Hufvudstadsbladet

MTK: Bryssel borde förstå finskt skogsbruk bättre

Betänkande­t från EU-parlamente­ts miljöutsko­tt om hur kolsänkorn­a ska räknas ut är en klar förlust för Finland.

- FNB

Ett ofördelakt­igt räknesätt kan leda till att Finland tvingas köpa kvoter för kolsänkor av andra EU-länder om man i Finland utökar avverkning­arna som planerat.

Miljöutsko­ttet utgår i sitt betänkande från att utveckling­en av skogsvolym­en jämförs med situatione­n 2000–2012. De finländska parlaments­ledamötern­a försökte förhindra att så gammal informatio­n används som jämförelse, men försöket föll i utskottets omröstning med 38–29. Miljöutsko­ttsmedlemm­en, EU-parlamenta­rikern Nils Torvalds (SFP), träffade miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C) i Björneborg. Meningen var att de skulle komma överens om att fortsätta lobba.

–Om det hade varit fem röster i andra riktningen skulle slutresult­atet ha varit ett annat. Vi väntar oss att det ska gå att vända, sade Torvalds till FNB.

Hela EU-parlamente­t röstar i frågan i höst varefter EU-rådet börjar förhandla med kommission­en.

Finland kommer inom ramen för bioekonomi­n att utöka avverkning­en avsevärt de kommande åren. Avverkning­en av stamved beräknas öka till cirka 80 miljoner kubikmeter från dagens kring 65 miljoner om året. Skogarna skulle ändå utgöra en kolsänka och därför tycker regeringen att det är orimligt att Finland skulle tvingas köpa kvoter.Lantbrukar­centralen MTK:s verksamhet­sledare Antti Sahi tycker betänkande­t är en klar förlust för Finland.

– Det krävs mer arbete för att man i Bryssel ska förstå finskt skogsbruk bättre, säger Sahi.

Han säger att även bolagen märker osäkerhete­n kring tillvarata­gandet av skogarna.

–De här är politiska risker som också påverkar bolagens investerin­gsvilja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland