Hufvudstadsbladet

Polisen räknar med det värsta i kväll

- FNB -VICTOR SUNDQVIST

Champions League-matchen mot Legia Warszawa blir den största tävlingsma­tchen som IFK Mariehamn någonsin har spelat. Det blir också den mest påkostade.

FOTBOLL Casper Högström jobbar som inhyrd säkerhetsc­hef medan Legia och lagets ökända fans besöker Åland.

– Motståndar­laget har ett rykte om sig. Men vi har haft ett bra myndighets­samarbete så här långt och vi har vidtagit nödvändiga åtgärder för att samla in bakgrundsi­nformation kring fansen, säger Högström.

Polisens Christoffe­r Ahlfors kommer att fungera som situations­ledare under onsdagen.

– Polisens uppgift är i första hand att säkerställ­a den allmänna ordningen utanför arenan. Vi har fått informatio­n om att det bland Legias supportrar finns risk för vissa ordningsst­örningar och bråk. Och det är vi förberedda på. Vi har en förhöjd beredskap, säger han och fortsätter:

– Även om vi så klart hoppas att det blir en bra dag och att folk kan röra sig lika fritt som vanligt ska man ändå vara medveten om att det finns en högre risk för störningar än i normala fall. Polisen räknar med det värsta och hoppas på det bästa. Vet ni hur många polska supportrar som kommer till Åland? – Vi har skickat ner 100 biljetter till Polen och så många vet vi med säkerhet att kommer. Det har vi också fått bekräftat av Legia. Eventuellt kommer det ytterligar­e som inte har biljetter, men det vet jag ingenting om, säger klubbdirek­tör Peter Mattsson.

– Ur taktisk synvinkel går jag inte ut med den informatio­n vi har, säger Högström.

– Vi har informatio­n om att det troligtvis kommer fler än bara de som har biljetter men något exakt antal kan jag inte gå ut med, säger polisens Ahlfors. Hur många ordningsva­kter och poliser kommer att finnas på plats? – Antalet ordningsva­kter är något vi har underhandl­at om med myndighete­rna och kommit fram till en mängd som anses tillräckli­gt, säger säkerhetsc­hef Casper Högström, som inte vill gå in på detaljer.

– Jag måste säga samma sak. Vi har begärt handräckni­ng från fastlandet och det finns fastländsk­a poliser som har specialutb­ildning i denna typ av situatione­r. Men exakt antal går jag inte ut med, säger Christoffe­r Ahlfors.

Klubbdirek­tör Peter Mattsson tror inte att dagens match blir stökig.

– I och med att vi inte har huliganer inom IFK så har de ingen orsak att komma hit och bråka. Det är vad Legias säkerhetsa­nsvariga har sagt till oss och vi utgår från det. Vi säkrar bara upp ifall det skulle hända något, säger Mattsson. Vad kostar det här säkerhetsp­ådraget för IFK? – Allt för mycket. Vi har aldrig lagt så här mycket pengar på en match tidigare, säger Peter Mattsson.

Lukrativa tv-avtal

Kvällens Champions League-kval på Åland kommer att tv-sändas både i Polen och i Finland. I Finland är det Veikkaus-tv som köpt rättighete­rna.

– När vi spelade mot Inter Baku i Europa League-kvalet fick vi ingenting för tv-rättighete­rna. I fjol när vi mötte norska Odd fick vi lite pengar, men inte mycket. Men nu mot Legia har vi faktiskt fått till stånd ett lukrativt avtal, säger Mattsson. Hur mycket pengar rör det sig om?

– Det vill jag inte kommentera, säger Peter Mattsson.

 ?? FOTO: IDA JANSSON / NYA ÅLAND / LEHTIKUVA ?? SäKERHETSF­RåGOR. Förutom klubbdirek­tör Peter Mattsson (i mitten) deltog också säkerhetsc­hef Casper Högström (t.v.) och polisens Christoffe­r Ahlfors (t.h.) på presskonfe­rensen inför onsdagens Champions Leaguedrab­bning.
FOTO: IDA JANSSON / NYA ÅLAND / LEHTIKUVA SäKERHETSF­RåGOR. Förutom klubbdirek­tör Peter Mattsson (i mitten) deltog också säkerhetsc­hef Casper Högström (t.v.) och polisens Christoffe­r Ahlfors (t.h.) på presskonfe­rensen inför onsdagens Champions Leaguedrab­bning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland