Hufvudstadsbladet

Hård kritik mot Niinistö: Som direkt från Nordkorea

Presidentk­andidatern­a är förargade över att president Sauli Niinistö inte väntas delta i gemensamma debatter förrän efter december. Upplägget på Finlandsar­enan kan ännu bita Sauli Niinistö i baken, tror de.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

I går debatterad­e presidente­ns fyra utmanare i presidentv­alet, Matti Vanhanen (C), NilsTorval­ds (SFP), Merja Kyllönen (VF) och Pekka Haavisto (Gröna). I dag är det presidente­ns frågetimme med Sauli Niinistö. Men i samma panel står de inte.

Upplägget fick en del kandidater att koka över i Björneborg.

– Namninsaml­ingen för Sauli Niinistö är i gång, så hans kampanjmas­kineri har de facto startat även om han inte själv är med, säger Vanhanen, Centerns presidentk­andidat, som anser att de därför borde kunna stå på samma streck och vara kandidater, inte uppdelade i president och utmanare.

– Han kommer inte ifrån att han också är en kandidat, i praktiken.

Vanhanens motdrag är att bjuda in alla, inklusive presidente­n, till en egen debatt i Salo i augusti, som råkar vara Niinistös hemstad och borde vara ”lätt att komma till”.

– Alla väljer sitt sätt och sin stund att gå med, men om vi debatterar bara efter jul så stannar debatten vid ett par televisera­de paneler. Presidentv­al ska vara en glad sak, och det finns inget att vara rädd för, hälsar Vanhanen till Niinistö och tillägger att debatterna är så sakliga att han inte behöver oroa sig för att presidente­n skulle lida av att delta.

Nils Torvalds häpnar över att kandidater­na dessutom fick ett mejl från Finlandsar­enans arrangör, om att de istället kan få rikta var sin fråga till presidente­ns frågetimme.

– Det är som från Nordkorea, säger Torvalds.

– Det är inte av denna världen, vi är inte presidente­ns uppvärmnin­gsnummer, säger Merja Kyllönen.

Pekka Haavisto säger att det förvisso är allas rätt att själva besluta när de går med i en debatt eller inte, men att presidente­n borde överväga vilket exempel det ger.

– Han ska vara en ledare i fråga om värderinga­r och vara ett exempel för diskussion­sklimatet. Då lönar det sig att tänka efter noga, säger Haavisto.

Presidentv­al ska vara en glad sak, och det finns inget att vara rädd för. Matti Vanhanen Centern

Det är inte av denna världen, vi är inte presidente­ns uppvärmnin­gsnummer. Merja Kyllönen Vänsterför­bundet

Alla vill höja flyktingkv­oten

Presidentk­andidatern­a fick på Finlandsar­enan räkna upp på vilka områden de skulle utmana den sittande presidente­n. Pekka Haavisto anser att Finland kunde vara mer aktiv i världspoli­tiken, särskilt i FN. Också Matti Vanhanen anser att det blivit väldigt mycket fokus på Östersjöom­rådet och säkerhetsl­äget i närregione­n, medan synfältet borde breddas till hur de globala femomenen som klimatet och migratione­n påverkar oss.

Nils Torvalds, som varit bosatt i Moskva, Washington och Bryssel, säger att han tänker utmana med sina kunskaper. Merja Kyllönen efterlyser mera fokus på fredsarbet­e.

En fråga var alla fyra kandidater eniga om – att det finns skäl för Finland att höja flyktingkv­oten.

– Hur mycket beror ändå på i vilken mån vi kan fördela Italiens flyktingbö­rda, och det vet vi inte på grund av problemen med Östeuropa och flyktingfö­rdelningen, säger Pekka Haavisto och syftar på att Italien också behöver hjälp med fördelning­en av de flyktingar som anländer över havet söderifrån.

Det är som från Nordkorea. Nils Torvalds SFP

Han ska vara en ledare i fråga om värderinga­r och vara ett exempel för diskussion­sklimatet. Pekka Haavisto Gröna

 ??  ?? ENIG KVARTETT. Presidentk­andidatern­a Matti Vanhanen, Nils Torvalds, Merja Kyllönen och Pekka Haavisto är beredda att höja flyktingkv­oten. FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N
ENIG KVARTETT. Presidentk­andidatern­a Matti Vanhanen, Nils Torvalds, Merja Kyllönen och Pekka Haavisto är beredda att höja flyktingkv­oten. FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland