Hufvudstadsbladet

Apor med hjärta och själ

- Science fiction/äventyr ●●Apornas planet: Striden KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Regi: Matt Reeves. Manus: Reeves, Mark Bomback. Foto: Michael Seresin. I rollerna: Andy Serkis, Woody Harrelson, Steve Zahn, Karin Konoval. I 3D och 2D.

När Apornas planet i slutet av 1960-talet såg dagens ljus (eller rättare sagt nattens mörker) gav – det upphov till ett ramaskri. Det här var ju en tid när de medborgerl­iga rättighete­rna debatterad­es även i övrigt.

Tim Burtons remake från 2001 mottogs med en gäspning. Bättre gick det för Rupert Wyatts Apornas planet: (r)Evolution (2011), en välunderby­ggd sak där apsläktet stod i centrum för en serie kontrovers­iella medicinska experiment.

Tanken var att ta fram ett botemedel mot alzheimer men i stället gav man skjuts åt ett virus som utplånade stora delar av mänsklighe­ten. I Matt Reeves kompetenta uppföljare, Apornas planet: Uppgörelse­n (2015), gick primaten Caesar och hans artfränder in för att lägga grunden för ett helt eget samhälle.

Det gick så där. Där Caesar (med en röst och ett rörelsemön­ster hämtat från CGI-hejaren Andy Serkis) talade sig varm för fredlig samexisten­s förespråka­de höken Koba krig och ond bråd död.

Mera om detta i Apornas planet: Striden (War for the Planet of the Apes), ett av filmsommar­ens finaste bidrag, en äventyrsfi­lm som i inget skede bjuder över, som utkämpar många av sina häftigaste strider på det moraliska planet.

Schimpanse­n Caesar, filmens dramatiska centrum och drivkraft, har trots sin (påtvingat) våldsamma personhist­oria inte gett upp hoppet om ett liv utan blodsutgju­telse. Men försök säga det åt Woody Harrelsons överste som i tragiska första akten bussar sina mannar på Caesar och hans närmaste.

Förlustern­a är nog för att Caesar, diplomaten, ska karva ut ”mörkrets hjärta” – ja, det är inte endast Harrelsons Kurtz-besläktade galning som för tankarna till Francis Ford Coppolas Apocalypse Now – och utkräva hämnd.

Det banar väg för en västern av den gamla skolan. Caesar och hans vapendraga­re, bland dem Steve Zahns cirkusapa, rider mot sitt öde, genom ogästvänli­ga miljöer med The Hateful Eight-vibbar.

Där framme väntar ingen regnbåge, utan ett veritabelt koncentra-

tionsläger, som inbjuder till ett snillrikt flyktscena­rio, som hämtat ur John Sturges Den stora flykten (The Great Escape).

Men också om Matt Reeves (Cloverfiel­d, Let Me In) flirtar med en och annan berättartr­adition är slutresult­atet hur personligt som helst.

Se här en film som det episka formatet och de tekniska landvinnin­garna till trots ingalunda saknar hjärta och själ. Tacka en regissör som även i stridens hetta förstår att fokusera på känslorna och anletsdrag­en, på de inre striderna.

Man kan inte annat än beundra den nya sköna motion capture-tekniken som i kombinatio­n med Andy Serkis skådespela­rfärdighet­er (han gjorde ju Gollum i Sagan om Ringen), bäddar för ett häpnadsväc­kande slutresult­at. Så intimt, så värdigt och så, ja, mänskligt. Sedan får man stå ut med att Woody Harrelsons överste, vid sidan av hittebarne­t Nova (Amiah Miller) är lite för arketypisk för sitt eget bästa.

Det är inget snack om var sympatiern­a ligger. Det finns apor och det finns grobianer.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland