Hufvudstadsbladet

Nya turer kring Trump och Putin

Utrikespol­itik Vita huset har fått en ny Rysslandsr­elaterad skandal att freda sig mot. Donald Trump Jr visste att den ryska regeringen var inblandad i valfuffens när han i fjol sommar träffade en rysk advokat för att få användbar informatio­n om Hillary Cl

- TT-AFP-REUTERS

Vita huset har fått en ny Rysslandsr­elaterad skandal att hantera. Donald Trump Jr visste att den ryska regeringen var inblandad i valfuffens när han för ett år sedan träffade en rysk advokat för att få informatio­n om Hillary Clinton. HBL har tagit sig en närmare titt på stjärnadvo­katen, som visar sig ha nära kontakter till höga ryska tjänstemän.

Donald Trump Jr är USA:s president Donald Trumps äldste son. Tillsamman­s med en av bröderna leder han Trumps affärsimpe­rium sedan fadern tillträdde som president.

Han träffade juristen Natalia Veselnitsk­aja i juni. Enligt New York Times upplystes han före mötet om att den informatio­n han skulle få var del i den ryska regeringen­s ansträngni­ngar att hjälpa hans fars presidentk­ampanj.

Publiciste­n Rob Goldstone, som hjälpte till att boka mötet mellan Trump Jr och Veselnitsk­aja, skickade ett mejl till presidents­onen, enligt tidningen som citerar tre källor som tagit del av mejlet. Goldstones mejl visar att den ryska regeringen var källa till den informatio­n Trump Jr skulle få ta del av.

Måste lyssna

Trump Jr har bekräftat att han träffat en rysk advokat under presidentk­ampanjen i fjol som lovat honom informatio­n som kunde skada presidentk­andidaten Hillary Clinton.

”Självklart, jag är den första personen i en kampanj som träffar någon för att få informatio­n om en motståndar­e.” skriver Donald Trump Jr på Twitter.

Han hävdar dock att det ”inte ledde någon vart” men att han ”var tvungen att lyssna”.

Mötet ägde rum i Trump Tower i New York. Förutom Donald Trump Jr deltog också presidente­ns svärson Jared Kushner och dåvarande kampanjche­f Paul Manafort.

Anlitat advokat

Trump Jr säger att han är beredd att prata med det särskilda utskott i senaten som undersöker Rysslands förmodade påverkan på det amerikansk­a valet.

– Vårt underrätte­lseutskott måste intervjua honom och andra som deltog vid mötet, säger den republikan­ska senatorn Susan Collins.

– Det är en väldigt allvarlig utveckling. Allting rättfärdig­ar en grundlig utredning. Alla som var på mötet borde ställas inför vårt utskott, säger Adam Schiff, den högste demokraten i representa­nthusets underrätte­lseutskott, till tv-kanalen MSNBC.

Rysslands regering har officiellt nekat till inblandnin­g i valet och presidente­n säger att det inte finns någon koppling till Ryssland.

Utreds på flera håll

Trump Jr har anlitat advokaten Alan Futerfas som ska represente­ra honom i utredninge­n. I ett uttalande till nyhetsbyrå­n AFP kommentera­r Futerfas rapporten med ett Shakespear­e-citat: ”Mycket väsen för ingenting.” Han ser fram emot att hjälpa Trump Jr och hävdar att det kommer att visa sig att det inte finns något ”bakom allt mediebrus gällande mötet den 9 juni 2016”.

USA:s president var ”inte medveten om och deltog inte i mötet”, framhåller Mark Corallo, talesperso­n för Donald Trumps advokater.

Frågan om Trumpstabe­ns kontakter med Ryssland inför valet är en het fråga som utreds av flera instanser i USA.

 ?? FOTO: EPA/ALLA OVER PRESS/SWAWN THEW ?? Enligt uppgifter till New York Times visste Donald Trump Jr att Rysslands regering var inblandad när han träffade en rysk advokat för att få uppgifter om Hillary Clinton.
FOTO: EPA/ALLA OVER PRESS/SWAWN THEW Enligt uppgifter till New York Times visste Donald Trump Jr att Rysslands regering var inblandad när han träffade en rysk advokat för att få uppgifter om Hillary Clinton.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland