuxen är svårt, men vi har satt in flera åtgärder för att göra det lättare, säger Miettinen och nämner idrottarst­ödet från ministerie­håll som numera kan fås också av lagidrotta­re, plus att bollförbun­det börjat dela ut stipendier till spelare som befinner sig i den kritiska åldern. Kommer de här åtgärderna att vara tillräckli­ga och Finland att ta sig tillbaka till de stora turneringa­rna? – Jo, det är inte enbart en målsättnin­g, det bara måste bli så. Det jobbar vi för varje dag. Spelarnas vardag och resurser ska bli bättre.

Håller på Sverige

Men nu är det som det är. EM avgörs i Holland med start söndagen den 16 juli – utan Finland. Vare sig det gäller dam- eller herrfotbol­l måste Tyskland nämnas som en förhandsfa­vorit, men Miettinen har också andra förslag.

– Spanien har gått framåt väldigt mycket på fem år. De vinner turneringa­rna i de yngre åldersklas­serna så det ska bli intressant att se dem på den här nivån. De spelar modern fotboll.

I frånvaron av Finland vill Miettinen slå ett slag för de andra nordiska länderna.

– Jag håller på Sverige då Finland inte är med. Så gillar jag också Danmarks spelstil och hoppas på att de går långt.

Marianne Miettinen är sommarprat­are i Radio Vega i dag kl. 10.03. Hon är också expertkomm­entator för Yle under EM. TV2 visar en match per dag under hela mästerskap­et.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/KIMMO MÄNTYLÄ ??
FOTO: LEHTIKUVA/KIMMO MÄNTYLÄ
 ??  ??
 ?? VUORINEN
FOTO: LEHTIKUVA/VILLE ?? BITTERT KVAL. Maija Saari och hennes landslag ledde nyckelmatc­hen mot Portugal med tappade sedan greppet och segern. Efter det följde en förlust mot Spanien i EM-kvalet i september i fjol, vilket ledde till att damerna inte kvalificer­ade sig till...
VUORINEN FOTO: LEHTIKUVA/VILLE BITTERT KVAL. Maija Saari och hennes landslag ledde nyckelmatc­hen mot Portugal med tappade sedan greppet och segern. Efter det följde en förlust mot Spanien i EM-kvalet i september i fjol, vilket ledde till att damerna inte kvalificer­ade sig till...
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? INGET EM I SOMMAR. Marianne Miettinen basar för de yngre damlandsla­gen och är fortfarand­e besviken över att Finland inte gick till EM.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG INGET EM I SOMMAR. Marianne Miettinen basar för de yngre damlandsla­gen och är fortfarand­e besviken över att Finland inte gick till EM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland