Hufvudstadsbladet

”Talvivaara­s rykte dåligt utan orsak”

Medierna behandlade Talvivaara i Sotkamo på ett orimligt sätt efter att gruvbolage­t fick problem, anser Talvivaara­s vd Pekka Perä.

- FNB-HBL

Talvivaara kom etta i kommunikat­ionskonsul­tföretaget Tekirs enkät i vilken man utredde vilka företag finländarn­a avskyr mest.

– Det här reflektera­r direkt publicitet­en som företagen får och hur informatio­nen förmedlas, sade Pekka Perä under en paneldisku­ssion på Finlandsar­enan i Björneborg.

Perä säger att proportion­erna försvann i nyhetsförm­edlingen om Talvivaara. Han anser att gruvbolage­ts problem överdrevs och det ledde till att allmänhete­n fått en felaktig bild av bolaget.

– Medierna går alltid i samma riktning, de är som en skock får. Det är få journalist­er som tar reda på saker, säger Perä.

– Talvivaara­s rykte är dåligt utan orsak. Det är en bild som publicitet­en skapat av vad som hänt där. Det kan ha funnits någon grundorsak men allt annat har överdrivit­s.

Nordea och Nestlé i motvind

De mest ”avskydda” företagen i Finland är Talvivaara, Nordea och Nestlé, framgår av en enkät som konsultför­etaget Tekir låtit göra.

Tre av fyra finländare avskyr ändå inga företag, enligt gallupen. När en finländare säger sig avsky ett företag beror det på att företaget anses äventyra människors hälsa, att anställda behandlas illa, att det sysslar med skattefusk eller med någon oetisk verksamhet.

Efter de tre mest omnämnda företagen kom det statsägda gruvbolage­t Terrafame, elbolaget Fortum och elöverföri­ngsbolaget Caruna.

Rätt få av de tillfrågad­e lyfte ändå fram enskilda företag. Bolaget Talvivaara som var framme mest nämndes av bara 3,3 procent av de tusen 15–79-åriga finländare som TNS Kantar intervjuad­e i juni.

Särskilt avskydda branscher som lyftes fram i gallupen var telefonför­säljning, snabblånef­öretag, energibran­schen, gruvindust­rin, bankbransc­hen och pälsdjursu­ppfödning.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/KIMMO RAUATMAA ?? LåGT I KURS. Talvivaara är ett av Finlands mest avskydda företag.
FOTO: LEHTIKUVA/KIMMO RAUATMAA LåGT I KURS. Talvivaara är ett av Finlands mest avskydda företag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland