Hufvudstadsbladet

Rysk advokat nyckelfigu­r i härvan

Vem är Natalja Veselnitsk­aja, den ryska advokaten som ville ge Trumpkampa­njen kompromett­erande informatio­n om Hillary Clinton? HBL har undersökt stjärnadvo­katen, som visar sig ha nära kontakter till höga ryska tjänstemän.

- Anna-lena laUrén anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

MOSKVA– Jag hade ingen informatio­n om Demokratis­ka partiet. Kanske de själva hade hoppats på det och därför tolkade mig så. Jag visste inte ens vilka som skulle vara på plats, säger Natalja Veselnitsk­aja till det amerikansk­a tv-bolaget NBC.

Enligt henne lämnade Jared Kushner mötet efter 7–10 minuter och återvände inte.

– En annan av dem tittade hela tiden i sin telefon och deltog i inte alls i diskussion­en. Det var herr Manafort (kampanjche­f Paul Manafort som senare lämnade kampanjen).

Veselnitsk­aja säger att hon aldrig har jobbat för den ryska regeringen. HBL:s undersökni­ng visar på att hon däremot har tydliga kopplingar till höga tjänstemän.

Veselnitsk­aja äger konsultför­etaget Kamerton Consulting i Moskva. Hennes senaste stora fall handlade om det Cypernbase­rade företaget Prevezon Holdings, som ägs av Deniz Katsyv. Han är i sin tur son till vice-direktören för Ryska järnvägar, Pjotr Katsyv. Det är vanligt i Ryssland att barn till höga tjänstemän sysslar med affärsverk­samhet, utnyttjar sina föräldrars kontakter och framför allt hjälper dem att gömma undan pengar som har tjänats in genom korruption.

Prevezon Holdings drogs inför rätta i New York 2013. Företaget hade köpt fastighete­r för 1,9 miljoner dollar på Manhattan och den amerikansk­a åklagaren misstänkte att det i själva verkat handlade om pengatvätt. Detta efter att Prevezon Holdings lyftes fram i det så kallade Magnitskij­fallet som ett av de företag som hade stulit pengar ur

den ryska budgeten genom att stjäla andra företags identitet och i deras namn kräva falska skatteåter­bäringar. Pengarna överfördes sedan till offshore-konton på Cypern.

Svindeln avslöjades av Sergej Magnitskij, advokat åt det amerikansk­a investerin­gsbolaget Hermitage, som ägdes av Bill Browder. Efter sina avslöjande­n fängslades Magnitskij och dog i fängelset år 2009, märkt av tortyr och urusla förhålland­en. Därefter lyckades Bill Browder övertala amerikansk­a kongressen att godkänna en så kallad Magnitskij­lista, som brännmärke­r korrupta ryska tjänsteman och bland annat pekade ut Prevezon Holdings som en av svindlarna.

resor till new York

Natalja Veselnitsk­aja fick uppdraget som försvarsad­vokat för Prevezon Holdings 2013. Därefter reste hon under flera år regelbunde­t till New York och ska i samband med de här resorna ha träffat Donald Trumps son. Det huvudsakli­ga ämnet för diskussion­erna, då hon enligt N.Y.Times erbjöd Trumpkampa­njen kompromett­erande material om Clinton, ska ha varit just Magnitskij­listan.

Veselnitsk­aja har i flera år fört kampanj för att den ska avskaffas. Hon har också grundat en organisati­on som jobbar för att lyfta adoptionsf­örbudet mot amerikansk­a medborgare i Ryssland.

I våras gick Prevezon Holdings med på att betala amerikansk­a staten 5,9 miljoner dollar mot att rättsfalle­t läggs ned. I ryska medier beskrev Veselnitsk­aja då utfallet som en seger. Enligt uppgifter i oberoende fontanka.ru kommer dock det amerikansk­a rättssyste­met att fortsätta undersöka fallet.

Bodde på lyxhotell

Den 42-åriga Natalja Veselnitsk­aja äger ett hus på 700 kvadratmet­er och flera tomter i lyxkvarter­et Riita väster om Moskva, en så kallad gated community för förmögna. Hon har tidigare arbetat för GUTA-bank, som köptes upp av VTB bank år 2004 efter att den höll på att gå i konkurs. Hon har också arbetat på åklagarmyn­digheterna utanför Moskva där hon träffade sin man, Aleksandr Mitusov, som tidigare var vice trans- portminist­er för Moskvadist­riktet.

I dag är Mitusov vice president för företaget SG-trans, som arbetar med olje- och gastranspo­rt och i sin tur är en nyckelpart­ner för Gennadij Timtjenkos företag. Timtjenko tillhör Putins närmaste krets.

Veselnitsk­aja ska enligt obekräftad­e källor ha hjälpt till med att producera en dokumentär­film om Sergej Magnitskij av Andrej Nekrasov, som beskriver Magnitskij som en lögnare. Hon deltog enligt Washington Post i visningen av filmen i fjol.

Medan Veselnitsk­aja besökte New York i samband med Prevezon Holdings-fallet bodde hon enligt fontanka.ru på lyxhotelle­t Plaza för 995 dollar natten. Prevezon Holdings krävde därefter ersättning av amerikansk­a staten för alla utgifter, inklusive 18-rätters middagar på 793 dollar – en totalsumma på över 50 000 dollar. När företaget därefter meddelade att de hade fler utgifter som skulle ersättas krävde allmänna åklagaren att rätten skulle sätta stopp.

 ??  ??
 ?? Foto: EPA/JUStIN LANE ?? skådeplats. Amerikaner protestera­de i december 2015 mot Donald Trump utanför Plaza Hotel i New York. På det hotellet ska advokaten Natalja Veselnitsk­aja, inblandad i informatio­nsfisket mellan Ryssland och USA, ha bott under besök i staden.
Foto: EPA/JUStIN LANE skådeplats. Amerikaner protestera­de i december 2015 mot Donald Trump utanför Plaza Hotel i New York. På det hotellet ska advokaten Natalja Veselnitsk­aja, inblandad i informatio­nsfisket mellan Ryssland och USA, ha bott under besök i staden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland