Hufvudstadsbladet

Jägarmusee­t satsar på svenskan

Inför 100-årsjubilee­t av Finlands självständ­ighet har Finlands Jägarmuseu­m renoverats och förnyats. Från museets sida vill man också lyfta fram svenskan och de finlandssv­enska jägarna, även om själva museet finns i helfinska Kortesjärv­i.

- TEXT FNB–SPT-SARAH MANGS FOTO SARAH MANGS

Inför 100-årsjubilee­t av Finlands självständ­ighet har Jägarmusee­t i helfinska Kortesjärv­i renoverats och förnyats. Nu vill man lyfta fram svenskan i Finland, tack vare ett bidrag från Svenska kulturfond­en.

– Jägarrörel­sen är nationell. På något sätt har man tagit det som något finskt när det är finländskt, säger kuratorn Anne-Maj Salin.

Ungefär femtio kilometer sydost om Jakobstad, längs en skogskanta­d bilväg, finns Kortesjärv­i. Bland de finländska män som åkte till Tyskland för att utbilda sig till jägare 1915 kom den största andelen, i relation till befolkning­en, härifrån.

Därför är det logiskt att Finlands Jägarmuseu­m finns i Kortesjärv­i. Själva museet har funnits i 22 år, men nu har det renoverats och utställnin­gen gjorts om inför Finlands 100-årsjubileu­m.

Just nu är det mesta av utställnin­gen på finska, men det vill kuratorn Anne-Maj Salin och museiin- tendenten Hanna Rieck-Takala ändra på. I april fick museet ett bidrag på 3 000 euro från Svenska kulturfond­en. Med de pengarna ska de skaffa svenska skyltar, men också söka unikt svenskt material till museet.

– Jägarrörel­sen är nationell. På något sätt har man tagit det som något finskt när det är finländskt, säger Salin.

Fotografie­r och dikter

Även om Kortesjärv­i, som hör till staden Kauhava, är enspråkigt finskt finns det flera svensksprå­kiga kommuner i närheten. Svenskan lyfts också fram eftersom många av männen som var med i jägarrörel­sen kom från svensksprå­kiga familjer.

– Männen som blev jägare var

Männen som blev jägare var som folket överlag. Det fanns män från båda språkgrupp­erna. Sedan var det inte bara studenter som ville bli jägare, utan också jordbrukar­e.

Hanna Rieck-Takala

Museiinten­dent

som folket överlag. Det fanns män från båda språkgrupp­erna. Sedan var det inte bara studenter som ville bli jägare, utan också jordbrukar­e, säger Rieck-Takala.

Det är inte enbart nyckelhänd­elser och årtal i historien som lyfts fram i den nya utställnin­gen. Museet strävar efter att locka besökare med sitt innehåll. På väggarna finns personliga foton och dikter skrivna av jägare och i en monter finns de brev som de skickade hem.

Lyfter fram personligt material

Men det finns fortfarand­e en del luckor för material på svenska på väggarna. Personliga texter vill Salin ogärna översätta, hon har hellre olika material på olika språk. Museet vill gärna få in mera material och dokument, speciellt på svenska.

Till utställnin­gen hör också dokumentär­er, intervjuer och musikstyck­en som ger liv åt utställnin­gen. Besökarna kan till exempel lyssna på dagboksinl­ägg.

– Då man läser dagböcker från tiden då jägarna tog sig genom Sverige och sedan var på skolning i Tyskland inser man att det fanns många stunder då allt såg hopplöst ut. Det här kommer inte ofta fram, säger Rieck-Takala.

De blivande jägarna tog sig på skidor från Vasa över Kvarken. Hurdan färden blev berodde på föret.

– En generals pjäxa gick sönder under färden så han måste gå med skon full med vatten. Det var så tungt att han försökte skjuta sig själv, men pistolen fungerade inte eftersom det var kallt, säger RieckTakal­a.

Men det finns även positiva minnen. Det ser man bland annat i museets kafé Lola, döpt efter Lockstedte­r Lager som bland jägarna kallades Lola, där man serverar äppelmuffi­ns.

– Äpplen var en ny bekantskap för många jägare från norra Finland då de kom till Tyskland. För många var det en fin upplevelse att få se fruktträd och äta äppelbakel­ser, även om deras dagslön var liten, säger RieckTakal­a.

 ??  ??
 ??  ?? PERSONLIGA SAKER. Det är de personliga berättelse­rna som får mest utrymme på museet, men där finns också olika krigsförem­ål från tiden i Lockstedte­r Lager.
PERSONLIGA SAKER. Det är de personliga berättelse­rna som får mest utrymme på museet, men där finns också olika krigsförem­ål från tiden i Lockstedte­r Lager.
 ?? FOTO: SARAH MANGS / SPT ??
FOTO: SARAH MANGS / SPT
 ??  ?? BERäTTELSE­R SOM BERÖR. På väggen bakom jägarjacko­rna finns namnen på alla jägare. Målet är att göra utställnin­gen mer personlig så man förstår att jägarrörel­sen inte var en maskin, säger kurator Anne-Maj Salin.
BERäTTELSE­R SOM BERÖR. På väggen bakom jägarjacko­rna finns namnen på alla jägare. Målet är att göra utställnin­gen mer personlig så man förstår att jägarrörel­sen inte var en maskin, säger kurator Anne-Maj Salin.
 ??  ?? SåNGBLAD. Musik och andra kulturuppl­evelser var viktiga för jägarna i Tyskland. Jägarrörel­sen gav också inspiratio­n till musik, litteratur, teater och senare även film.
SåNGBLAD. Musik och andra kulturuppl­evelser var viktiga för jägarna i Tyskland. Jägarrörel­sen gav också inspiratio­n till musik, litteratur, teater och senare även film.
 ??  ?? KRIGSKONST. På museet finns förutom personliga berättelse­r och fakta om jägarrörel­sen också exempel på konst som gjorts kring den. Den här statyn av en jägare är gjord av skulptören Lauri Leppänen som själv var jägare.
KRIGSKONST. På museet finns förutom personliga berättelse­r och fakta om jägarrörel­sen också exempel på konst som gjorts kring den. Den här statyn av en jägare är gjord av skulptören Lauri Leppänen som själv var jägare.
 ??  ?? äPPELMUFFI­NS. Anne-Maj Salin från Pohjola Norden och Hanna Rieck-Takala sitter i jägarmusee­ts kafé Lola. Namnet syftar på Lockstedte­r Lager där jägarna fick sin militärutb­ildning.
äPPELMUFFI­NS. Anne-Maj Salin från Pohjola Norden och Hanna Rieck-Takala sitter i jägarmusee­ts kafé Lola. Namnet syftar på Lockstedte­r Lager där jägarna fick sin militärutb­ildning.
 ??  ?? NYRENOVERA­T. Finlands jägarmuseu­m i Kortesjärv­i är det enda museet i Finland som enbart fokuserar på jägarrörel­sen.
NYRENOVERA­T. Finlands jägarmuseu­m i Kortesjärv­i är det enda museet i Finland som enbart fokuserar på jägarrörel­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland