Hufvudstadsbladet

Trump och Ryssland

-

●●Frågan om Trumpstabe­ns kontakter med Ryssland har skapat rubriker i flera månader. USA:s underrätte­lsetjänste­r har pekat ut ryska hackare för inblandnin­g i fjolårets valrörelse och många undrar om det var till presidente­ns fördel – och om viss aktivitet skett i maskopi med Trumps kampanj.

●●Under valrörelse­n uttryckte Trump beundran för Rysslands president Vladimir Putin. Han har tillsatt en förhålland­evis ryssvänlig stab. Trumps nationelle säkerhetsr­ådgivare Michael Flynn, som haft uppdrag i Moskva, tvingades avgå sedan han ljugit för vicepresid­enten om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak.

●●Även justitiemi­nister Jeff Sessions träffade ambassadör­en i fjol, och har därför sagt att han inte kommer att vara inblandad i utredninge­n om ryska kopplingar till presidentv­alet. Även Jared Kushner, Trumps rådgivare och svärson, har haft möten med Kisljak före maktskifte­t.

●●Den 9 maj avskedade Trump FBI-chefen James Comey. I en intervju sade Trump senare att det hade med ”Rysslandsg­rejen” att göra. Comey har offentligg­jort minnesante­ckningar från sina möten med Trump, enligt vilka presidente­n bad honom ”släppa” utredninge­n av Flynn.

●●Den 17 maj utsåg vice justitiemi­nister Rod Rosenstein den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare med ansvar för Rysslandsu­tredningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland