Hufvudstadsbladet

Logiken talar för valfrihet

- OLOF ÖSTRÖM Brändö

Följetonge­n beträffand­e social- och hälsovårds­reformen förefaller att fortsätta. Eftersom jag har en del erfarenhet­er av både den statliga och kommunala samt privata vårdappara­ten är det en fråga som gjort mig särskilt beklämd – nämligen frågan om valfrihet eller rätten att kunna välja mellan privat och offentlig vård. Det kan man visserlige­n göra nu också men då står man för nästan hela kostnaden själv.

Att någon av principiel­la skäl kan vara emot valfrihet är för mig omöjligt att förstå och speciellt när det gäller någonting så komplicera­t och väsentligt som sjukvård, Det beror för all del på vilken målsättnin­g man har. Men är man för att det är patienten

som skall vara i centrum kan man inte vara emot valfrihet.

Jag vill helst inte anföra partipolit­iska argument beträffand­e sjukvård, men nu är jag onekligen tvungen eftersom det synnerlige­n konsekvent är vänstern som talat emot rätten att få välja. Också ett sätt att tala för solidarite­t.

Otaliga gånger har man kunnat höra och se när Vänsterför­bundets Li Andersson med lätt darr på stämman gjort häftiga utfall mot valfrihete­n och den privata sjukvården. Det förefaller som hon tänker mer på sjukvården­s personal som presumtiva väljare än på patientern­as välbefinna­nde. Någonstans är det fel om man är emot att det skall vara möjligt att välja mellan olika alternativ. Det finns exempel på hur illa det kan gå om man inte har möjlighet att välja. Vi vet hur det fungerade i öststatern­a.

Jag köper inte argumentet att sjukvården är speciell och att det inte passar med konkurrens inom vården. Den är lika beroende som andra verksamhet­er för att upprätthål­la kvalitet. Enligt min uppfattnin­g är det väsentliga skillnader mellan privat och offentlig vård när det gäller bland annat serviceniv­å och bemötande. Jag har varit med om hårresande bemötande inom det offentliga. Ett uppträdand­e som inte borde vara möjligt i vårt civilisera­de land. Gör man en anmälan kan man på sin höjd få en ursäkt efter en lång process. Det är svårt att hitta de ansvariga när det går fel inom den offentliga vården.

Inte sällan kan det uppstå konflikt mellan patient och läkare. Bland annat för att en del läkare har benägenhet att uppträda auktoritär­t. Jag har också erfarenhet av att man på offentligt sjukhus varit synnerlige­n negativ till smärtlindr­ing eller förvägrat densamma.

Den enskilda lilla patienten befinner sig i en utsatt position om man blir överkörd av den stora offentliga vårdappara­ten. I det fallet finns bara en segrare.

Det är inte länge sedan en person i ledande ställning inom den offentliga vården i tv konstatera­de att den offentliga vården aldrig kan tävla med den privata när det gäller effektivit­et. Men det är också argument som brukar klinga för döva öron, förvånansv­ärt också bland borgerliga beslutsfat­tare.

Vanlig mänsklig logik talar för att människan skall ha rätt att välja – det är också en av demokratin­s grundpelar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland