Hufvudstadsbladet

Sverige bästa landet för invandrare

Sverige är världens bästa land för invandrare, visar en ny undersökni­ng från USa. även norge, finland och danmark finns med bland tio i topp på listan över 80 länder.

- FnB–TT

Undersökni­ngen har tittat på ekonomisk stabilitet, inkomst, jämställdh­et och arbetsmark­naden, skriver The Washington Post.

Även uppgifter från Världsbank­en och FN om invandrarm­ängd i olika länder, och hur många som skickas tillbaka till sina ursprungsl­änder, har tillsamman­s med 21 000 intervjuer använts av US News and World Report som ligger bakom rankningen.

– Vår metodik fokuserade inte specifikt på flyktingar, men den tar hänsyn till analyser från FN om immigratio­nspolitik och integratio­nsåtgärder, säger Deidre McPhillips, som har varit med och gjort listan.

– Vårt mål var att fokusera på de ekonomiska sidorna av invandring och konsekvens­er det kan få på ett lands upplevda ställning i världen, säger hon till tidningen.

Kanada och Schweiz får positiva omdömen inte bara för sin ekonomi utan även för integratio­nsåtgärder för invandrare, till exempel språkutbil­dning.

USA fick höga betyg på grund av de stora mängderna invandrare, men hamnade långt ned på listan på grund av den upplevda ekonomiska ojämlikhet­en. Europeiska och nordamerik­anska länder landade generellt högst på listan, trots att några europeiska länder hamnade långt ned.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland